Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με εκπροσώπους παραγωγικών φορέων, ενόψει της αυριανής ομιλίας του στην 84η ΔΕΘ, την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2019, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με εκπροσώπους παραγωγικών φορέων, ενόψει της αυριανής ομιλίας του στην 84η ΔΕΘ, την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2019, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.
Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΥΡΙΖΑ/Andrea Bonetti

Το ότι ο Αλέξης Τσίπρας, παρότι μηχανικός, δεν πολυσυμπαθεί τους συναδέλφους του και τον θεσμικό τους φορέα, το ΤΕΕ, έχει γίνει κατανοητό από πολλούς κατά τη διάρκεια της θητείας του στο Μέγαρο Μαξίμου. Είναι ο μοναδικός Πρωθυπουργός που παρότι κυβέρνησε τόσα χρόνια δεν συμμετείχε σε καμία εκδήλωση του ΤΕΕ, ούτε στην Αθήνα ούτε σε καμία άλλη πόλη της χώρας, παρότι κλήθηκε εκατοντάδες φορές.

Αλλά αυτό που συνέβη φέτος κατά την επίσκεψή του στη ΔΕΘ ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έχει προηγούμενο.

Είτε με επιλογή του ίδιου είτε συνεργάτη του (για τον οποίον όμως φέρει ο ίδιος την αποκλειστική ευθύνη), το ΤΕΕ/ΤΚΜ δεν κλήθηκε καν στην καθιερωμένη συνάντηση των παραγωγικών φορέων της πόλης. Το Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας του ΤΕΕ είναι από τους βασικούς παραγωγικούς φορείς της πόλης και κανείς αρχηγός κόμματος ή επικεφαλής κυβέρνησης δεν διανοείται να το αποκλείσει από τέτοις συναντήσεις. Και όμως συνέβη εν έτει 2019…

Ο λόγος, για όσους παρακολουθούν, είναι παραπάνω από οφθαλμοφανής: το ΤΕΕ/ΤΚΜ έχει λάβει εξαρχής και με συνέπεια συγκεκριμένη θέση για το θέμα του Μετρό Θεσσαλονίκης, για τον τρόπο υλοποίησης και επιτάχυνσης του έργου και για το ειδικό ζήτημα των αρχαίων στο Σταθμό Βενιζέλου. Και η θέση του ήταν αντίθετη με όσα η κυβερνηση ΣΥΡΙΖΑ προώθησε και κοντά σε όσα, αντίθετα, αποφάσισε η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ήταν απέναντι στις θέσεις της διοίκησης Μπουτάρη και πιο κοντά στις θέσεις της νέας διοίκησης Ζέρβα. Όχι ότι αυτό ήταν το κριτήριο της τοποθέτησης του Επιμελητηρίου, καθώς το ΤΕΕ/ΤΚΜ εξέφρασε τεχνική άποψη συγκεκριμένη και οι υπόλοιποι ακολούθησαν. Αλλά έτσι διαβάζουν το αποτέλεσμα οι πολιτικοί, ιδίως όσοι ξέρουν μόνο να αναλύουν με μανιχαϊστικό τρόπο τα πράγματα, με δίπολα, με καλούς και κακούς. Ίσως να έπαιξε και το ρόλο του ότι ο Πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ Πάρις Μπίλιας είναι και αντιπεριφερειάρχης πλέον του Απόστολου Τζιτζικώστα, αλλά και αυτό παραξενεύει, καθώς δεν έχει δημιουργήσει κομματικές αντιπάθειες… Αφήστε που στη συνάντηση συμμετείχε άλλος πρόεδρος παραγωγικού φορέα που έχει διατελέσει επί χρόνια βουλυετής της ΝΔ…

Οι μηχανικοί της πόλης πάντως φαίνεται να παρεξήγηθηκαν. Ειδικά που ο ίδιος ο Τσίπρας είναι μηχανικός και έχει επίσης πολλούς μηχανικούς συνεργάτες – άλλωστε ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν μάλλον η κυβέρνηση με τους περισσότερους μηχανικούς. Αναρωτιώμαστε πως θα σχολιάσουν στους συνεργάτες και φίλους τους την επιλογή Τσίπρα τόσο ο Θεσσαλονικιός (και πρωην συνδικαλιστής στο ΤΕΕ/ΤΚΜ, που τον συνόδευε) Σωκράτης Φάμελλος όσο και ο (πρώην Πρόεδρος του ΤΕΕ) Χρήστος Σπίρτζης. Αν και για τον τελευταίο έχει φανεί η διάθεσή του πολλές φορές: από όταν έφυγε από πρόεδρος του ΤΕΕ για να γίνει υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ μάλλον θα ήθελε να εξαφανιστεί το ΤΕΕ. Το προσπάθησε αρκετά άλλωστε 4,5 χρόνια – και φαίνεται πλέον να έπεισε και τον Τσίπρα να «κόψει» κάθε σχέση…

Η επιλογή Τσίπρα να μην καλέσει το ΤΕ/ΤΚΜ στη συνάντηση των παραγωγικών φορέων της Θεσσλαονίκης («σιγά τώρα, τί παράγουν οι μηχανικοί;» ρωτούν συνήθως όσοι τέλειωσαν το πολυτεχνείο και δεν άσκησαν ποτέ το επάγγελμά τους…) προκάλεσε την αντίδραση του φορέα.

«Ο  αρχηγός της Αξιωματικής αντιπολίτευσης επέλεξε να αποκλείσει  τον θεσμικά κατοχυρωμένο Τεχνικό Σύμβουλο της Πολιτείας, που διαχρονικά και κατά παράδοση, είναι παρών και καταθέτει τις απόψεις του για τα θέματα της αρμοδιότητάς του, σε όλες τις συναντήσεις της πολιτικής ηγεσίας  με τους παραγωγικούς φορείς, στο πλαίσιο της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με το ΤΕΕ, «ακόμα αρνητικότερες εντυπώσεις προξενεί μάλιστα το γεγονός, ότι αυτό συμβαίνει σε μια συγκυρία κατά την οποία, υπάρχει μια προφανής ανάγκη πλήρους και σφαιρικής ενημέρωσης για ένα σημαντικό ζήτημα  της Θεσσαλονίκης, που είναι η ολοκλήρωση του έργου του ΜΕΤΡΟ και η ταυτόχρονη ανάδειξη των ευρημάτων του σταθμού της Βενιζέλου».

«Σε κάθε περίπτωση το ΤΕΕ/ΤΚΜ είναι πρόθυμο να συνεργαστεί με τα στελέχη της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ορισμένα εκ των οποίων είναι και μέλη του και να παρουσιάσει τις θέσεις  του τόσο για το ΜΕΤΡΟ όσο και για τα μείζονα ζητήματα της Θεσσαλονίκης, της Περιφέρειας και του κλάδου των Μηχανικών», καταλήγει η ανακοίνωση του ΤΕΕ/ΤΚΜ.