ΕΕ
ΕΕ
ΕΕ
ΕΕ
Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σήμερα μεταβαίνει στις Βρυξέλλες προκειμένου να συμμετέχει στις συζητήσεις του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος με την Κομισιόν, αναφορικά με την κατάργηση των ΝΟΜΕ, ο υφυπουργός Γεράσιμος Θωμάς. Στο πλαίσιο της τριήμερης επίσκεψής του θα συμμετέχει σε συνάντηση με τον Ευρωπαίο Επίτροπο και στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα Ενέργειας. Θυμίζουμε ότι ο Έλληνας Υφυπουργός Ενέργειας δεν έχει μόνο «επαφές» με τους κύκλους των Βρυξελλών αλλά αποτελούσε μέχρι τον ορισμό της κυβέρνησης «σάρκα εκ της σαρκός» της Κομισιόν, καθώς υπηρετούσε σε θέση αναπληρωτή γενικού διευθυντή ενέργειας – έστω και με άλλα καθήκοντα, στην ατομική ενέργεια.

Οι διαβουλεύσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς και αναμένεται να κορυφωθούν το επόμενο τριήμερο, με την ελληνική πλευρά να επιδιώκει να δημιουργήσει τετελεσμένα στις συζητήσεις μέσω δημόσιων τοποθετήσεων του υπουργού Κωστή Χατζηδάκη. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο επιδιώκουν αφενός να εξασφαλίσουν την κατάργηση ενός μέτρου που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και προκάλεσε απώλειες 600 εκατ. ευρώ από τον ανταγωνισμό την τελευταία τετραετία και οδήγησε σε ζημιές που αγγίζουν τα 223 εκατ. ευρώ για το 2018, και αφετέρου, να ασκηθούν πιέσεις προκειμένου να εξασφαλίσει η ελληνική πλευρά τα μέγιστα δυνατά οφέλη για τις άμεσα θιγόμενες κοινωνικές ομάδες.

Προς αυτή την κατεύθυνση, ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης ξεκαθάρισε ότι η τελευταία ΝΟΜΕ, που αναμενόταν να πραγματοποιηθεί στις 16 Οκτώβριου, δεν θα πραγματοποιηθεί ενώ, παράλληλα, έκανε λόγο για «μετα-ΝΟΜΕ» εποχή και υγιή απελευθέρωση στην αγορά Ενέργειας.  «Εμείς την τελευταία δημοπρασία ΝΟΜΕ, που έχει προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο, δεν θα την κάνουμε και θα σταματήσουμε τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ, γιατί θέλουμε να υπάρχει ανταγωνισμός επί ίσοις όροις», σημείωσε ο υπουργός και συμπλήρωσε: «Στη συνέχεια θα προχωρήσουμε στη “μετά-ΝΟΜΕ” εποχή, με μια υγιή απελευθέρωση στην αγορά ενέργειας, όπου θέλουμε να υπάρχουν πολλοί εναλλακτικοί πάροχοι, και η ΔEH και οι ανταγωνιστές της και οι καλύτερες δυνατές τιμές για τους καταναλωτές».

Το σημαντικότερο σημείο για την τελευταία δημοπρασία είναι ότι η ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας που αναμενόταν να δημοπρατηθεί έφτανε τα 1.243 MW, τη στιγμή που το συνολικό πρόγραμμα για τις 13 δημοπρασίες δεν ξεπερνούσε τα 4.750, με αποτέλεσμα οι ιδιωτικοί πάροχοι να επιδίδουν μεγάλο ενδιαφέρον για την ολοκλήρωσή της. Στην κυβέρνηση, ωστόσο, παραμένουν ανένδοτοι στις πιέσεις καθώς κρίνουν ότι πρόκειται για ένα στρεβλό μέσο που έφερε στην επιφάνεια η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για εξυπηρέτηση πολιτικών σκοπιμοτήτων. «Δεν θα υποχωρήσω απέναντι σε οποιοδήποτε γραφειοκράτη των Βρυξελλών για αυτό το θέμα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός από τη βουλή για το θέμα.

Σε κάθε περίπτωση, οι διαβουλεύσεις με την Κομισιόν θα ολοκληρωθούν στις 31 Οκτωβρίου, όπως προέβλεπε το σχετικό πρόγραμμα, ενώ όλοι οι συμμετέχοντες εξακολουθούν να διατηρούν κλειστά τα χαρτιά τους, με την ελληνική πλευρά να θέτει το ζήτημα σε προτεραιότητα προκειμένου να υπάρξει, όπως λέει, μία υγιής μορφή ανταγωνισμού στο πλαίσιο της εγχώριας αγοράς ενέργειας και να μην υπονομεύονται οι προσπάθειες της δημόσιας επιχείρησης.

ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ

Στο υπουργείο Ενέργειας φαίνεται ότι κινούνται ακόμη για τη στελέχωση του μηχανισμού που θα αναλάβει το βαρύ φορτίο της επόμενης ημέρας. Μόλις χθες, δημοσιεύτηκε στη «Διαύγεια» ο διορισμός του διευθυντή του γραφείου του κ. Θωμά, Κωνσταντίνου Καλκανδή, ως διευθυντή στο γραφείο του υφυπουργού, ενώ, στο προσεχές διάστημα, αναμένονται κι άλλες κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση.