Κωστής Χατζηδάκης
Κωστής Χατζηδάκης
Κωστής Χατζηδάκης
Κωστής Χατζηδάκης
Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όπως έγραφε από χθες το Economix.gr, η νέα κυβέρνηση θα επιχειρήσει να κάμψει τις αμφιβολίες όλων όσων προβληματίζονταν για την απουσία εξαγγελιών αναφορικά με την πράσινη ανάπτυξη από την τελετή παραλαβής – παράδοσης. Πιο συγκεκριμένα, στο πλαίσιο των δεσμεύσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο κ. Χατζηδάκης κατά τη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της Κυβέρνησης σημείωσε ότι «δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στις πράσινες επενδύσεις, στην προώθηση της οικο-καινοτομίας, και στη δημιουργία πολλών χιλιάδων νέων ποιοτικών θέσεων εργασίας. Διότι έχει έρθει η ώρα να συνειδητοποιήσουμε ότι η προστασία του περιβάλλοντος μπορεί να γίνει καταλύτης για την ανάπτυξη, και όχι εμπόδιο».

Ο υπουργός ξεκαθάρισε πως η νέα διοίκηση του ΥΠΕΝ θα θέσει στο επίκεντρο τη μετάβαση στην κυκλική οικονομία με ένα μοντέλο που θα στηρίζεται στην επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση υλικών. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, όπως δεσμεύτηκε ο κ. Χατζηδάκης, θα δημιουργηθούν 16.000 θέσεις εργασίας στη χώρα. Ο υπουργός έριξε βέλη και κατά της κυβέρνησης για τις απογοητευτικές επιδόσεις της χώρας στην ανακύκλωση καταλογίζοντάς της ότι η ανακύκλωση κόλλησε στο 18% ενώ ο κοινοτικός στόχος είναι 50% έως το 2020 ενώ ο μέσος κοινοτικός όρος κινείται περί το 48% και η Ελλάδα είναι η Τρίτη χειρότερη στον τομέα στην Ε.Ε.

Εξάλλου, ο κ. Χατζηδάκης στάθηκε και στην πλαστική ρύπανση που, όπως είπε, επηρεάζει τις ελληνικές θάλασσες και επανέλαβε την πρωθυπουργική δέσμευση για κατάργηση των πλαστικών μίας χρήσης από το 2021 . Τόνισε μάλιστα πως η Ελλάδα θα επιδιώξει να γίνει πρωτοπόρος στη Μεσόγειο στη μάχη κατά του πλαστικού υιοθετώντας και τη σχετική ευρωπαϊκή οδηγία.

«ΣΤΟΙΧΗΜΑ» ΤΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ

Προς αυτή την κατεύθυνση, ο κ. Χατζηδάκης έθεσε ως ζήτημα εξαιρετικής σημασίας την ολοκληρωμένη και συστηματική διαχείριση των αποβλήτων που, όπως ξεκαθάρισε, θα γίνει μέσω συνεργασίας Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).

«Ως υπουργός είχα συμβάλει σε τέτοιες πρωτοβουλίες, όπως στην Ήπειρο, στις Σέρρες, στην Ηλεία και στη Δυτική Μακεδονία. Λυπάμαι που η προηγούμενη Περιφερειάρχης Αττικής ακύρωσε αντίστοιχα σχέδια στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας», τόνισε ο υπουργός και συμπλήρωσε: « Έτσι, ενώ στα μέρη που προανέφερα υπάρχει μια νέα πραγματικότητα, στην Αττική υπάρχουν λόφοι από σκουπίδια».

Ακόμη, ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι θα εξεταστεί η εφαρμογή ενεργειακά αποδοτικών τεχνικών με στόχο ανάκτηση ενέργειας από απόβλητα. Όπως φάνηκε, άλλωστε, από τις προγραμματικές του δηλώσεις, θέτει ως επίκεντρο να μπει η Ελλάδα στην πρώτη γραμμή της καινοτομίας και να υιοθετήσει καλές πρακτικές από άλλες δυτικές χώρες, όπως η Φιλανδία, στο παράδειγμα της οποίας αναφέρθηκε και ο ίδιος.

Ο κ. Χατζηδάκης έθεσε ζήτημα καθυστερήσεων στις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις ξεκαθαρίζοντας πως δεν θα επιτρέψει να τεθεί ένα τόσο σημαντικό εμπόδιο για την προσέλκυση των επενδυτών και γνωστοποιώντας, παράλληλα, πως η διοίκηση του ΥΠΕΝ έχει προετοιμάσει ήδη σχετικό νομοσχέδιο –κινούμενο στο πλαίσιο της οδηγίας της Ε.Ε.- που θα απλοποιήσει και θα επιταχύνει τη διαδικασία.

«Δίνουμε επίσης ιδιαίτερη έμφαση στις προστατευόμενες περιοχές, και ιδιαίτερα τις περιοχές Natura 2000, που μπορούν να αποτελέσουν πρότυπα βιώσιμης ανάπτυξης», σημείωσε ο υπουργός.

Αναφέρθηκε ακόμη στον καθορισμό χρήσεων γης σε όλη τη χώρα με την εκπόνηση Τοπικών Χωρικών Σχεδίων με ένα νέο πρόγραμμα για όλους τους δήμους. Αναγνώρισε την πρόοδο που υπήρξε στο Κτηματολόγιο και για τους δασικούς χάρτες σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα επικεντρωθεί στην ολοκλήρωσή τους με επίσπευση των διαδικασιών επίλυσης αντιρρήσεων και θέσπιση προδιαγραφών για σύγχρονα αντιπυρικά σχέδια.