Κτίριο υπό κατασκευή
Κτίριο υπό κατασκευή
Κτίριο υπό κατασκευή
Κτίριο υπό κατασκευή
Πηγή Εικόνας: Κτίριο υπό κατασκευή - Juhasz Imre στο pexels

Μία παράδοση πολλών χρόνων διατήρησαν κατά τη φετινή χρονιά οι μεγαλύτεροι κατασκευαστικοί ελληνικοί όμιλοι. Όπως δηλαδή, προκύπτει από την έρευνα της εταιρείας ορκωτών ελεγκτών Deloitte, τρεις ελληνικές εταιρείες συγκαταλέγονται στις 100 καλύτερες, παγκοσμίως, για το 2018.

Συνολικά, τη συγκεκριμένη χρονιά, ο κύκλος εργασιών των μεγαλύτερων παικτών στον κατασκευαστικό κλάδο αυξήθηκε κατά 10%, με 45 ομίλους να καταγράφουν διψήφια αύξηση. Ένα, ακόμη, από τα αξιοσημείωτα ευρήματα της έρευνας, σχετίζεται με το γεγονός ότι οι κινεζικές κατασκευαστικές εταιρείες, που κυριαρχούν, από πλευράς εσόδων, στην λίστα των 100 μεγαλύτερων ομίλων, αντιπροσωπεύοντας το 41% του συνόλου.

Η ελληνική παρουσία

Σύμφωνα με την έρευνα, οι όμιλοι Ελλάκτωρ, Μυτιληναίος και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ καταλαμβάνουν τη θέση 83, 91 και 92, αντίστοιχα, στη διεθνή κατάταξη, με συνολικές πωλήσεις (+9%), για το 2018, ύψους 5,6 δισ. δολαρίων. Αντιπροσωπεύουν ακόμη, κεφαλαιοποίηση της τάξης των 2 δισ. ευρώ, μέγεθος που έχει μειωθεί 18% το 2018 σε σύγκριση με το 2017. Βέβαια, στην λίστα του 2018, ο όμιλος Μυτιληναίος αποτελεί νέα “άφιξη”, καθώς στην αντίστοιχη του 2017, στην ομάδα των τριών ανήκε η J&P Άβαξ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την κατάταξη της Deloitte, το 2018, ο όμιλος Ελλάκτωρ παρουσίασε κύκλο εργασιών 2,1 δισ. ευρώ, που είναι αυξημένος κατά 4%, συγκριτικά με το 2017. Ωστόσο, η κεφαλαιοποίηση υποχώρησε 27%, στα 246 εκατ. ευρώ. Την περασμένη χρονιά ο όμιλος Ελλάκτωρ αύξησε τη συμμετοχή του κατά 6,5% στην Αττική Οδό, γεγονός που θα ενισχύσει τα έσοδα του τομέα παραχωρήσεων, ενώ τον περασμένο Απρίλιο επιλέχθηκε ως ο ανάδοχος για την αναβάθμιση της μαρίνας Αλίμου, όπου σχεδιάζει να επενδύσει 50 εκατ. ευρώ.

Ο όμιλος Μυτιληναίος, βάσει της κατάταξης της Deloitte, το 2018 είχε αυξημένα, κατά 5%, έσοδα ύψους 1,8 δισ. ευρώ, ενώ η κεφαλαιοποίηση διαμορφώθηκε σε περίπου 1,2 δισ. ευρώ. Ο όμιλος Μυτιληναίος ενισχύει το χαρτοφυλάκιό του με νέα έργα όχι μόνο στις κατασκευές, αλλά και στην ενέργεια, έχοντας αναλάβει, πρόσφατα, την υλοποίηση του έργου Atacama Solar II, ισχύος 170,65 MWp που βρίσκεται στο δήμο Pica της περιφέρειας Tarapaca στη Χιλή. Οι εργασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν τον Δεκέμβριο του 2020 και η παραγόμενη ισχύς εκτιμάται ότι θα καλύπτει τις ανάγκες περισσότερων των 100.000 νοικοκυριών, ενώ θα συμβάλει στην αποφυγή περίπου 200.000 μετρικών τόνων εκπομπών CO2 ανά έτος. Όπως ακόμη, έχει αποκαλύψει το Economix.gr, o όμιλος Μυτιληναίος συμμετέχει στο διαγωνισμό για τη συντήρηση και λειτουργία της μονάδας βιολογικού καθαρισμού στην Ψυτάλλεια, έργου που διαχειρίζεται, σήμερα, η Άκτωρ.

Ένας ακόμη από τους υποψήφιους για το έργο της Ψυτάλλειας, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ συμπληρώνει την τριάδα των ελληνικών τεχνικών ομίλων που ανήκουν στους 100 μεγαλύτερους του κόσμους. Σύμφωνα με την Deloitte το 2018 είχε έσοδα 1,6 δισ. ευρώ, που ήταν αυξημένα 24%, ενώ η κεφαλαιοποίηση ενισχύθηκε κατά 5% στα 540 εκατ. ευρώ.

Η εταιρεία, όπως έχει αναφέρει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Γιώργος Περιστέρης, έχει επενδύσει περισσότερα από 2,5 δισ. ευρώ κατά τη διάρκεια της κρίσης, έχοντας θέσει ως στόχο στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας τα 2000 MW. Το αεροδρόμιο στο Καστέλι, το οποίο ως συνολική επένδυση εκτιμάται ότι θα αγγίξει το 1,5 δισ. ευρώ, αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα έργα που έχει αναλάβει τα τελευταία χρόνια να υλοποιήσει η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Επίσης, η ΤΕΡΝΑ κοινοπρακτικά με τη γαλλική εταιρεία Vinci, θα κατασκευάσουν το αεροδρόμιο “Νικολά Τέσλα” στο Βελιγράδι, έργο προϋπολογισμού 262 εκατ. ευρώ.

Deloitte: Αυξήθηκαν 10% τα έσοδα του διεθνούς κατασκευαστικού κλάδου

Η επέλαση της Κίνας

Πάντως, είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι τις τέσσερις πρώτες θέσεις της λίστας καταλαμβάνουν ισάριθμοι κινεζικοί κατασκευαστικοί όμιλοι (China State Construction Engineering, China Railway Group, China Railway Construction, China Communications Construction Company), που παρουσιάζουν, για το 2018, συνολικό κύκλο εργασιών 478 δισ. δολαρίων.

Πέμπτη στην κατάταξη βρίσκεται η γαλλική Vinci, που έχει ισχυρή παρουσία στη χώρα μας. Στην έκτη θέση επανέρχεται μία ακόμη κινεζική εταιρεία (Metallurgical Corporation of China), ενώ έβδομη κατατάσσεται η ισπανική ACS. Τις δύο τελευταίες θέσεις της δεκάδας καταλαμβάνουν η γαλλική Bouyges και η ιαπωνική Daiwa House Industry.

Σε επίπεδο γεωγραφικής κατανομής, οι μεγαλύτερες εταιρείες βρίσκονται στην Κίνα (41%), στην Ευρώπη (26%), την Ιαπωνία (13%), τις ΗΠΑ (9%) και τη Νότια Κορέα (7%).