Εξοικονόμηση Κατ' Οίκον 2
Εξοικονόμηση Κατ' Οίκον 2
Πηγή Εικόνας: ΥΠΕΝ

Το ότι το πληροφοριακό σύστημα του νέου εξοικονομώ κατ’ οίκον έχει προβλήματα είναι γνωστό τοις πάσι. Κατέρρευσε στην έναρξη του Α κύκλου, αντιμετώπισε ήδη προβλήματα που σχεδόν οδήγησαν σε νέα αναβολή της έναρξης του Β κύκλου (μετά την πρώτη που δόθηκε τον Ιούλιο). Και τώρα έχει προβλήματα και με τη διασταύρωση στοιχείων με το taxisnet.

Σύμφωνα με πληροφορίες του economix, η αδυναμία επιβεβαίωσης των στοιχείων που καταχωρούνται στο https://exoikonomisi-b.ypen.gr με τα στοιχεία που δηλώνονται στο Ε9 είναι ένας από τους λόγους που το ΥΠΕΝ σκέφθηκε μέχρι και την αναβολή έναρξης του προγράμματος.

Άλλωστε μία από τις «καινοτομίες» του δεύτερου εξοικονομώ ήταν ακριβώς, υποτίθεται, η online επιβεβαίωση και έλεγχος στοιχείων.

Όμως η ΑΑΔΕ έχει απενεργοποιήσει την online (εκπρόθεσμη) υποβολή ή τροποποίηση της δήλωσης Ε9 από τα μέσα Αυγούστου! 

Η πίεση για να ξεκινήσει το πρόγραμμα οδήγησε να βρεθεί (ή μάλλον να προταθεί) η μέθοδος της «πλαγιαστής πατάτας». Δηλαδή αντί να κοινητοποιηθεί ΑΑΔΕ και ΥΠΕΝ για να δουλέψουν διασυνδεδεμένα τα δύο συστήματα ή να γίνουν οι απαραίτητες τροποποιήσεις στα προγράμματα και τους οδηγούς, επιλέχθει άλλος τρόπος. Συγκεκριμένα, με ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του προγράμματος, η ομάδα υποστήριξης (δηλαδή εν κατακλείδι το ΥΠΕΝ) προτείνει σε όσους τα στοιχεία ακινήτου στο Ε9 δεν είναι αυτά που πρέπει για το «Εξοικονομώ», να κάνουν αρχική δήλωση Ε9 για τη φετινή χρήση! Πραγματικά, θεϊκό! Δεν θυμόμαστε άλλη φορά δημόσια υπηρεσία να προτρέπει τους πολίτες να δηλώσουν όσα περιλαμβάνονται στη φορολογική τους δήλωση Σεπτέμβρη μήνα…

Και μάλιστα «φρόντισαν» να ενημερώσουν ενδιαφερόμενους, πολίτες – μηχανικούς – λογιστές κλπ – μόλις την Παρασκευή 13 Σεπτέμβρη, όταν το πρόγραμμα ξεκινά τη Δευτέρα – και ενώ η ΑΑΔΕ έχει εκδώσει την αντίστοιχη ανακοίνωση για τη μη διαθεσιμότητα του Ε9 από τις 14 Αυγούστου!

Η σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΝ και της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (πρώην ΕΤΕΑΝ) έχει ως εξής:

Τροποποίηση δήλωσης στοιχείων ακινήτων Ε9

Για όσους από τους ενδιαφερόμενους για υποβολή αίτησης στο Β’ κύκλο του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ» χρειάζεται να προβούν σε υποβολή ή τροποποίηση της δήλωσης στοιχείων ακινήτων Ε9 2019, και επειδή σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) η εφαρμογή για το εν λόγω έτος δεν είναι προσωρινά διαθέσιμη, μπορούν να προβούν σε υποβολή Ε9 για το έτος 2020, δηλαδή με την πλέον πρόσφατη περιουσιακή εικόνα, έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η διασταύρωση των στοιχείων ακινήτου τους κατά την ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης.

Αποκάλυψη – το παρασκήνιο του Εξοικονομώ: ο Άδωνις, ο Κωστής, το σύστημα και οι σύμβουλοι