Μάτι
Μάτι
Μάτι
Μάτι
Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στην Βουλή κατατέθηκε χθες το σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος, για την κύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου σχετικά με τις πυρόπληκτες από την περσινή φονική πυρκαγιά περιοχές, ενώ συστήνεται και η εταιρεία «Μάτι Ξανά».

Σύμφωνα με τις διατάξεις, η εταιρεία θα αποτελείται από 14 μέλη, εκ των των οποίων τα 5 θα είναι αναπληρωματικά και θα υποδεικνύονται με απόφαση των σωματείων της πληγείσας περιοχής. 

Ειδικότερα, ένας πάρεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου ο οποίος θα υποδεικνύεται από τον πρόεδρο του Ε.Σ., ένας προϊστάμενος Γενικής Διεύθυνσης του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που θα υποδεικνύεται από τον υπουργό Οικονομικών, ένας προϊστάμενος Γενικής Διεύθυνσης του ΥΠΕΣ που θα υποδεικνύεται από τον υπουργό Εσωτερικών, ένα μέλος του ΤΕΕ που θα υποδεικνύεται από τον πρόεδρο του ΤΕΕ, ένας εκπρόσωπος από κάθε πληγέντα Δήμο που θα υποδεικνύεται από τους δημάρχους των περιοχών και ένας εκπρόσωπος από την Περιφέρεια Αττικής προερχόμενος από το Περιφερειακό Συμβούλιο. Η θητεία του ΔΣ ορίζεται για έναν χρόνο, ενώ μπορεί να παραταθεί αν κρίνεται απαραίτητο. Τα μέλη του ΔΣ θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους χωρίς αποζημίωση, δικαιούνται όμως οδοιπορικά ή άλλα έξοδα για σχετικές δαπάνες που πραγματοποίησαν για εκτέλεση της υπηρεσίας τους.

Η ΠΝΠ δεν έχει αλλαγές από αυτές που παρουσίασε η κυβέρνηση στις 24 Ιουλίου καθώς περιλαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα που θα φέρουν σταδιακά τους πυρόπληκτους κατοίκους σε ρυθμούς κανονικότητας. 

Πιο συγκεκριμένα, με το πρώτο άρθρο θεσπίζονται διατάξεις για την απομάκρυνση επικίνδυνων υλικών στις πληγείσες περιοχές αφού όπως προκύπτει από το έγγραφό του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, συντρέχει περίπτωση άμεσης και επιτακτικής ανάγκης λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση υφιστάμενων κινδύνων στις συγκεκριμένες περιοχές. Στο πλαίσιο αυτό, με απόφαση του υπουργού Υποδομών θα εκτελούνται εργασίες απομάκρυνσης απορριμμάτων, αποβλήτων κ.α αλλά και έλεγχοι αποξήλωσης αμιάντου από κατασκευής ή αντικείμενα με σκοπό την προστασία της υγείας των πολιτών και την διαφύλαξη του περιβάλλοντος. 

Με το δεύτερο άρθρο, συστήνεται μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία στην οποία συμμετέχουν πολίτες που επιλέγονται από την τοπική κοινωνία, το Ελεγκτικό Συνεδρίου, το Γενικό Λογιστήριο, η Τράπεζα της Ελλάδος, εκπρόσωποι του ΤΕΕ και των υπουργείων Υποδομών, Περιβάλλοντος και Εσωτερικών καθώς και εκπρόσωποι των Δήμων Μαραθώνος και Ραφήνας – Πικερμίου και της Περιφέρειας Αττικής. 

Με το άρθρο τρίτο, ανατίθεται στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, η χάραξη ενός νέου πρότυπου ειδικού χωρικού σχεδίου για τις πυρόπληκτες περιοχές, προκειμένου να λυθούν άμεσα οι παθογένειες δεκαετιών. Καταληκτική ημερομηνία παράδοσης του ΕΧΣ είναι η 23η Ιουλίου 2020. 

Μεταξύ άλλων, το σχέδιο νόμου προβλέπει ότι: 

  • Παρατείνεται μέχρι 10/8/2020 η προθεσμία για την υποβολή στεγαστικής συνδρομής για την αποκατάσταση των ζημιών σε κτίρια από τις φονικές πυρκαγιές.

  • Παρατείνεται έως τις 31/7/2020 η αναστολή σε βάρος φυσικών ή νομικών προσώπων που περιέρχονται ή περιήλθαν προσωρινά ή μόνιμα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης εξαιτίας των πυρκαγιών. Συγκεκριμένα αφορά πλειστηριασμούς, κατασχέσεις, εξώσεις κτλ. 

  • Παρέχεται η εξουσιοδότηση, για την έκδοση ΚΥΑ, με την οποία καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις χορήγησης αποζημίωσης αποκατάστασης χώρου και νόμιμης περίφραξης στις περιπτώσεις κατά τις οποίες από την πυρκαγιά επλήγη περίφραξη ή οικόπεδο ή γήπεδο χωρίς κτίριο ή δεν επλήγη το κτίριο που βρίσκεται σε αυτό. 

  • Συντάσσεται εντός 2 μηνών μητρώο εγκαυματιών και διάθεση τους πάσης φύσεων φαρμάκων κ.α. Μάλιστα, το σχέδιο νόμου προβλέπει ότι θα παρέχει την πλήρη κάλυψη και άμεση χορήγηση στους εγκαυματίες όλων των υγειονομικών υλικών και ότι άλλο κρίνουν οι θεράποντες ιατροί τους για την αποκατάσταση της υγείας τους και δεν θα αφορά μόνο τα περσινά θύματα. 

 

Ειδικά για το ΕΧΣ, όπως έχει ήδη γράψει το economix.gr, θα περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων η πολεοδομική οργάνωση, η απελευθέρωση της παραλιακής ζώνης από περιφράξεις, η αποκατάσταση της φυσικής λειτουργίας των ρεμάτων και η προώθηση της αντιπυρικής και αντιπλημμυρικής προστασίας. 

Η Περιοχή Επέμβασης έχει έκταση περίπου 7.900 στρ., με τα όρια να περιλαμβάνουν ανατολικά την ακτογραμμή, νότια (από ανατολικά προς δυτικά) τις οδούς Παύλου Μελά-Δημοκρατίας-Αλ.Φλέμινγκ-Κωστή Παλαμά, δυτικά: τη Λεωφόρο Μαραθώνος και το ανατολικό όριο του Π.Δ. προστασίας του Πεντελικού Όρους και βόρεια (από δυτικά προς ανατολικά) τις οδούς Μιλτιάδου-Αεροπορίας-Ευκαλύπτων-Καποδιστρίου-Ποσειδώνος-Αεροπορίας. Παράλληλα, κύριος χαρακτήρας της περιοχής παραμένει η παραθεριστική κατοικία, με τον συντελεστή δόμησης να κυμαίνεται από 0,30 έως 0,50.

Σύμφωνα με το ΕΧΣ, προτείνεται για την Νέα Μάκρη, το Μάτι και τον Άγιο Ανδρέα να διατηρήσουν τον χαρακτήρα που έχουν σήμερα, δηλαδή αυτόν της παραθεριστικής κατοικίας. Ωστόσο, θα υπάρξουν ορισμένες εξαιρέσεις για να οριστούν κάποια τμήματα ως περιοχές αμιγούς κατοικίας, με συντελεστή δόμησης 0,30 και σε κάποια τμήματα θα καθοριστεί χρήση γενικής κατοικίας (με τον ίδιο συντελεστή) προκειμένου να επιτραπεί η λειτουργία καταστημάτων που θα εξυπηρετούν τις βασικές ανάγκες. Λεωφόρος Μαραθώνος και γύρω από τον Ιερό Ναό της Αγίας Μαρίνας, προτείνεται η χρήση γενικής κατοικίας (με εξαιρέσεις) στοχεύοντας στην εξυπηρέτηση των αναγκών κατοικίας και των όμορων και γειτονικών περιοχών παραθερισμού. Οι περιοχές αυτές θα έχουν συντελεστή δόμησης 0,40, ενώ όπου έχει ήδη θεσμοθετηθεί υψηλότερος θα διατηρηθεί. Αναφορικά με τις κατασκηνώσεις, το ΕΧΣ προτείνει να διατηρηθεί ο υπάρχων χαρακτήρας τους ενώ σε όλη την ζώνη θα καθοριστούν ελεύθεροι χώροι  σε ορισμένα ελεύθερα οικόπεδα, στις δασικές εκτάσεις, τη ζώνη της παραλίας και τις παραρεμάτιες περιοχές. Για το ρέμα Παππά, προτείνεται να αναδειχθεί ως φυσικό στοιχείο σύνδεσης των περιοχών Μάτι και Κόκκινο Λιμανάκι.

Αντίστοιχα, για την Ραφήνα το ΕΧΣ προτείνει να παραμείνει ως κύριος χαρακτήρας η παραθεριστική κατοικία, όπως είναι δηλαδή το Κόκκινο Λιμανάκι. Παράλληλα, προτείνεται κατά κύριο λόγο η γενική κατηγορία χρήσης της αμιγούς κατοικίας σε συνδυασμό με περιορισμένους θύλακες γενικής κατοικίας (με εξαιρέσεις). Η περιοχή κοντά στην λεωφόρο Φλέμινγκ (π.χ. περιοχή Σκουφέικα), που βρίσκεται κοντά σε κεντρικά σημεία της Ραφήνας, προτείνεται να αναλάβει τις ανάγκες επέκτασής της και εξυπηρέτησης σε κοινωνικές υποδομές. Για τις περιοχές ανατολικά  της Λεωφόρου Μαραθώνος και δυτικά των περιοχών παραθεριστικής και κύριας κατοικίας, προτείνεται η αγροτική χρήση.

Σε γενικές γραμμές, το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο προωθεί ανάμεσα σε άλλα:

– Την αντιπυρική και αντιπλημμυρική προστασία για την θωράκιση και

ενίσχυση της ανθεκτικότητας της Περιοχής Επέμβασης.

– Την αντιμετώπιση των δευτερογενών επιπτώσεων των κατολισθήσεων και προστασίας από τη διάβρωση στο παράκτιο μέτωπο.

– Την αποκατάσταση του ιδιαίτερου χαρακτηριστικού της Περιοχής Επέμβασης που αποτελούσε η έντονη δενδρώδης και θαμνώδης βλάστηση.

– Την ανασυγκρότηση του οικιστικού ιστού.

– Την ιεράρχηση του Οδικού Δικτύου.

– Την βελτίωση των οδικών συνδέσεων μεταξύ της Δημοτικής Ενότητας Ραφήνας και Νέας Μάκρης, καθώς και της Περιοχής Επέμβασης με το Ζούμπερι και το Ν. Βουτζά.

– Δημιουργία δικτύου κίνησης πεζών και ποδηλάτων.

– Διερεύνηση και ενίσχυση του κοινόχρηστου, δημόσιου χαρακτήρα της παραλιακής ζώνης.

– Αποκατάσταση της φυσικής λειτουργίας των ρεμάτων, με οριοθέτηση, προστασία και ανάδειξή τους σε όλο το μήκος τους μέχρι τη θάλασσα.