Ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο
Ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο
Ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο
Ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο
Πηγή Εικόνας: europarl.europa.eu

«Κόβουν» την συζήτηση για τα πρωτογενή πλεονάσματα, πριν καν αυτή ξεκινήσει, τόσο ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, όσο και ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ.

Ειδικότερα, στην συνεδρίαση του Eurogroup της 8ης Ιουλίου, δεν πρωταγωνίστησε η Ελλάδα, και μάλλον οι αναφορές περιορίστηκαν στο ελάχιστο, καθώς οι Ευρωπαίοι κράτησαν αποστάσεις κατά τα τη διάρκεια της εσωτερικής προεκλογικής περιόδου. Άλλωστε, χθες, δεν παρέστη Έλληνας υπουργός Οικονομικών, εν μέσω διαδοχής της νέας κυβέρνησης.

Έτσι, ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, ερωτηθείς για την τοποθέτησή του στο Συμβούλιο σημείωσε πως ναι μεν η Ελλάδα ήταν στην ατζέντα, καθώς η Επιτροπή παρουσίασε την τρίτη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας για την πορεία των μεταρρυθμίσεων, ωστόσο η αξιολόγηση δεν συνδέεται αυτή τη φορά με πρόσθετα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. «Η συζήτηση ήταν σύντομη, καθώς χθες πραγματοποιήθηκαν οι ελληνικές βουλευτικές εκλογές», τόνισε, για να προσθέσει ότι «αναμένουμε να δουλέψουμε εποικοδομητικά με τη νέα κυβέρνηση. Θα δούμε τα ζητήματα που θέτει η έκθεση της Κομισιόν, και θα συζητήσουμε για τις πολιτικές στοχεύσεις της νέας κυβέρνησης εν ευθέτω χρόνω».

Όπως διαπιστώνουμε, ο πρόεδρος του Eurogroup έμεινε σε γενικές αναφορές, στάση που παραδοσιακά υιοθετούν οι ευρωπαικοί θεσμοί, όταν τίθενται μείζονα διακυβεύματα στα κράτη-μέλη, όπως οι εκλογικές αναμετρήσεις.

Ωστόσο, το «ζουμί» των προθέσεων των εταίρων βρίσκεται στις δηλώσεις που έκανε προσερχόμενος στη συνεδρίαση. Ερωτηθείς για τις ανακοινώσεις του νέου πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο κ. Σεντένο είπε: «Η Ελλάδα έχει πετύχει σημαντικά αποτελέσματα όσον αφορά τα πρωτογενή πλεονάσματα. Και αυτά συνοδεύτηκαν από ανάπτυξη», προσθέτοντας ότι αναμένει «πως η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της», δίνοντας το στίγμα πως η πρόθεση της ΝΔ να επαναδιαπραγματευτεί τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων θα οδηγηθεί σε αδιέξοδο, πριν ξεκινήσει.

«Πρέπει να κρατάμε τις δεσμεύσεις μας. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να αποκτήσεις αξιοπιστία Υπάρχουν πολλές εναλλακτικές για να κρατήσεις τις δεσμεύσεις. Δεν θα πει η Κομισιόν ή το Eurogroup πώς θα γίνει αυτό. Αλλά οι δεσμεύσεις είναι δεσμεύσεις. Αν τις αθετήσεις, αυτό φέρνει έλλειψη εμπιστοσύνης και επενδύσεων», πρόσθεσε.

Δίνει αφορολόγητο στη θέση του πλεονάσματος ο Ρέγκλινγκ;

Στον ίδιο τόνο ήταν και η τοποθέτηση του επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος επεσήμανε πως το 3,5% των πρωτογενών πλεονασμάτων για τα οποία δεσμεύθηκε η Ελλάδα στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος διάσωσης είναι βασική παράμετρος της βιωσιμότητας του χρέος, και δύσκολα θα μπορούσε να καταστεί βιώσιμο χωρίς αυτά.

Και μπορεί έκλεισε αυτή την πόρτα, την ίδια στιγμή όμως «έδωσε» κάτι ως αντάλλαγμα στον νέο Έλληνα πρωθυπουργό, ο οποίος είχε αναδείξει τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων σε εκλογικό διακύβευμα.

Για την ακρίβεια, ο κ. Ρέγκλινγκ έκανε λόγο για ένα μείγμα φοροελαφρύνσεων, αρκεί να έχουν το αναπτυξιακό πρόσημο που επιθυμούν οι Ευρωπαίοι, ενώ -όπως είπε- όλα θα κριθούν στο δεύτερο εξάμηνο ότι η νέα κυβέρνηση θα προετοιμάσει τον προϋπολογισμό του 2020, ο οποίος θα δώσει και το στίγμα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Από τα λεγόμενά του επικεφαλής του ESM, συνεπάγεται η ασφαλής υπόθεση πως το έτερο θέμα που ανέδειξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την προεκλογική περίοδο, ήτοι η κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου, είναι στο «τραπέζι».

Μοσκοβισί: Απόφαση του Eurogroup ο στόχος για το πλεόνασμα 

Τέλος, ο πάντα «πυροσβεστικός» Πιερ Μοσκοβισί, έριξε το «μπαλάκι» πίσω στο Eurogroup. Ερωτηθείς σχετικά με το στόχο του 3,5%, ο κ. Μοσκοβισί υπογράμμισε ότι η απόφαση έχει ληφθεί από το Eurogroup, και μόνο αυτό μπορεί να την τροποποιήσει.

Αναφορικά με την τρίτη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας της Επιτροπής, ο επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ ανέφερε πως η έκθεση δείχνει ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι ο «σωστός δρόμος», ενώ αναφερόμενος στις χθεσινές εκλογές, επανέλαβε τα συγχαρητήρια προς το νέο πρωθυπουργό, τον οποίο «διαβεβαίωσε ότι η Επιτροπή όπως πάντα θα είναι δίπλα σε κάθε κυβέρνηση προκειμένου να στηρίξει την ανάκαμψη της οικονομίας και τη δημιουργία θέσεων εργασίας που περιμένει με ανυπομονησία ο ελληνικός λαός».

Επανέλαβε, επίσης, τις ευχαριστίες του προς τον απερχόμενο πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, με τον οποίο είχε «καλή συνεργασία» και ο οποίος εργάστηκε για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της Ελλάδας στο πλαίσιο του προγράμματος.