Κατασκευή του Μετρό Θεσσαλονίκης - Σταθμός
Κατασκευή του Μετρό Θεσσαλονίκης
Κατασκευή του Μετρό Θεσσαλονίκης - Σταθμός
Κατασκευή του Μετρό Θεσσαλονίκης

Στην κριτική που δέχθηκε για το νέο σχέδιο για το μετρό Θεσσαλονίκης και ειδικότερα για τον σταθμό στην Βενιζέλου απάντησε σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου στη ΔΕΘ.

Πρόκειται, ουσιαστικά, για την απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιολογικών ευρημάτων στην Βενιζέλου που ανακοίνωσε χθες στην ομιλία του, και επανατοποθετεί το χρονοδιάγραμμα της λειτουργίας του μετρό Θεσσαλονίκης τον Απρίλιο του 2023.

«Εγώ δεν είχα άποψη ισχυρή για το σταθμό της Βενιζέλου, μέχρι που ενημερώθηκα αρμοδιώς από τον αρμόδιο υπουργό, την ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ, ζήτησα και την άποψη του ΤΕΕ» εξήγησε.

«Είναι αρκετά ξεκαθαρό ότι η λύση που είχε δρομολογηθεί ήταν μη λύση. Δεν ήταν κοστολογημένη! Ήταν εξαιρετικά αβέβαιο αν ήταν καν τεχνικά εφικτή» τόνισε.

Το προηγούμενο σχέδιο «θα οδηγούσε στο παράδοξο να έχουμε ένα κολοβό μετρό, χωρίς το σταθμό της Βενιζέλου» επανέλαβε και σήμερα.

Όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όταν διαβουλεύτηκε με τους τοπικούς φορείς, το νέο δήμαρχο, την Περιφέρεια για το ζήτημα αυτό, δεν βρήκε «ούτε έναν να μου πει ότι η λύση αυτή δεν είναι ενδεδειγμένη». «Προχωράμε στην κίνηση αυτή με την στήριξη των φορέων της πόλης» ήταν το μήνυμά του.

Για να επαναπροσδιορίσει το δίλημμα ως εξής: «αν η πόλη θέλει να έχει ολοκληρωμένο μετρό, και θέλει σταθμό στην Βενιζέλου, η λύση είναι αυτή που προκρίνουμε». Για να συνεχίσει πιο δηκτικά: «εκτός αν κάποιοι θέλουν να μην έχουμε σταθμό στη Βενιζέλου καθόλου, διότι ακούστηκε και αυτό, και να μετατρέψουμε τη Βενιζέλου σε ένα πολύ ωραίο μουσείο. Κι αυτή θα ήταν ενδεχομένως μία επιλογή. Αλλά δεν την προκρίνω διότι ο σταθμός στην Βενιζέλου είναι κεντρικότατος σταθμός για την γραμμή».

«Και εν πασει περιπτώση η λύση που προτείνουμε είναι σύννομη, την προκρίνει το υπουργείο Πολιτισμού, είναι μία λύση που έχει δοκιμαστεί κι αλλού. Δοκιμάστηκε στο κάτω κάτω στο μετρό της Αθήνας» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

«Από κει και πέρα, η ίδια η πόλη πρέπει να αποφασίσει τι θέλει να κάνει με το μετρό», κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αφού σχολίασε ότι είναι δικαίωμα του καθένα που θέλει να προσφύγει στη Δικαιοσύνη να το πράξει, αναφερόμενος στην πρωτοβουλία Μπουτάρη κατά της απόφασης.