Κινηματογράφος
Το multiplex της Συγγρού διαχειρίζεται η Odeon Entertainment Management που ανήκει στον όμιλο Odeon
Κινηματογράφος
Το multiplex της Συγγρού διαχειρίζεται η Odeon Entertainment Management που ανήκει στον όμιλο Odeon
Πηγή Εικόνας: Photo by Donald Tong from Pexels

Όπως έχει σημειώσει, αρκετές φορές το Economix.gr, η τάση στο λιανεμπόριο και στα εμπορικά κέντρα είναι το e-commerce: ο καταναλωτής από την άνεση του υπολογιστή του, πραγματοποιεί αγορές. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει με τα multiplex, τους πολυκινηματογράφους που ξεφύτρωναν σαν μανιτάρια, λίγο μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, η οποία μετρούσε το 2005, ήδη, επτά συγκροτήματα κινηματογραφικής διασκέδασης. Ωστόσο, η οικονομική κρίση, που μείωσε το διαθέσιμο προς κατανάλωση εισόδημα, σε συνδυασμό με την μεγάλη διείσδυση των υπηρεσιών Video – On Demand, έχει προκαλέσει σοβαρές απώλειες στο συγκεκριμένο κλάδο. Μία από αυτές αφορά τον πολυκινηματογράφο Odeon Star City στην Λ.Συγγρού 111 στην Αθήνα, ο οποίος με ανακοίνωσή του κάνει γνωστό ότι “θα παραμείνει κλειστός λόγω προβλήματος, για λίγες μέρες”.

Πληροφορίες της αγοράς, αναφέρουν ότι το “λουκέτο” στον πολυκινηματογράφο σχετίζεται με την μεταβίβαση του ακινήτου στην Εθνική Leasing, ως μέρος της συμφωνίας εξυγίανσης με την Δρομέας Ακινήτων, στης οποίας το χαρτοφυλάκιο άνηκε το ακίνητο.

Ανακοίνωση Odeon StarCity
Η ανακοίνωση της εταιρείας για την προσωρινή, όπως αναφέρει, διακοπή λειτουργίας του πολυκινηματογράφου.
Πηγή Εικόνας: Odeon

Πλέον, το ερώτημα που τίθεται είναι ποια θα είναι η επόμενη χρήση του ακινήτου, που ευνοείται σημαντικά από την τοποθεσία του, επί της Λεωφόρου Συγγρού. Για παράδειγμα, πριν από τέσσερα χρόνια, το “λουκέτο” του πολυκινηματογράφου Odeon Kosmopolis στο Μαρούσι, είχε διαδεχτεί την μετατροπή του σε κατάστημα της γαλλικής αλυσίδας ιδιοκατασκευών Leroy Merlin.

Πάντως, ο πολυκινηματογράφος της Συγγρού λειτουργούσε από το 2005, αποτελώντας αναπόσπαστο κομμάτι της ταχύτατα, τότε, αναπτυσσόμενης αγοράς των multiplex. Διαθέτει δέκα αίθουσες κινηματογραφικών προβολών, περίπου 1.900 θέσεις, όπως και το πρώτο διαδραστικό κινηματογραφικό πάρκο στην Ελλάδα, όπου προβάλλονταν εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές.

Τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του Odeon Star City, στην μεταολυμπιακή Αθήνα εκδίδονταν περισσότερο από μισό εκατομμύριο εισιτήρια, ετησίως.

Το multiplex της Συγγρού διαχειρίζεται η Odeon Entertainment Management που ανήκει στον όμιλο Odeon, ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με πρόβλημα ρευστότητας. Σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις για την 30η εταιρική χρήση, η Odeon Α.Ε. (Επιχείρηση Δημοσίων Θεαμάτων και Παραγωγής Και Εκμετάλλευσης Οπτικοακουστικών Έργων) εμφανίζει συνολικές υποχρεώσεις 71,9 εκατ. ευρώ και ζημιές μετά από φόρους της τάξης των 5 εκατ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κύκλος εργασιών, που ανέρχεται σε 13,8 εκατ. ευρώ, είναι μικρότερος από το κόστος πωλήσεων ύψους 14,4 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά την Odeon Entertainment, που διαχειρίζεται τις κινηματογραφικές αίθουσες, στην οικονομική έκθεση του 2018, ο ορκωτός ελεγκτής εφιστά την προσοχή στο θέμα ότι λόγω των συσσωρευμένων ζημιών, “το σύνολο της αξίας των ιδίων κεφαλαίων έχει καταστεί αρνητικό και συντρέχει περίπτωση εφαρμογής των διατάξεων του άρθρου 47 του Κ.Ν. 2190/1920, περί της συνέχισης της δραστηριότητας της εταιρείας, όπως αυτό έχει αντικατασταθεί από 1/1/2019 από το άρθρο 119 παρ. 4 του Ν.4548/2018”.

Η Odeon Entertainment διαχειρίζεται εκτός από το Odeon Star City, ακόμη 10 πολυκινηματογράφους σε Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Κομοτηνή, Πάτρα, Ξάνθη και Γλυφάδα, όπως και το χώρο ψυχαγωγίας Odeon Aidonakia Playtown.

Σημειώνεται ότι η εισηγμένη εταιρεία Audiovisual, που δραστηριοποιείται στην παραγωγή- διάθεση οπτικοακουστικού υλικού, ταινιών, προγραμμάτων ψυχαγωγίας για ηλεκτρονικούς υπολογιστές κτλ., ελέγχει τις αλυσίδες κινηματογραφικών αιθουσών Odeon – Ster. Το 2018, η εταιρεία με βασικούς μετόχους εταιρείες του Ι.Θ. Βαρδινογιάννη, προχώρησε σε εμπορική συμφωνία με την Odeon με αντικείμενο την συνεκμετάλλευση, σε ποσοστό 50%, δικαιωμάτων κινηματογραφικών ταινιών σε όλα τα μέσα (κινηματογράφος, ελεύθερη και συνδρομητική τηλεόραση, video, video on demand κλπ).