Air Craft Trail Road
Air Craft Trail Road
Πηγή Εικόνας: Negative Space - pexels.com

Η γαλλο-γερμανική κοινοπραξία SOF Connect είναι αυτή που ανέλαβε, με παραχώρηση, να λειτουργήσει το αεροδρόμιο της Σόφιας τα επόμενα 35 χρόνια.

Η απόφαση της επιτροπής ανάθεσης παραχώρησης ανακοινώθηκε από τον υπουργό Μεταφορών Ρόσεν Ζελιάζκοφ, ο οποίος τόνισε ότι και οι πέντε υποψήφιοι έδωσαν πολύ ισχυρές προσφορές.

Η διαδικασία ανάθεσης της σύμβασης παραχώρησης άνοιξε τον Ιούλιο του 2018 και υποστηρίχθηκε από την Παγκόσμια Τράπεζα, το IFC και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης.

Η SOF Connect προσέφερε τέλος παραχώρησης 32% των ετήσιων εσόδων ή 24,5 εκατομμυρίων ευρώ. Η επιτροπή παραχώρησης χρειάστηκε 90 ημέρες για να εξετάσει τις προτάσεις, να ζητήσει από τους ενδιαφερόμενους πρόσθετες ερωτήσεις και να λάβει τις απαντήσεις τους.

Η παραχώρηση θα είναι σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, δήλωσε ο Βούλγαρος υπουργός Μεταφορών, σημειώνοντας πως η κυβέρνηση θα συνεχίσει να διαδραματίζει ρόλο στον αερολιμένα και να εξασφαλίζει τα στρατηγικά και εθνικά συμφέροντα. Επίσης, θα έχει παρουσία στα θέματα της ρύθμισης των τελών αεροδρομίων, των τελωνείων και άλλων υπηρεσιών. Ο ρόλος του παραχωρησιούχου θα είναι η ανάπτυξη του αεροδρομίου και η βελτίωση των υπηρεσιών που προσφέρει μέσω της συγκεκριμένης επένδυσης, ο αερολιμένας της Σόφιας.

Στη διάρκεια των 35 ετών της παραχώρησης αναμένεται να κατασκευαστούν νέος τερματικός σταθμός εντός των πρώτων δέκα ετών και νέος διάδρομος προσγείωσης και απογείωσης.