Electricity Transmission Towers on Field during Sunset
Electricity Transmission Towers on Field during Sunset
Πηγή Εικόνας: Pixabay - Pexels

Η πολωνική κυβέρνηση δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η εξασφάλιση μιας «καλής θέσης» στην επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποτελεί προϋπόθεση για την υποστήριξη της Ursula von der Leyen προκειμένου να γίνει επικεφαλής της εκτελεστικής εξουσίας της ΕΕ, σύμφωνα με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό Jacek Sasin και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Piotr Müller.

Η EURACTIV Πολωνίας αναφέρει επί αρκετές εβδομάδες ότι η Βαρσοβία μπορεί να ενδιαφέρεται για μια θέση που σχετίζεται με ενεργειακά ζητήματα και ο Sasin επιβεβαίωσε τις προσδοκίες της κυβέρνησης για το ενεργειακό πόστο σε συνέντευξη με την TVN24.

Στις αρχές Ιουνίου, ο δικτυακός τόπος WysokieNapiecie.pl, ο οποίος καλύπτει θέματα ενέργειας, αποκάλυψε ότι η Επίτροπος Ανταγωνισμού Margrethe Vestager και φιλελεύθερη spitzenkandidat είχε προσφέρει στην πολωνική κυβέρνηση τη θέση του Επιτρόπου για την ενέργεια σε αντάλλαγμα για υποστήριξη στον αγώνα της για την κορυφαία θέση της ΕΕ. Η μόνη προϋπόθεση ήταν να βρεθεί μια γυναίκα.

Το όνομα της υπουργού Τεχνολογίας και Επιχειρηματικότητας της Πολωνίας, Jadwiga Emilewicz, η οποία είναι σκεπτικιστική απέναντι στον άνθρακα, έχει ακουστεί επανειλημμένα.

Η Vestager είναι τώρα εκτός αγώνα, αλλά τα πράγματα δεν έχουν αλλάξει: οι Πολωνοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι προωθούν την Emilewicz και απαιτούν το ενεργειακό χαρτοφυλάκιο, ενώ η Vestager θα παραμείνει στην Επιτροπή ως αντιπρόεδρος, γεγονός που μπορεί να της δώσει τη δύναμη να επηρεάσει τη σύνθεση της νέας Κομισιόν.

Σε συνέντευξή του με τη EURACTIV.com νωρίτερα την προηγούμενη εβδομάδα, ο υπουργός Εξωτερικών Jacek Czaputowicz δήλωσε ότι η Πολωνία αναζητά ένα «οικονομικό» πόστο. «Γνωρίζουμε πώς να το κάνουμε, αναπτυσσόμαστε γρήγορα και έχουμε έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης».

Ωστόσο, ο πολωνός ευρωβουλευτής Zdzisław Krasnodębski δήλωσε πρόσφατα ότι η κυβέρνηση μπορεί επίσης να ενδιαφέρεται για το γεωργικό, οικονομικό ή εμπορικό χαρτοφυλάκιο.

Ο πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποκάλυψε επίσης ότι εκτός από την Emilewicz, άλλοι υπουργοί έχουν την ευκαιρία να διοριστούν: ο Jerzy Kwieciński, υπουργός επενδύσεων και ανάπτυξης και ο Konrad Szymański, υπουργός ευρωπαϊκών υποθέσεων.

Ωστόσο, η Πολωνία δεν είναι η μόνη χώρα που ενδιαφέρεται για την ενεργειακή θέση. Πηγές ανέφεραν στη EURACTIV Ρουμανίας ότι το Βουκουρέστι θα μπορούσε επίσης να ενδιαφερθεί, αλλά το κυβερνών σοσιαλιστικό κόμμα PSD θα ορίσει έναν Επίτροπο μόνο μετά την παράδοση των χαρτοφυλακίων.

Η Σλοβακία επιθυμεί επίσης το χαρτοφυλάκιο ενέργειας. Ο Σλοβάκιος υποψήφιος για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Maroš Šefčovič, ο οποίος είναι σήμερα αντιπρόεδρος για θέματα ενέργειας, επιθυμεί το χαρτοφυλάκιο της βιομηχανίας ή του ενεργειακού χαρτοφυλακίου. Σύμφωνα με τη EURACTIV Σλοβακίας, η παροχή της θέσης ενέργειας στον Šefčovič θα μπορούσε να «αντισταθμίσει» για την έλλειψη γεωγραφικής ισορροπίας στη διανομή των κορυφαίων θέσεων στην ΕΕ.

Δύο Τσέχοι ευρωβουλευτές, η Kateřina Konečná (GUE / NGL) και ο Alexandr Vondra (ECR) δήλωσαν στην Τσεχική τηλεόραση ότι η Πράγα πρέπει να αγωνιστεί για το ενεργειακό χαρτοφυλάκιο. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός Andrej Babiš είπε προηγουμένως ότι η χώρα θα επιδιώξει το χαρτοφυλάκιο της εσωτερικής αγοράς.

Ο Alan Riley, ανώτερος σύμβουλος στο Ατλαντικό Συμβούλιο, πιστεύει ότι η Λιθουανία θα μπορούσε να πάρει το ενεργειακό χαρτοφυλάκιο. Σύμφωνα με τον ίδιο, από τον Ιανουάριο του επόμενου έτους, η ΕΕ θα μπορούσε να αντιμετωπίσει μια σοβαρή ενεργειακή κρίση, επειδή η συμφωνία μεταφοράς φυσικού αερίου μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας ολοκληρώνεται και ένας Επίτροπος από μια ανατολική ευρωπαϊκή χώρα, που γνωρίζει την περιοχή, θα ήταν χρήσιμος.

[Ρεπορτάζ από Από Alexandra BrzozowskiAneta ZachovaAngele KedaitieneMateusz Kucharczyk and Zuzana Gabrizova |EurActiv.com, Euractiv.cz, EurActiv.pl, EurActiv.ro and EurActiv.sk – δημοσιεύτηκε στην EURACTIV.gr, μετεφρασμένο από τη Σοφία Ελανίδου)