Prodea investments
Ο κ.Καρυτινός κατά τη χθεσινή εκδήλωση μετονομασίας της εταιρείας,, ανέφερε ότι στόχος είναι η Prodea Investments να καταστεί μια από τις σημαντικές εταιρείες στον κλάδο της σε πανευρωπαϊκό πλέον επίπεδο
Prodea investments
Ο κ.Καρυτινός κατά τη χθεσινή εκδήλωση μετονομασίας της εταιρείας,, ανέφερε ότι στόχος είναι η Prodea Investments να καταστεί μια από τις σημαντικές εταιρείες στον κλάδο της σε πανευρωπαϊκό πλέον επίπεδο
Πηγή Εικόνας: Εθνική Πανγαία

Κι επίσημα, χθες, το διοικητικό συμβούλιο της Prodea, όπως είναι η νέα επωνυμία της Εθνική Πανγαία, ενέκρινε την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της εταιρείας επένδυσης σε ακίνητη περιουσία (ΑΕΕΑΠ), που έχει χαρτοφυλάκιο άνω των 2 δισ. ευρώ.

Η διαδικασία θα πραγματοποιηθεί σε διάστημα 10 μηνών, καθώς, όπως ανέφερε, χθες, ο διεθύνων σύμβουλος της εταιρείας Άρης Καρυτινος, το δ.σ. με τη χθεσινή απόφασή του προσδιορίζει πότε είναι η κατάλληλη συγκυρία για να πραγματοποιηθεί η ΑΜΚ.

Τα κεφάλαια που θα αντληθούν υπολογίζεται ότι θα είναι περισσότερα από 300 εκατ. ευρώ και θα επενδυθουν στην ενίσχυση του χαρτοφυλακίου της εταιρείας με ακίνητα που βρίσκονται σε καλή τοποθεσία, εμφανίζουν προοπτικές και είναι ενοικιασμένα σε αξιόπιστους μισθωτές. Επίσης, στόχος της διαδικασίας είναι να αυξηθεί η διασπορά των μετοχών της εταιρείας, που, σήμερα, είναι μόλις 1,85%. Επιδιώκεται, ταυτόχρονα, μέσω της ΑΜΚ, η εταιρεία να προσελκύσει στο μετοχικό κεφάλαιό της ξένους επενδυτές και κεφάλαια.

Χθες, εξάλλου, το βράδυ έλαβε χώρα και η εκδήλωση μετονομασίας και αλλαγής εταιρικής ταυτότητας της Πανγαία ΑΕΕΑΠ, σε PRODEA Investments. Όπως τόνισε ο Πρόεδρος της εταιρείας, κ. Χριστόφορος Παπαχριστοφόρου, «Η μετονομασία της «Εθνική Πανγαία» σε “Prodea Investments” σηματοδοτεί την νέα εποχή της εταιρείας που αρχίζει με την αλλαγή στην μετοχική της σύνθεση.

Από την πλευρά του, ο Διευθύνων Σύμβουλος, κ. Αριστοτέλης Καρυτινός, επεσήμανε από την πλευρά του: «Τώρα περνάμε πλέον στην επόμενη φάση της εξέλιξής της εταιρείας με στόχο να καταστήσουμε την Prodea Investments μια από τις σημαντικές εταιρείες στον κλάδο της σε πανευρωπαϊκό πλέον επίπεδο.

Το υπόβαθρο

Εκτός όμως, από το διαδικαστικό σκέλος της ΑΜΚ στην οποία δεν θα συμμετάσχουν οι υφιστάμενοι μέτοχοι, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ο δρόμος για να υλοποιηθεί η διαδικασία άνοιξε μετά την κυβερνητική αλλαγή. Κι αυτό επειδή πριν, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, έμοιαζε απαγορευτική η πραγματοποίηση ΑΜΚ, καθώς το οικονομικό κλίμα ήταν ρευστό, ενώ το ενδεχόμενο προκήρυξης προώρων εκλογών δεν δημιουργούσε έναν “καθαρό ορίζοντα” για επιχειρηματικές αποφάσεις στον επιχειρηματικό κόσμο, όπως εξηγούν αναλυτές στο Economix.gr. Αρκεί, εξάλλου, να αναφέρουμε ότι η εταιρεία είχε βρεθεί, πριν από ενάμιση χρόνο, σε προχωρημένο στάδιο ως προς την έκδοση ομολογίας 400 εκατ. ευρώ, διαδικασία που ανέστειλε την άνοιξη του 2018. Ο λόγος ; Το spread των ελληνικών ομολόγων ενισχυόταν τόσο εξαιτίας της αστάθειας της ελληνικής οικονομίας όσο και λόγω των σοβαρών κλυδωνισμών της οικονομίας της γειτονικής Ιταλίας.

Όλα αυτά, όταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει αφήσει μία ακόμη βαριά κληρονομιά στον κλάδο των ΑΕΕΑΠ. Αυτή της υπερφορολόγησης, καθώς η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, σε μία νύχτα, όπως λένε στην αγορά, αποφάσισε να επταπλασιάσει το φόρο επί του ενεργητικού των ΑΕΕΑΠ από 0,105% σε 0,75%. Μάλιστα, ο πολλαπλασιασμός της φορολογίας ήρθε σε μία στιγμή-το 2016- οπότε το λεγόμενο ρίσκο χώρας ήταν μεγάλο και οι επενδυτές προτιμούσαν να…κοιτούν με το κιάλι την ελληνική αγορά ακινήτων.

Ως αποτέλεσμα, όπως σχολίασε, χθες, ο κ. Καρυτινός, μετά το πέρας της γενικής συνέλευσης, μόνο η Εθνική Πανγαία είχε επιβάρυνση πολλών εκατομμυρίων, κάθε χρόνο.

Τους εξοντωτικούς αυτούς συντελεστές περιμένουν, τώρα, στον κλάδο των ΑΕΕΑΠ να αναπροσαρμόσει προς τα κάτω η σημερινή ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, κάτι που θα φανεί το προσεχές διάστημα.

Τα νέα projects

Εκτός από τις αγορές νέων ακινήτων, η Prodea, με τη ρευστότητα, που θα εξασφαλίσει από την ΑΜΚ, αναμένεται να προχωρήσει στην υλοποίηση ή ολοκλήρωση των projects που έχει στα σκαριά ή σε εξέλιξη. Ένα από τα μεγάλα έργα που σχεδιάζει αφορά την υλοποίηση τουριστικής επένδυσης της τάξης των 50 εκατ. ευρώ, από κοινού με την Dimand, σε δύο εκτάσεις που διαθέτει η ΑΕΠ Χανίων, της οποίας το 40% ανήκει στην ΑΕΕΑΠ.

Ακόμη τα έργα της εταιρείας περιλαμβάνουν την ανάπτυξη σύγχρονων γραφειακών χώρων (9,1 χιλ. τ.μ.) σε δύο όμορα οικόπεδα που απέκτησε, προς 4,2 εκατ. ευρώ, πέρσι, στην οδό Φραγκοκκλησιάς στο Μαρούσι (Αττική) συνολικής επιφάνειας 5,2 χιλ. τ.μ.. Η συνολική επένδυση αναμένεται να διαμορφωθεί σε 13,5 εκατ. ευρώ, βρίσκεται στο στάδιο της αδειοδότησης και προσελκύει, ήδη, σημαντική ζήτηση.

Παράλληλα, σχεδιάζει να προχωρήσει στην ανακατασκευή δύο ακινήτων στην Αθήνα που αποτελούν τμήμα της πρόσφατης συμφωνίας με την τράπεζα Κύπρου. Πρόκειται για δύο όμορα εμπορικά ακίνητα εκ των οποίων το ένα είναι συνολικής επιφάνειας 6,9 χιλ. τ.μ. περίπου και βρίσκεται επί της Λεωφόρου Συγγρού & Λαγουμιτζή και το δεύτερο συνολικής επιφάνειας 2 χιλ. τ.μ. περίπου βρίσκεται επί των οδών Ευρυδάμαντος και Λαγουμιτζή.