Η εγκατάσταση Isabela στο Πουέρτο Ρίκο που κατασκεύασε η METKA EGN για τη Sonnedix
Η εγκατάσταση Isabela στο Πουέρτο Ρίκο που κατασκεύασε η METKA EGN για τη Sonnedix
Πηγή Εικόνας: METKA EGN

Ο όμιλος MYTILINEOS ανακοίνωσε σήμερα ότι η θυγατρική του, γνωστή στον τεχνικό κόσμο ΜΕΤΚΑ EGN, υπέγραψε πρόσφατα σύμβαση με την Atacama Solar SA, θυγατρική του ανεξάρτητου παραγωγού ηλιακής ενέργειας Sonnedix, προκειμένου να αναλάβει το έργο Atacama Solar II, ισχύος 170,65MWp που βρίσκεται στο δήμο Pica της περιφέρειας Tarapaca στη Χιλή.

Το έργο αφορά τη Μελέτη – Προμήθεια – Κατασκευή (EPC) της μονάδας Atacama Solar II, καθώς και τη σύμβαση για τη λειτουργία και συντήρηση (O&M) για δύο χρόνια.

Οι εργασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν τον Δεκέμβριο του 2020 και η παραγόμενη ισχύς εκτιμάται ότι θα καλύπτει τις ανάγκες περισσότερων των 100.000 νοικοκυριών, ενώ θα συμβάλει στην αποφυγή περίπου 200.000 μετρικών τόνων εκπομπών CO2 ανά έτος.

Πρόκειται για το τρίτο έργο της METKA EGN για λογαριασμό της Sonnedix, μετά την ολοκλήρωση της φωτοβολταϊκής εγκατάστασης Oriana 57MW στην Ισαμπέλα του Πουέρτο Ρίκο (ως μέρος του έργου Sonnedix Oriana, που διακρίθηκε για την ανθεκτικότητα που επέδειξε έναντι του τυφώνα Μαρία το 2017) και του ηλιακού πάρκου Lavansol M8 ισχύος 5 MW, στο Saint Etienne Des Sorts, στη Γαλλία.

Η METKA EGN δραστηριοποιείται στην αγορά της Λατινικής Αμερικής από το 2016.

Αν και οι εταιρείες δεν ανακοίνωσαν το ύψος της μεταξύ τους συμφωνίας, το συνολικό κόστος της επένδυσης για την Sonnedix στο συγκεκριμένο project ανέρχεται σε 180 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ (160 εκατομμύρια ευρώ).

Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα έργα που αναλαμβάνει η METKA EGN καθώς η σειρά των φωτοβολταϊκών πάρκων που έχει αναπτύξει τα τελευταία χρόνια είναι πολύ μικρότερα, ενώ έχει σε εξέλιξη ένα επίσης μεγάλο project στην Ισπανία (σχεδόν διπλάσιο από της Χιλής) και ακόμη ένα υπό διαπραγμάτευση στο Καζακστάν.

Λίγα λόγια για τις συνεργαζόμενες εταιρείες

H Εταιρεία MYTILINEOS κατέχει ηγετική θέση στους τομείς Μεταλλουργίας, Ηλεκτρισμού & Φυσικού Αερίου και Ολοκληρωμένων Έργων & Υποδομών. Ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 1990, είναι εταιρία εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με ενοποιημένο κύκλο εργασιών που ξεπερνά τα 1,5 δισ. ευρώ και απασχολεί περισσότερους από 2.900 άμεσους και έμμεσους εργαζόμενους στην Ελλάδα και το εξωτερικό.  Η ΜΕΤΚΑ EGN είναι θυγατρική της MYTILINEOS Α.Ε., και ειδικεύεται στην ανάπτυξη και κατασκευή φωτοβολταϊκών έργων μεγάλης κλίμακας για τις παγκόσμιες αγορές ηλιακής ενέργειας και αποθήκευσης ενέργειας. Η εταιρεία εξυπηρετεί μεγάλους διεθνείς πελάτες κυρίως στις αγορές της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής, της Κεντρικής Ασίας και της Αμερικής. Ο όμιλος MYTILINEOS εξαγόρασε το σύνολο των μετοχών της METKA EGN στις 24 Ιουνίου 2019. Η Sonnedix Power Holdings Limited (μαζί με τις θυγατρικές της, η “Sonnedix”) είναι ένας ανεξάρτητος παραγωγός ηλιακής ενέργειας (IPP) με αποδεδειγμένη εμπειρία στην παροχή στην αγορά οικονομικά ανταγωνιστικών φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων υψηλής απόδοσης. Η Sonnedix έχει στην ιδιοκτησία της, αναπτύσσει, κατασκευάζει, και λειτουργεί παγκοσμίως εγκαταστάσεις ηλιακής ενέργειας. 

Πού και πώς θα γίνει το έργο

Η φωτοβολταϊκή εγκατάσταση Atacama Solar βρίσκεται στην περιοχή Pica στην έρημο Atacama της Χιλής, μια περιοχή με την υψηλότερη ηλιακή ακτινοβολία παγκοσμίως. Δείτε εδώ την περιοχή:

Pica district, Atacama Desert, Chile – The wider place of Sonnedix Atacama Solar PV plant, constructed by METKA EGN
Πηγή Εικόνας: Google Maps

Το έργο θα είναι το δεύτερο μεγαλύτερο ηλιακό έργο στη χώρα μόλις ολοκληρωθεί. Η φωτοβολταϊκή εγκατάσταση Atacama Solar θα παράγει περίπου 470GWh καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως, αποφεύγοντας την εκπομπή περίπου 200.000 μετρικών τόνων CO2 ετησίως σε σύγκριση με την παραγωγή θερμότητας.

Η Sonnedix ανακοίνωσε στα τέλη Μαΐου 2019 ότι διασφάλισε χρηματοδότηση 99 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ, δηλαδή περίπου 88 εκατομμύρια ευρώ, από τον συνολικό προϋπολογισμό των 180 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ (160 εκατομμύρια ευρώ περίπου), για τη χρηματοδότηση νέων έργων, τα οποία παρέχονται από την CAF – Τράπεζα Ανάπτυξης της Λατινικής Αμερικής ως Lead Arranger, Administartive Agent και κύριο δανειστή και από την Banco BICE και την Banco Security ως Senior Lenders για τη Φωτοβολταϊκή εγκατάσταση 171MWp Atacama Solar.

Πριν λίγες ημέρες, στις 9 Αυγούστου, η Sonnedix ανακοίνωσε την έναρξη των έργων, τα οποία θα υλοποιήσει η METKA EGN και πραγματοποίησε τελετή εγκαινίων με επισήμους, από όπου και οι φωτογραφίες:

Sonnedix Atacama Solar Groundbreaking Ceremony (L to R): Carlos Guinand, Chairman of Sonnedix; Iván Infante Chacón, Mayor of Pica; Miguel Angel Quezada, Regional Mayor of Tarapacá; and Axel Thiemann, CEO of Sonnedix.
Πηγή Εικόνας: Sonnedix
Carlos Guinand, Chairman of Sonnedix, speaking at the Sonnedix Atacama Solar Groundbreaking ceremony, held on the project site in the Pica District.
Πηγή Εικόνας: Sonnedix