Πηγή Εικόνας: Wikimedia Commons

Να αποσφραγίσει τους αγωγούς λυμάτων αποφάσισε η ΕΤΒΑ μέχρι τις 30/9 οπότε και θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι συζητήσεις με 8 βυρσοδέψες που λειτουργούν στην ΒΙΠΕ Σίνδου.

Επισημαίνεται ότι η ΕΤΒΑ προχωρά σε αυτήν την κίνηση μετά απο συνεννόηση με το Υπουργείο Ανάπτυξης και έναντι συμβολικού ποσού 15.000 ευρω για την λειτουργία της Μονάδας Επεξεργασίας των τοξικών αποβλήτων των βυρσοδεψείων, παρόλο που το μηνιαίο κόστος που επωμίζεται ανέρχεται περίπου σε 100.000 ευρω.

Όπως είχε αναδείξει το economix.gr, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είχε βάλει λουκέτο στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις στα μέσα Ιουλίου, μετά από πιέσεις της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ.

Σφραγίστηκαν 8 βυρσοδεψία στη Σίνδο Θεσσαλονίκης διότι δεν πλήρωναν το βιολογικό καθαρισμό στο διαχειριστή

Ωστόσο στη συνέχεια, αναφέρουν κύκλοι της αγοράς στο economix, παρατηρήθηκε το εξής αξιοπερίεργο: ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Γιουτίκας, παρόλο που είναι υπεύθυνος για θέματα περιβάλλοντος, ζητούσε η ΕΤΒΑ να παρέχει δωρεάν τις υπηρεσίες. Ο κ. Γιουτίκας, μάλλον για δικούς του ψηφοθηρικούς λόγους, όπως σχολιάζεται, πρωτοστατεί στην «υπεράσπιση» των βυρσοδεψών που χρωστάνε 11 εκατ και δεν έχουν πληρώσει τίποτα από το 2007 για την επεξεργασία των τοξικών αποβλήτων τους, καταρρίπτοντας τον μύθο ότι το κίνημα δεν πληρώνω έχει μόνο ροζ προσανατολισμό…

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης κ. Γιουτίκας φαίνεται να έχει  κάνει «μέτωπο» με τους  βυρσοδέψες που δεν πληρώνουν για τη προστασία του περιβαλλοντος, ενώ του έχουν ανατεθεί καθήκοντα να κυνηγά όσους καταστρέφουν το περιβάλλον. Αντίθετα με όσα αναμένονταν, ο κ. Γιουτίκας φαίνεται να επιλέγει να συντάσσεται με οσους αδιαφορούν  για το περιβάλλον , ίσως για μερικές  ψήφους, όπως σχολιάζουν στη συμπρωτεύουσα.

Όπως είχε γράψει το economix, η συνολική οφειλή των  βυρσοδεψών ανέρχεται στα 9,2 εκατ. ευρώ και προέρχονται από συσσωρευμένες οφειλές από το 2008. Τα τελευταία δέκα χρόνια οι επιχειρηματίες διαφωνούσαν με τα τιμολόγια που χρέωνε η ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. η οποία όμως δικαιώθηκε από τη Δικαιοσύνη. Το βασικό επιχείρημα των βυρσοδεψών και η άρνησή τους να  πληρώσουν το διαχειριστή είναι η διαφωνία τους στο τιμολόγιο  χρεώσεων που κατέπεσε στη Δικαιοσύνη. Η χρήση νερού και η διάθεση λυμάτων με βαρέα στοιχεία είναι συνυφασμένα με την επεξεργασία δέρματος.

Ίσως ακόμη μία φορα το κίνημα «δεν πληρώνω», που λειτουργεί σε βάρος του περιβάλλοντος, να βρίσκει απήχηση στα κέντρα εξουσίας…