Δημοτικό Σχολείο
Δημοτικό Σχολείο
Δημοτικό Σχολείο
Δημοτικό Σχολείο
Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στην παλιά Οικοκυρική Σχολή, επί της Οδού Εγνατίας 132, θα μετεγκατασταθεί το 1ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης, με τη σύμφωνη γνώμη των εμπλεκόμενων φορέων του Δήμου Θεσσαλονίκης και του Υπουργείου Παιδείας, καθώς και του Συλλόγου Γονέων των Μαθητών, αλλά και των εκπαιδευτικών. 

Το σχολικό κτίριο επί της οδού Αρχαιολογικού Μουσείου 29, που στέγαζε μέχρι το τέλος της περσινής σχολικής χρονιάς το Πειραματικό Σχολείο, στο πλαίσιο του πρωτοβάθμιου προσεισμικού ελέγχου που διενεργείται στα σχολικά κτίρια κρίθηκε ακατάλληλο λόγω προβλημάτων στατικότητας. Ακολούθησαν αυτοψίες από κλιμάκια του Δήμου Θεσσαλονίκης για την εξεύρεση νέου χώρου. Οι πιθανές λύσεις συζητήθηκαν σε αλλεπάλληλες συσκέψεις στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας. Αφότου ενημερώθηκαν και συμφώνησαν και οι γονείς των μαθητών του σχολείου προκρίθηκε ως πλέον κατάλληλη λύση, η επιλογή του χώρου της παλιάς Οικοκυρικής Σχολής Θεσσαλονίκης. 

Άμεσα πρόκειται να συνεδριάσει η Δημοτική Επιτροπή Παιδείας του Δήμου Θεσσαλονίκης, προκειμένου να λάβει απόφαση, αφενός για την εκκένωση του κτιρίου επί της Αρχαιολογικού Μουσείου, αφετέρου για να προτείνει τη μεγεγκατάσταση της σχολικής μονάδας στον νέο χώρο. 

Ο αντιδήμαρχος Εκπαίδευσης και Αθλητισμού, Αλέξανδρος Μπαρμπουνάκης δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι είναι καθαρά διαδικαστικού χαρακτήρα οι ενέργειες που απαιτούνται, ενώ η απόφαση δημοτικού συμβουλίου, που θα ληφθεί τον Σεπτέμβριο από το νέο δημοτικό συμβούλιο δεν είναι προαπαιτούμενο προκειμένου να ξεκινήσουν οι εργασίες προετοιμασίας του νέου χώρου και της μετεγκατάστασης. Οι εργασίες που απαιτούνται θα ξεκινήσουν με απόφαση αντιδημάρχου. Είναι μικρής κλίμακας, καθώς οι εσωτερικοί χώροι είναι διδακτήρια και βρίσκονται σε πολύ καλή κατάσταση, ενώ παρεμβάσεις απαιτούνται κυρίως στον αύλειο χώρος και τις τουαλέτες. Εκτιμάται συνεπώς ότι το  σχολείο θα λειτουργήσει κανονικά όπως όλες οι σχολικές μονάδες, από τις 11 Σεπτεμβρίου.

Σημειώνεται ότι στο κτίριο της παλιάς Οικοικυρικής Σχολής φιλοξενείται σήμερα το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης του Δήμου Θεσσαλονίκης, το οποίο θα συνεχίσει να λειτουργεί εκεί κατά τις απογευματινές ώρες.