Ο Δημήτρης Καψιμάλης, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κατασκευαστών Ελλάδας, μιλά σε ημερίδα του ΤΕΕ (Copyright: Theodore Karaoulanis - theokar @2016)
Ο Δημήτρης Καψιμάλης, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κατασκευαστών Ελλάδας, μιλά σε ημερίδα του ΤΕΕ (Copyright: Theodore Karaoulanis - theokar @2016)
Πηγή Εικόνας: Theodore Karaoulanis - theokar - Θοδωρής Καραουλάνης - economix.gr

Εδώ και τώρα πρέπει να γίνει η αναστολή του ΦΠΑ στην ανέγερση ακινήτων λέει στο economix.gr ο κ. Δημήτρης Καψιμάλης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κατασκευαστών Κτηρίων. Θεωρεί ότι μέτρο πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα και να ενταχθεί  στο πρώτο φορολογικό νομοσχέδιο.

Στο ενδεχόμενο να έρθει προς ψήφιση στη Βουλή από τον Σεπτέμβριο, ο πρόεδρος κ. Δημήτρης Καψιμάλης εκφράζει τη ανησυχία του για την υλοποίηση της κυβερνητικής  απόφασης, καθώς  οι Θεσμοί μπορεί να βάλλουν το μέτρο στη ζυγαριά και στην πράξη να το ακυρώσουν.

Εκτιμά ότι το μέτρο της αναβολής του ΦΠΑ για τις νέες οικοδομές για μία τριετία είναι στη σωστή κατεύθυνση. Είναι σε θέση να βγάλει  από το λήθαργο την κτηματαγορά, σημειώνει.

Αναμένει ότι με την ψήφισή του από τη Βουλή μέχρι τα τέλη Ιουλίου ή στο πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου, θα κινητοποιήσει τουλάχιστον 10.000 κατασκευαστές οι οποίοι  με τη σειρά τους θα βάλλουν στη θέση restart την αγορά ακινήτων κινητοποιώντας παράλληλα τουλάχιστον 100.000 εργαζόμενους που δραστηριοποιούνται στην οικοδομή το επόμενο εξάμηνο. Υπολογίζει  ότι η ανεργία στον κλάδο μπορεί να μειωθεί έως 5 ποσοστιαίες μονάδες.

Υποστηρίζει ότι η αναβολή του ΦΠΑ θα φέρει την αύξηση των αγοραπωλησιών ακινήτων  διότι π.χ. σε ένα ακίνητο συνολικής αξίας 100.000 ευρώ, ο αγοραστής θα γλιτώσει τον ΦΠΑ με συντελεστή 24%, που σημαίνει ότι ο αγοραστής θα έπρεπε να καταβάλει επιπλέον το ποσό των 24.000 ευρώ για να το αποκτήσει.

Τονίζει επίσης ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει προτείνει να διατηρηθεί μόνο ο φόρος μεταβίβασης στα επίπεδα του 3%. Δηλαδή ο αγοραστής θα γλιτώσει 21.000 ευρώ, αφού θα κληθεί να πληρώσει μόλις 3.000 ευρώ επιί της αξίας του ακινήτου των 100.000. Αναφορικά με την αναβολή του φόρου υπεραξίας, θεωρείται προεξοφλημένο από την αγορά, καθώς μέχρι σήμερα δεν έχει εφαρμοσθεί και πάει στις καλένδες.