Πηγή Εικόνας: Ian Turnell from Pexels

Σύμφωνα με ρεπορταζ της EurActiv, καθώς η Ευρώπη αντιμετωπίζει νέο κύμα καύσωνα αυτήν την εβδομάδα, τα μέτρα έκτακτης ανάγκης για την ξηρασία ίσως επανέλθουν στο τραπέζι. Σύμφωνα με νέα έκθεση του WWF που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα (22 Ιουλίου), τα κράτη μέλη της ΕΕ δεν κάνουν αρκετά προκειμένου να περιορίσουν τις επιπτώσεις των ακραίων καιρικών φαινομένων στα βιώσιμα οικοσυστήματα γλυκών υδάτων.

Αντίθετα, το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση τους κατηγορεί ότι χειροτερεύουν τα πράγματα, «συνεχίζοντας να πιέζουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποδυναμώσει το μόνο εργαλείο που θα μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε καλύτερα τις πιέσεις που αντιμετωπίζουμε», αναφέρει η έκθεση.

Η κακή διαχείριση των ποταμών, των λιμνών, των υγροτόπων και των υπόγειων υδάτων αποδυναμώνει τους υδάτινους πόρους της Ευρώπης, σημειώνεται. Αυτό καθιστά τα οικοσυστήματα πολύ λιγότερο ικανά να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή. Και αυτό αποτελεί ένα ολοένα και μεγαλύτερο πρόβλημα.

«Με την έντονη ξηρασία, τη θερμότητα και τις πλημμύρες να μετατρέπονται γρήγορα στη «νέα φυσιολογική κατάσταση» στην Ευρώπη, η έξυπνη διαχείριση των υδάτων – σε συνδυασμό με τη μείωση των εκπομπών – μπορούν να μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα στην πηγή του», δήλωσε ο Andreas Baumüller από το Γραφείο Ευρωπαϊκής Πολιτικής του WWF.

Επί του παρόντος, το 60% των υδάτινων πόρων της ΕΕ δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της Ένωσης προκειμένου να χαρακτηριστούν «υγιή». Η ρύπανση, οι αλλαγές στο σχήμα ή τη ροή και η υπερβολική χρήση του νερού, για παράδειγμα για άρδευση, προκαλούν περισσότερα θύματα. Οι «ανθυγιεινές» πηγές γλυκού νερού είναι συχνά αυτές που πλήττονται περισσότερο από τις ξηρασίες, τη θερμότητα και τις πλημμύρες, σύμφωνα με τα στοιχεία του WWF.

Τα φράγματα ή οι δεξαμενές επηρεάζουν τις ροές σχεδόν όλων των ποταμών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η γεωργία αξιοποιεί περίπου το 40% του γλυκού νερού που χρησιμοποιείται στο μπλοκ. Από τότε που η ξηρασία άρχισε να φτάνει στο βορρά της Ευρώπης, η καλή διαχείριση των υδάτων είναι ζωτικής σημασίας για ολόκληρη την ήπειρο, αναφέρει η έκθεση.

Τα υγιή υδάτινα οικοσυστήματα όχι μόνο διασφαλίζουν τη συνεχή παροχή καλής ποιότητας νερού κατά τη διάρκεια ξηρών περιόδων, αναφέρει η έκθεση, αλλά μπορεί επίσης να μετριάσει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, για παράδειγμα με τη ρύθμιση μεταβολών της θερμοκρασίας και την απορρόφηση και αποθήκευση άνθρακα.

Η ανακούφιση είναι στα χέρια των κρατών μελών, σύμφωνα με το WWF. Η οργάνωση ζητά την πλήρη εφαρμογή της οδηγίας πλαισίου για τα ύδατα, της νομοθεσίας της ΕΕ για το νερό, σκοπός της οποίας είναι να διασφαλίσει ότι τα οικοσυστήματα γλυκών υδάτων είναι υγιή και ανθεκτικά ώστε να αντέχουν μεγαλύτερες θερμοκρασίες.

Ωστόσο, τα κράτη μέλη δεν κάνουν τίποτα για την εφαρμογή του νόμου και τη βελτίωση της κατάστασης των οικοσυστημάτων γλυκού νερού. Αντίθετα, οι εθνικές κυβερνήσεις, καθώς και οι ομάδες πίεσης της βιομηχανίας, χρησιμοποιούν μια συνεχή (τρέχουσα) αναθεώρηση του κανονισμού για να πιέσουν για χαμηλότερα πρότυπα, σύμφωνα με το WWF.

Ο Andreas Baumüller κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να τηρήσει την ισχύουσα έκδοση της νομοθεσίας και προειδοποίησε για τις συνέπειες της αποδυνάμωσης του κανονισμού. «Η αλλαγή του κλίματος συμβαίνει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να αποφασίσει σήμερα να αποκαταστήσει τις επιπτώσεις με την υπογραφή της νομοθεσίας της ΕΕ για το νερό ως κατάλληλη για το σκοπό της», δήλωσε.

[Το ρεπορτάζ δημοσιεύτηκε αρχικά στην EurActiv.com από Doris Pundy, με επιμέλεια Zoran Radosavljevic και στα ελληνικά στην EurActiv.gr, μεταφρασμένο από Σοφία Ελανίδου]