Η ευρύτερη περιοχή της καταστροφής, σήμερα, μετά την πυρκαγιά στο Μάτι Αττικής
Η ευρύτερη περιοχή της καταστροφής, σήμερα, μετά την πυρκαγιά στο Μάτι Αττικής
Πηγή Εικόνας: Google Maps

Επιστολή στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, απέστειλαν οι πυρόπληκτοι στο Μάτι (Συντονιστική Επιτροπή Κατοίκων Μάτι Αττικής), ζητώντας να γίνουν κάποιες ενέργειες πριν εκπονηθεί το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο, το οποίο έχει αναλάβει να τρέξει και να παρουσιάσει σε διάστημα ενός έτους το ΤΕΕ.

Σύμφωνα με πηγές του economix.gr, η Συντονιστική Επιτροπή αν και σε γενικές γραμμές συμφωνεί με την προέγκριση του ΕΧΣ, ωστόσο επιθυμεί να υπάρξουν προσθήκες.

Μεταξύ άλλων, ζητούν:

– Πλήρη αποκατάσταση όλων των πυρόπληκτων ακινήτων µέσω του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου.

– Επίλυση ζητημάτων δασικού χαρακτήρα: μέσω του ελέγχου των πυρόπληκτων ακινήτων από την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Υποδομών (ΔΑΕΦΚ), στα πλαίσια έκδοσης αδειών ανακατασκευής, προέκυψε ότι αρκετά οικόπεδα ή και τµήµατα οικοπέδων φέρεται να προσδιορίζονται ως δασικά (είτε ως ΔΑ, είτε ως ΑΔ, είτε ως ΔΔ) µε τις όποιες συνέπειες, εφόσον ακολουθηθεί ανάρτηση δασικού χάρτη ή εφαρμογή β’ φάσης.

Όπως τονίζουν, η «παραπάνω θέση των δασικών υπηρεσιών δεν είναι σύννομη και ελέγχεται νομικά καθόσον ολόκληρη η περιοχή του Ματιού έχει αγροτικό χαρακτήρα δεδομένου ότι µμεταβιβάστηκε το έτος 1930 σε ακτήμονες καλλιεργητές μετά από άδεια όλων των αρμόδιων αρχών της διοίκησης και συνεπώς δεν µπορεί να διέπεται από τη δασική νομοθεσία» και προσθέτουν πως «για το λόγο αυτό, και ως πρώτο στάδιο ορθής ενηµέρωσης της Διοίκησης, υποβλήθηκε αρµοδίως στη Γενική Διεύθυνση Δασών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπόµνηµα µε το οποίο υποστηρίζεται βασίµως ο αμιγώς και αποκλειστικά αγροτικός χαρακτήρας της περιοχής. Ήδη η υπόθεση μελετάται υπηρεσιακώς» σημειώνουν χαρακτηριστικά.

– Όροι ήπιας δόµησης: πρέπει να καθορισθούν τέτοια µεγέθη αρτιότητας και κάλυψης ώστε να αποφευχθεί ο κατακερµατισµός των µεγάλων οικοπέδων, να υπάρχει ικανοποιητικό ισοζύγιο αδόµητου και δοµηµένου περιβάλλοντος, να διατηρηθεί ο χαρακτήρας που είχε η περιοχή πριν τη πυρκαγιά και να µη χαθούν τα συγκριτικά πλεονεκτήµατα που διέθετε.

«Για το λόγο αυτό προτείνεται αρτιότητα των νέων, δηµιουργούµενων δηλαδή µετά την ένταξη στο σχέδιο οικοπέδων, τα 1.000 τετραγωνικά µέτρα, χωρίς αυτό να επηρεάζει την αρτιότητα των υφισταµένων κατά την ένταξη οικοπέδων η οποία διατηρείται ισχύουσα ανεξαρτήτως εµβαδού» συμπληρώνουν οι κάτοικοι στο Μάτι.

Σύμφωνα με το ΕΧΣ, η Περιοχή Επέμβασης έχει έκταση περίπου 7.900 στρ., με τα όρια να περιλαμβάνουν ανατολικά την ακτογραμμή, νότια (από ανατολικά προς δυτικά) τις οδούς Παύλου Μελά-Δημοκρατίας-Αλ.Φλέμινγκ-Κωστή Παλαμά, δυτικά: τη Λεωφόρο Μαραθώνος και το ανατολικό όριο του Π.Δ. προστασίας του Πεντελικού Όρους και βόρεια (από δυτικά προς ανατολικά) τις οδούς Μιλτιάδου-Αεροπορίας-Ευκαλύπτων-Καποδιστρίου-Ποσειδώνος-Αεροπορίας. Παράλληλα, κύριος χαρακτήρας της περιοχής παραμένει η παραθεριστική κατοικία, με τον συντελεστή δόμησης να κυμαίνεται από 0,30 έως 0,50.

Συγκεκριμένα, προτείνεται για την Νέα Μάκρη, το Μάτι και τον Άγιο Ανδρέα να διατηρήσουν τον χαρακτήρα που έχουν σήμερα, δηλαδή αυτόν της παραθεριστικής κατοικίας. Ωστόσο, θα υπάρξουν ορισμένες εξαιρέσεις για να οριστούν κάποια τμήματα ως περιοχές αμιγούς κατοικίας, με συντελεστή δόμησης 0,30 και σε κάποια τμήματα θα καθοριστεί χρήση γενικής κατοικίας (με τον ίδιο συντελεστή) προκειμένου να επιτραπεί η λειτουργία καταστημάτων που θα εξυπηρετούν τις βασικές ανάγκες. Στη Λεωφόρο Μαραθώνος και γύρω από τον Ιερό Ναό της Αγίας Μαρίνας, προτείνεται η χρήση γενικής κατοικίας (με εξαιρέσεις) στοχεύοντας στην εξυπηρέτηση των αναγκών κατοικίας και των όμορων και γειτονικών περιοχών παραθερισμού. Οι περιοχές αυτές θα έχουν συντελεστή δόμησης 0,40, ενώ όπου έχει ήδη θεσμοθετηθεί υψηλότερος θα διατηρηθεί. Αναφορικά με τις κατασκηνώσεις, το ΕΧΣ προτείνει να διατηρηθεί ο υπάρχων χαρακτήρας τους ενώ σε όλη την ζώνη θα καθοριστούν ελεύθεροι χώροι  σε ορισμένα ελεύθερα οικόπεδα, στις δασικές εκτάσεις, τη ζώνη της παραλίας και τις παραρεμάτιες περιοχές. Για το ρέμα Παππά, προτείνεται να αναδειχθεί ως φυσικό στοιχείο σύνδεσης των περιοχών Μάτι και Κόκκινο Λιμανάκι.

Αντίστοιχα, για την Ραφήνα το ΕΧΣ προτείνει να παραμείνει ως κύριος χαρακτήρας η παραθεριστική κατοικία, όπως είναι δηλαδή το Κόκκινο Λιμανάκι. Παράλληλα, προτείνεται κατά κύριο λόγο η γενική κατηγορία χρήσης της αμιγούς κατοικίας σε συνδυασμό με περιορισμένους θύλακες γενικής κατοικίας (με εξαιρέσεις). Η περιοχή κοντά στην λεωφόρο Φλέμινγκ (π.χ. περιοχή Σκουφέικα), που βρίσκεται κοντά σε κεντρικά σημεία της Ραφήνας, προτείνεται να αναλάβει τις ανάγκες επέκτασής της και εξυπηρέτησης σε κοινωνικές υποδομές. Για τις περιοχές ανατολικά  της Λεωφόρου Μαραθώνος και δυτικά των περιοχών παραθεριστικής και κύριας κατοικίας, προτείνεται η αγροτική χρήση.

Σε γενικές γραμμές, το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο, σύμφωνα με την προέγκριση του ΥΠΕΝ, πρέπει να προωθεί μεταξύ άλλων τους εξής στόχους:

  • Την αντιπυρική και αντιπλημμυρική προστασία για την θωράκιση και ενίσχυση της ανθεκτικότητας της Περιοχής Επέμβασης.
  • Την αντιμετώπιση των δευτερογενών επιπτώσεων των κατολισθήσεων και προστασίας από τη διάβρωση στο παράκτιο μέτωπο.
  • Την αποκατάσταση του ιδιαίτερου χαρακτηριστικού της Περιοχής Επέμβασης που αποτελούσε η έντονη δενδρώδης και θαμνώδης βλάστηση.
  • Την ανασυγκρότηση του οικιστικού ιστού.
  • Την ιεράρχηση του Οδικού Δικτύου.
  • Την βελτίωση των οδικών συνδέσεων μεταξύ της Δημοτικής Ενότητας Ραφήνας και Νέας Μάκρης, καθώς και της Περιοχής Επέμβασης με το Ζούμπερι και το Ν. Βουτζά.
  • Δημιουργία δικτύου κίνησης πεζών και ποδηλάτων.
  • Διεύρυνση και ενίσχυση του κοινόχρηστου, δημόσιου χαρακτήρα της παραλιακής ζώνης.
  • Αποκατάσταση της φυσικής λειτουργίας των ρεμάτων, με οριοθέτηση, προστασία και ανάδειξή τους σε όλο το μήκος τους μέχρι τη θάλασσα.