Τους κακοπληρωτές της ΔΕΗ βάζει στο στόχαστρό του ο νέος υπουργός Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, σε μία προσπάθεια να εξορθολογήσει τα οικονομικά δεδομένα της δημόσιας επιχείρησης χωρίς, ωστόσο, να επιβαρυνθούν οι καταναλωτές.

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την επιχείρηση ανέρχονται στα 2,7 δις. ευρώ εκ των οποίων τη χαμηλή τάση αφορούν 1,7 δις. ευρώ. Από αυτές τις οφειλές, το 1,05 δις. ευρώ σχετίζεται με 890.000 πελάτες από τους οποίους η ΔΕΗ φιλοδοξεί να πάρει τα χρωστούμενα. Στην επιχείρηση, όπως έχει αναφέρει ο προσωρινός πρόεδρός της, Μανόλης Παναγιωτάκης, θα ξεκινήσουν και τα εξώδικα προκειμένου, τουλάχιστον οι περίπου 70.000 καταναλωτές που χρωστούν το μεγαλύτερο ποσό, να κληθούν να αποπληρώσουν τα χρέη τους απέναντι στη δημόσια επιχείρηση.

Ο υπουργός θα προαναγγείλει από τη βουλή τα απαραίτητα μέτρα ώστε να βελτιωθούν οι εισπράξεις της ΔΕΗ. Σαφώς η τοποθέτησή του δεν αφορά όλους τους οφειλέτες καθώς υπάρχουν κι αυτοί που βρίσκονται στο όριο της φτώχειας, δεν έχουν τη δυνατότητα να ανταπεξέλθουν και θα έχουν διαφορετική μεταχείριση από πλευράς κυβέρνησης. Λίγο πολύ, αυτό ειπώθηκε και κατά τη διάρκεια συνέντευξης του κ. Χατζηδάκη που σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι «τα 800 εκατ. ευρώ των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τη ΔΕΗ, τα οφείλουν 60.000 άνθρωποι που δεν είναι φτωχοί, αλλά πλούσιοι».

Η αναφορά του ενδιαφέρει αυτούς που ο κ. Παναγιωτάκης είχε αποκαλέσει «τελικούς πελάτες» και οι οποίοι ανέρχονται σε περίπου 890.000 άτομα, και έχουν αποχωρήσει από τις υπηρεσίες της εταιρείας αλλά εξακολουθούν να έχουν οφειλές απέναντί της. Σημειώνεται ότι στα σχέδια της ΔΕΗ είναι και η πρόσληψη εργολαβικών εταιρειών για να ετοιμάσουν τους σχετικούς φακέλους των διεκδικήσεων και, εν συνεχεία, αυτοί να προχωρήσουν μέσω δικηγόρου με σκοπό να διεκδικήσουν τις εκκρεμότητες της εταιρείας.

ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΗ

Αιτήματα για την αντιμετώπιση της οικονομικής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η επιχείρηση πρόβαλε και ο κ. Παναγιωτάκης στον υπουργό Ενέργειας κατά τη διάρκεια της συζήτησής τους. Ο πρόεδρος της ΔΕΗ φαίνεται να έκανε λόγο για ανάγκη να μην επιβαρύνεται άλλο η επιχείρηση από τόκους υπερημερίας για τις οφειλές προς το ΔΑΠΕΕΠ, και τον ΑΔΜΗΕ καθώς πρόκειται για ποσά που η επιχείρηση δεν εισέπραξε για το ΕΤΜΕΑΡ και λοιπές χρεώσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Παναγιωτάκης ζήτησε να υπάρξει σχετική νομοθετική ρύθμιση από πλευράς κυβερνήσεως ενώ συμπλήρωσε πως η εταιρεία εισπράττει για λογαριασμό των διαχειριστών ειδικών λογαριασμών ποσά από χρεώσεις που έχουν ρυθμιστεί και τις οποίες πληρώνουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις. O πρόεδρος της ΔΕΗ έχει σημειώσει ακόμη πως η εταιρεία καλείται να αποδώσει ρυθμιζόμενες χρεώσεις που, όμως, δεν έχει εισπράξει νωρίτερα, τη στιγμή μάλιστα που το πιστωτικό περιθώριό της περιορίζεται στον ένα μήνα ενώ ο λογαριασμός εκδίδεται ανά δίμηνο και η καθυστέρηση μπορεί να αγγίξει ακόμη και το εξάμηνο.

Σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα της ΔΕΗ να διακόψει το ρεύμα των εν λόγω πελατών, καθίσταται αδύνατο εκτός κι αν πρώτα παρέλθει η έκδοση του τρίτου διμηνιαίου λογαριασμού. Γι’ αυτόν τον λόγο, η διοίκησή της θεωρεί ότι οι επιβαρύνσεις γίνεται να διορθωθούν μόνο μέσω της νομοθετικής διαδικασίας – αίτημα το οποίο έχουν καταθέσει και ανεξάρτητοι προμηθευτές ρεύματος.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ

Η χθεσινή ημέρα περιλάμβανε, εκτός των άλλων, και συνάντηση γνωριμίας  του υπουργού και του υφυπουργού Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, Δημήτρη Οικονόμου, με περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Σύμφωνα με τον υπουργό, η συνάντηση δεν έγινε για λόγους πολιτικής ορθότητας αλλά «ποιότητας ζωής και μέλλοντος» ενώ οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συναντώνται μία φορά το δίμηνο προκειμένου να συζητούν για όλα τα κρίσιμα θέματα, όπως είναι τα ζητήματα της βιώσιμης ανάπτυξης, της κυκλικής οικονομίας και φυσικά το μείζον ζήτημα της κλιματικής αλλαγής.

Σημειώνεται ότι στη συνάντηση συμμετείχαν οι Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, MOm, WWF ΕΛΛΑΣ, Medasset, Καλλιστώ, Greenpeace, Ecocity, Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών, Δίκτυο Μεσόγειος SOS, Αρχέλων, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, ANIMA, The Green Tank, Αρκτούρος, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης και Οργάνωση Γη.