Κυριάκος Μητσοτάκης - Συνέντευξη Τύπου στην 84η ΔΕΘ
Κυριάκος Μητσοτάκης - Συνέντευξη Τύπου στην 84η ΔΕΘ
Κυριάκος Μητσοτάκης - Συνέντευξη Τύπου στην 84η ΔΕΘ
Κυριάκος Μητσοτάκης - Συνέντευξη Τύπου στην 84η ΔΕΘ
Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ & Economix

Σε διευκρινίσεις για τις οικονομικές εξαγγελίες που έκανε από το βήμα της ΔΕΘ προχώρησε σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τέλος επιτηδεύματος και εισφορά αλληλεγγύης

«Από το 2021 θα αρχίσουμε να μειώνουμε το τέλος επιτηδεύματος και την εισφορά αλληλεγγύης, μέχρι το τέλος της 3ετίας ελπίζω να έχουν καταργηθεί τελείως» ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης νωρίτερα.

«Αν καταφέρουμε να έχουμε υπεραπόδοση της οικονομίας, θα το επιστρέψουμε ως μέρισμα στους πολίτες, είτε με μείωση φόρων είτε με στοχευμένη στήριξη του κοινωνικού κράτους», σημείωσε.

Για τους ελεύθερους επαγγελματίες

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου της ΔΕΘ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε ανακοινώσεις για μειώσεις εισφορών και στους ελεύθερους επαγγελματίες.

«Η φιλοσοφία της απόλυτης σύνδεσης των εισφορών με το εισόδημα, αποδείχθηκε ότι οδηγούσε ειδικά τους ελεύθερους με μεγάλα εισοδήματα σε μία συνολική επιβάρυνση πάνω από κάθε λογικό όριο. Θα είμαστε σύντομα έτοιμοι να κάνουμε συγκεκριμένες εξαγγελίες» ανέφερε.

«Πάντως, οι ελεύθεροι επαγγελματίες ωφελούνται ήδη από την μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή που προβλέπουμε», συμπλήρωσε. 

Το κόστος των μέτρων 

«Ό,τι έχουμε εξαγγείλει για το 2020 είναι κοστολογημένο και ρεαλιστικό και δεν αιφνιδιάζουμε τους εταίρους μας, ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Δεν θα προχωρούσα σε εξαγγελίες αν δεν ήταν πλήρως κοστολογημένα τα μέτρα», υπογράμμισε.

Ειδικότερα, «η μείωση φόρου επιχειρήσεων θα κοστίσει δημοσιονομικά περί τα 500 εκ. ευρώ» απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε σχετική ερώτηση. Για να προσθέσει ότι «έχω βέβαια την ελπίδα ότι δευτερογενώς η οικονομική ανάκαμψη και η βελτιωμένη συμμόρφωση, θα μειώσει κάπως αυτή την δημοσιονομική επιβάρυνση».

Δεν είχε άμεση απάντηση για το συνολικό κόστος των μέτρων που ανακοίνωσε χθες από το βήμα της ΔΕΘ, προσφέρθηκε όμως να τα στείλει αν κάποιος δημοσιογράφος τα ζητήσει.

Συλλογικές συμβάσεις, επιδόματα, προσλήψεις στο Δημόσιο και αναδρομικά

Εξαιρέσεις στις κλαδικές συμβάσεις θα επιτρέπονται μόνο αν μια επιχείρηση βρίσκεται αντιμέτωπη με χρεοκωπία, όταν «όλοι θα πρέπει να βάλουν πλάτη», διευκρίνισε ο πρωθυπουργός.

«Δεν θα είμαστε στον κανόνα ένα προς πέντε, για τις προσλήψεις, γιατί μπορούμε να κινηθούμε σε καλύτερα επίπεδα» είπε ο πρωθυπουργός για τις προσλήψεις στο Δημόσιο, ενώ επανέλαβε ότι «κανένα επίδομα δεν καταργείται».

Διαβεβαίωση προς τους συνταξιούχους ότι «θα σεβαστούμε τις δικαστικές αποφάσεις για τα αναδρομικά» έδωσε ο πρωθυπουργός. «Θα δούμε τα δημοσιονομικά περιθώρια και θα γίνουν επιστροφές σε βάθος χρόνου», συμπλήρωσε.

Και πάλι στο τραπέζι η πρόωρη αποπληρωμή των ακριβών δανείων του ΔΝΤ

«Θα επιδιώξουμε την πρόωρη αποπληρωμή των ακριβών δανείων του ΔΝΤ» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Όπως γνωστοποίησε, το σχετικό αίτημα θα κατατεθεί από τον υπουργό οικονομικών στο Eurogroup της Παρασκευης. «Πιστευω ότι θα έχει θετική ανταπόκριση» εκτίμησε ο πρωθυπουργός.

Στη συνέχεια υπενθύμισε ότι τα δάνεια έχουν το πολύ υψηλό επιτόκιο 5,16%, ενώ τώρα η Ελλάδα μπορεί να δανείζεται με επιτόκιο χαμηλότερο του 2%. «Μόνο από αυτή την παρέμβαση εξοικονομούμε 75 εκ. ευρώ ετησίως» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Αξιοποίηση κερδών από τα ελληνικά ομόλογα

Ερωτηθείς για την επιδίωξη της κυβέρνησης η επιστροφή των κερδών της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα (ΑNFAs και SMPs) να συνυπολογιστεί στο πρωτογενές πλεόνασμα κι έτσι να προκύψει δημοσιονομικός χώρος, ο πρωθυπουργός αρκέστηκε να επισημάνει πρώτον ότι η επιστροφή των κερδών εκ των πραγμάτων θα συνδεθεί με την 4η αξιολόγηση και δεύτερον ότι οι πιστωτές ήδη συναινούν στη χρήση τους σε επενδύσεις και αναπτυξιακές πρωτοβουλίες. «Θεωρώ ότι η μείωση του φόρου των επιχειρήσεων αποτελεί αναπτυξιακή πολιτική», υπογράμμισε.

Πρωτογενή πλεονάσματα σε περιβάλλον παγκόσμιας ύφεσης

Αν και ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι δεν ενστερνίζεται τους φόβους για νέα παγκόσμια ύφεση, εκτίμησε ότι η Ελλάδα μπορεί να «είναι η ευχάριστη έκπληξη της Ευρωζώνης και ότι θα επιτευχθεί ο στόχος για υψηλή ανάπτυξη» ακόμα και σε ένα τέτοιο περιβάλλον. «Εμείς θα κάνουμε αυτό που μας αναλογεί», συμπλήρωσε.

Εμφανίστηκε βέβαιος ότι η χώρα θα πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2019 και εξέφρασε την εκτίμηση ότι το 2021 το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι μειωμένο. Διαβεβαίωσε ότι βάζει ήδη στο τραπέζι το ζήτημα στις επαφές που έχει με τους ξένους ηγέτες, αλλά θα προχωρήσει στο επίσημο αίτημα σε δεύτερο χρόνο.