Καμίνια, Ηράκλειο Κρήτης
Καμίνια, Ηράκλειο Κρήτης
Καμίνια, Ηράκλειο Κρήτης
Καμίνια, Ηράκλειο Κρήτης
Πηγή Εικόνας: googlemaps

Ολοκληρώθηκε το Β1 Στάδιο της Πολεοδομικής Μελέτης για τα Καμίνια Ηρακλείου.

Σύμφωνα με την παρουσίαση της μελέτης που έγινε χθες στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, στη Λότζια, η μελετώμενη περιοχή των Καμινίων βρίσκεται χωρικά στο κεντρικό βόρειο-δυτικό τμήμα της ευρύτερης περιοχής του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Ηρακλείου και περιβάλλεται νότια και ανατολικά από περιοχές του εγκεκριμένου σχεδίου πόλης. Οριοθετείται ανατολικά του ποταμού Γιόφυρου, βόρεια της οδού 62 Μαρτύρων, νότια της παραλιακής λεωφόρου Σοφ. Βενιζέλου και δυτικά της οδού Κυβέλης.

Η μελέτη, σύμφωνα με το flashnews, εστίασε σε μια σειρά σημαντικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η περιοχή των Καμινίων, όπως:

* Πυκνή δόμηση σε μεγάλο τμήμα του οικισμού.

* Υποβαθμισμένο οικιστικό περιβάλλον.

* Κακή κατάσταση κατοικίας, αυθαίρετη δόμηση.

* Κακές περιβαλλοντικές συνθήκες, στενά δρομάκια, έλλειψη κοινόχρηστων χώρων, έλλειψη πεζοδρομίων και διαχωρισμού κίνησης πεζών-οχημάτων, και ρύπανση.

* Συγκρούσεις χρήσεων γης.

* Οριοθέτηση ζώνης Γέφυρου (40 μ.).

* Τα δύο ενεργά ρήγματα που οφείλουν να ληφθούν υπόψη.

Βασικές αρχές και παραδοχές του σχεδιασμού, σύμφωνα με τη μελέτη, είναι:

– Προστασία και ανάδειξη ποταμού Γιόφυρου (δημιουργία πλευρικής ζώνης κοινόχρηστων χώρων).

– Ανάδειξη του παραλιακού μετώπου και σύνδεση με τον αστικό ιστό.

– Περιοχές σημειακών αναπλάσεων.

– Μεγάλα Ο.Τ., πεζόδρομοι-περιφερειακή κυκλοφορία οχημάτων.

– «Εξυγίανση», ιεράρχηση και οργάνωση του μετώπου της λ. 62 Μαρτύρων.

Την ίδια ώρα, ως περιοχή ειδικής πολεοδομικής μεταχείρισης αντιμετωπίζεται από την πρόταση το πυκνοδομημένο τμήμα κατοικίας που συνορεύει βόρεια με την οδό Ελευθερνής, δυτικά με την οδό Δομαλάκη, ανατολικά με την οδό Αξού και την οδό Καντανού, και νότια με την οδό Μαρκάτου. Το τμήμα αυτό είναι πυκνοκατοικημένο, με υψηλή δόμηση, και εκτείνεται σε υψομετρική διαφορά από το δυτικό τμήμα.

Σημειώνεται ότι η μελέτη θα αναρτηθεί στα γραφεία της Πολεοδομίας, καθώς και στο site του Δήμου Ηρακλείου, από τη Δευτέρα 15 Ιουλίου, προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι να έχουν τη δυνατότητα να τη δουν και να υποβάλλουν προτάσεις ή και ενστάσεις. Εν συνεχεία και αφού τα αρμόδια όργανα αποφανθούν επί τυχόν ενστάσεων, θα προχωρήσει η έγκρισή της.

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο δήμαρχος Ηρακλείου, Βασίλης Λαμπρινός, ο οποίος, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Η παρουσίαση της μελέτης των Καμινίων ανοίγει το δρόμο για την τελική έγκριση και, εν συνεχεία, την υλοποίησή της. Καταφέραμε να ξεκολλήσουμε μια βαλτωμένη μελέτη και το ίδιο κάνουμε και με αρκετές ακόμα, που βρίσκονται σε παρόμοιο στάδιο και αφορούν σε διάφορες περιοχές της πόλης. Η αλήθεια είναι ότι οι συγκεκριμένες διαδικασίες είναι εξαιρετικά χρονοβόρες με αποτέλεσμα συχνά να περνούν δεκαετίες μέχρι να εγκριθεί μια μελέτη. Ευελπιστώ ότι εν προκειμένω η ολοκλήρωσή της θα είναι πιο σύντομη από ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν».

Τη μελέτη παρουσίασαν η αντιδήμαρχος Πολεοδομίας Στέλα Αρχοντάκη-Καλογεράκη, οι ανάδοχοι μελετητές, Σπύρος Τσαγκαράτος, Άννα Μπιτσακάκη, Γεώργιος Σμυρλόγλου και Χαράλαμπος Γκούβας, καθώς και ο διευθυντής Πολεοδομίας, Γιώργος Φουρναράκης.

Η ολοκλήρωση του Β1 Σταδίου της Πολεοδομικής Μελέτης τμήματος των Καμινίων εκκρεμούσε επί σειρά ετών και αποτελεί ένα μεγάλο βήμα για την αλλαγή φυσιογνωμίας της περιοχής και την επίλυση πολλών και σημαντικών προβλημάτων.