Η απερχόμενη και η νέα πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ κατά την τελετή παράδοσης - παραλαβής του Υπουργείου, Αθήνα, 09072019
Η απερχόμενη και η νέα πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ κατά την τελετή παράδοσης - παραλαβής του Υπουργείου, Αθήνα, 09072019
Πηγή Εικόνας: Θοδωρής Καραουλάνης - economix.gr

Την πρώτη του δημόσια τοποθέτηση ως υπουργός Ενέργειας και περιβάλλοντος πραγματοποίησε, κατά τη διάρκεια της χθεσινής τελετής παραλαβής – παράδοσης του υπουργείου, ο Κωστής Χατζηδάκης.

Ο νέος υπουργός και οι υφυπουργοί του, κ.κ. Δημήτρης Οικονόμου και Γιώργος Δημαράς, έθεσαν ξεκάθαρους άξονες και προτεραιότητες για τον τρόπο που θα λειτουργήσει η νέα κυβέρνηση της Ν.Δ. στα ενεργειακά.

Αυτό που κατέστη σαφές από τη χθεσινή τελετή είναι ότι στη Νέα Δημοκρατία αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία στο υπουργείο Ενέργειας και ιδιαίτερα στο πλάνο που θα καταρτιστεί για τη σωτηρία της ΔΕΗ.

Αυτό φάνηκε άλλωστε και από την κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε χθες το απόγευμα, ήδη από την πρώτη ημέρα ορκωμοσίας της κυβέρνησής του, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον κ. Χατζηδάκη. Στο επίκεντρο του διαλόγου των δύο ανδρών βρέθηκε το θέμα της ΔΕΗ και οι πρωτοβουλίες της νέας ηγεσίας του ΥΠΕΝ για την αποκατάσταση ενός προβλήματος που δημιούργησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αλλά και η ανάγκη να επισπεύσουν τις διαδικασίες για ευκαιρίες, όπως το Ελληνικό και οι Σκουριές.

Τα σημεία – κλειδί της από τις δηλώσεις της ηγεσίας του ΥΠΕΝ:

  1. Προτεραιότητα η σωτηρία της ΔΕΗ

Καμία έκπληξη δεν αποτέλεσε, για όσους έχουν γνώση των εξελίξεων στα ενεργειακά, η απόφαση του Κωστή Χατζηδάκη να θέσει ως προτεραιότητά του τη σωτηρία της ΔΕΗ. Η νέα κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι η ΔΕΗ αποτελεί «βόμβα» που μπορεί, ανά πάσα στιγμή, να σκάσει στα χέρια της και γι’ αυτό η ηγεσία του ΥΠΕΝ δίνει ιδιαίτερη σημασία στη διαχείρισή της. Άλλωστε, η κατάστασή της χρήζει άμεσης επίλυσης καθώς το σενάριο ενός «μπλακ άουτ» μέσα στο καλοκαίρι δεν φαντάζει καθόλου απίθανο.

Πριν από την ανάληψη της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ, η επιχείρηση είχε κερδοφορία 90 εκατ. ευρώ, ενώ πλέον σημειώνει ζημίες ύψους 900 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, το 2014, η κεφαλαιοποίηση της ΔΕΗ ήταν έξι φορές υψηλότερη και άγγιζε τα 2,6 δισ. ευρώ ενώ η επιχείρηση ήταν κερδοφόρα. Σήμερα, η κεφαλαιοποίησή της φτάνει πλέον μόλις τα 423 εκατ. ευρώ ενώ, μόνο για το 2018, η ΔΕΗ κατέγραφε ζημιές που άγγιζαν τα 542 εκατ. ευρώ.

Όπως έχει γράψει το economix.gr, το πλάνο που προέκρινε η ΝΔ, ήδη προτού αναλάβει τα ηνία της διακυβέρνησης, αποσκοπούσε στη μείωση του μεριδίου που αναλογεί στην εταιρεία για την εγχώρια αγορά σε ποσοστό μικρότερο του 50%. Μάλιστα, το σχέδιό της αφορά την αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας και την περιστολή των δαπανών της αλλά αναμένεται να οριστικοποιηθεί αφού πρώτα γίνει μελέτη των αριθμών που αφήνει πίσω της η απερχόμενη κυβέρνηση.

Στην τοποθέτησή του, ο νέος υπουργός έκανε λόγο για «σχέδιο σωτηρίας των εργαζομένων και της επιχείρησης, το οποίο θα της δώσει νέα προοπτική» ενώ συμπλήρωσε πως «στην ενέργεια στοχεύουμε να εργαστούμε σκληρά από την πρώτη μέρα για να εφαρμόσουμε ένα σχέδιο διάσωσης για τη ΔΕΗ. Ένα σχέδιο που θα είναι προς όφελος καταναλωτών και εργαζομένων και θα δώσει νέα προοπτική στην εταιρία».

  1. Μακρύς ο κατάλογος των εκκρεμοτήτων

Η κυβέρνηση μπορεί να έχει ως άμεση προτεραιότητα τη σωτηρία της ΔΕΗ και των εργαζομένων αλλά αναγνωρίζει ότι υπάρχει σωρεία εκκρεμοτήτων που και στις υπόλοιπες υποχρεώσεις της νέας κυβέρνησης απέναντι σε φορείς και εταιρείες του Δημοσίου.

Ο κ. Χατζηδάκης έθεσε κατά προτεραιότητα τα εξής θέματα: ηλεκτρική διασύνδεση με τα νησιά, ιδιωτικοποιήσεις σε ΕΛΠΕ και ΔΕΠΑ, επιτάχυνση των διαδικασιών για προσέλκυση ξένων επενδυτών για τους υδρογονάνθρακες, επένδυση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και λήψη μέτρων για το άνοιγμα της αγοράς και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Αναφορικά πάντως με το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που στοχεύει να επισπεύσει η νέα κυβέρνηση, η προηγούμενη ηγεσία του ΥΠΕΝ ξεκαθάρισε ότι ορισμένες έχουν ήδη ολοκληρωθεί ενώ άλλες βρίσκονται σε ώριμο στάδιο. «Κάποιες ολοκληρώθηκαν πλήρως όπως ο ΑΔΜΗΕ και ο ΔΕΣΦΑ άλλες ανεπιτυχώς, όπως τα ΕΛΠΕ, που ο διαγωνισμός κηρύχθηκε άγονος, κάποιες είναι εν εξελίξει όπως η ΔΕΠΑ, αλλά και τα διαφορετικά σχέδια για την ΔΕΗ με την ιδιωτικοποίηση λιγνιτών», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σταθάκης.

  1. «Δεν ήρθαμε να γκρεμίσουμε»

Σε μία χαρακτηριστική ένδειξη πολιτικού πολιτισμού, ο Κωστής Χατζηδάκης σημείωσε ότι «δεν ήρθαμε να γκρεμίσουμε τα πάντα, θα συνεχίσουμε ό,τι καλό έχει γίνει» και συμπλήρωσε ότι «εμείς είμαστε μία μετριοπαθής ομάδα τεχνοκρατών». Ο κ. Χατζηδάκης κινήθηκε στη λογική που έχει ορίσει στους υπουργούς του ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζητώντας να κρατηθούν χαμηλά οι τόνοι και να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στο χαρτοφυλάκιο που αναλαμβάνει κάθε υπουργός.

Μάλιστα, εξήρε τον κ. Σταθάκη για το ήθος του και ζήτησε από τον κ. Φάμελλο να του ασκεί εποικοδομητική αντιπολίτευση ενώ το ίδιο έπραξαν και οι υφυπουργοί του. Αυτό το δείγμα αντιμετώπισης απέναντι στην απερχόμενη κυβέρνηση αποτέλεσε ένα από τα σημαίνοντα σημεία της τελετής καθώς, όπως σχολιάστηκε, αποτελεί δείγμα ότι η Ελλάδα επιστρέφει στην κανονικότητα.

«Η ζωή και η πολιτική κάνει κύκλους. Κι αυτό πρέπει να το θυμάσαι στο πάνω μέρους του κύκλου», σημείωσε ο νέος υπουργός.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η ηγεσία της νέας κυβέρνησης δεν προέβη σε κάποια συγκεκριμένη δήλωση αναφορικά με την προστασία του περιβάλλοντος. Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να ασκήσει κριτική σε αυτό το επίπεδο του διαλόγου καθώς ο Κωστής Χατζηδάκης είχε διευκρινίσει από την πρώτη στιγμή της τοποθέτησής του ότι δεν θα προβεί σε προγραμματικές δηλώσεις κατά τη διάρκεια της διαδικασίας παραλαβής – παράδοσης του υπουργείου.