Διεθνές Αεροδρόμιο Καίρου
Διεθνές Αεροδρόμιο Καίρου
Διεθνές Αεροδρόμιο Καίρου
Διεθνές Αεροδρόμιο Καίρου

Το «πράσινο φως» έδωσε η αιγυπτιακή κυβέρνηση για την επέκταση του αεροδρομίου του αεροδρομίου της Αγίας Αικατερίνης του Σινά, ένα έργο που αναμένεται – όταν ολοκληρωθεί σε λιγότερο από δύο χρόνια, να αναβαθμίσει ολόκληρη την περιοχή, όπου βρίσκεται και το ελληνορθόδοξο μοναστήρι της Αλεξανδρινής Αγίας.

Το έργο, που στηρίζει με κάθε τρόπο ο κυβερνήτης της περιφέρειας του Ν. Σινά, στρατηγός Χάλιντ Φούντα, έχει ήδη πάρει την έγκριση από τα αρμόδια υπουργεία, ενώ αναμένεται να στοιχίσει στο αιγυπτιακό κράτος περίπου 60 εκατομμύρια ευρώ.

Για να μπορέσει κάποιος να αξιολογήσει τη σημασία που δίνει η αιγυπτιακή κυβέρνηση στην αξιοποίηση της ορεινής αυτής περιφέρειας του Νοτίου Σινά, όπου και το κοσμοπολίτικο παραθαλάσσιο θέρετρο του Σαρμ Ελ Σέιχ, αρκεί να αναφέρουμε ότι το έργο αυτό της επέκτασης και εκσυγχρονισμού του αεροδρομίου στην πόλη της Αγίας Αικατερίνης θα απορροφήσει το 30% των κονδυλίων για την αξιοποίηση όλης αυτής της ευρύτατης τουριστικής περιοχής και η οποία επένδυση φτάνει περίπου τα 200 εκατομμύρια ευρώ.

Ήδη, από χθες, μία Ειδική Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων επισκέφθηκε το χώρο και ουσιαστικά αποφάσισε την άμεση προώθηση του έργου, που αναμένεται να ανοίξει μία νέα σελίδα στην πολιτιστική και τουριστική αξιοποίηση της περιοχής, φέροντας πιο κοντά σε τουρίστες και επισκέπτες από όλον τον κόσμο στο θεοβάδιστο Μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης.

Με το νέο αυτό αεροδρόμιο, θα μπορούν να εξυπηρετούνται και μεγάλα αεροπλάνα, καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου. Θα υπάρχει επίγεια εξυπηρέτηση και ο τελικός σκοπός είναι να υπάρξουν τακτικές αεροπορικές γραμμές, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Έτσι, η μεταφορά των επισκεπτών από το Κάιρο θα μειωθεί από 7 ώρες που είναι τώρα οδικώς, σε μία ώρα αεροπορικής σύνδεσης.

Παράλληλα, ένα ακόμη σχέδιο του Κυβερνήτη του Νοτίου Σινά, Χάλιντ Φούντα που ήδη δρομολογείται, είναι η δημιουργία ενός μεγάλου ξενοδοχείου σε απόσταση δέκα περίπου χιλιομέτρων από την Ιερά Μονή της Αγίας Αικατερίνης, το οποίο να εξυπηρετεί τις ανάγκες των επισκεπτών της περιοχής, μίας πόλης της οποίας ο πληθυσμός σήμερα δεν υπερβαίνει τις 10.000 κατοίκους, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Αυτό και μόνο το γεγονός αποδεικνύει ακόμη μία φορά ότι η επέκταση του αεροδρομίου αλλά και η δημιουργία του μεγάλου αυτού υπερσύγχρονου ξενοδοχείου αποδεικνύει σύμφωνα με τοπικούς παράγοντες τη βούληση της αιγυπτιακής κυβέρνησης να αγκαλιάσει το ελληνορθόδοξο μοναστήρι και τη προστατεύσει την ιστορία του, αναδεικνύοντας συγχρόνως τα προπύργιο αυτό της Ορθοδοξίας σε όλον τον κόσμο.

Να σημειωθεί τέλος, ότι σύμφωνα με παλαιότερες δηλώσεις του, ο Αρχιεπίσκοπος Σινά, Φαράν και Ραϊθούς κ. Δαμιανός έχει ταχθεί ξεκάθαρα υπέρ αυτού του έργου ζωής για την περιοχή. Ενώ και επιχειρηματίες της περιοχής, όπως ο Κύπριος Αντώνης Καζαμίας αλλά και τουριστικοί πράκτορες από την Αθήνα θεωρούν ότι το έργο αυτό θα δώσει μία νέα πνοή στην πόλη της Αγίας Αικατερίνης, ενισχύοντας ιδιαίτερα τον εκκλησιαστικό τουρισμό στη Χώρα του Νείλου.

Το έργο επέκτασης του αεροδρομίου της πόλης της Αγίας Αικατερίνης του Σινά αναμένεται να ολοκληρωθεί περίπου σε 18 μήνες, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.