Ανθ’ ημών Γουλιμής….

Η ιστορική φράση του Χαριλάου Τρικούπη θα ταίριαζε γάντι στην περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ και των Χανίων – περισσότερο από όσο πιστεύουν οι περισσότεροι. Και αυτό διότι Γουλιμής και Τρικούπης βρίσκονταν στην ίδια πλευρά του λόφου, όπως συνυποψήφιοι ήταν στα Χανιά οι Παύλος Πολάκης και Γιώργος Σταθάκης.

Παρά το ότι ο απερχόμενος Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας είχε ευρεία αποδοχή στην αγορά και στην κοινωνία, με βάση τις δημοσκοπήσεις, τελικά τη μία έδρα που κερδίζει ο ΣΥΡΙΖΑ στην τετραεδρική των Χανίων την κερδίζει ο Παύλος πολάκης που με το ήθος και το ύφος του προκάλεσε πολλές φορές την κοινωνία αλλά και τους συντρόφους του.

Η αμέριστη στήριξη όμως του Αλέξη Τσίπρα, ο αψύς χαρακτήρας του Σφακιανού και ανάδειξη από τον απερχόμενο προωθυπουργό των πεπραγμένων της κυβέρνησης στον χώρο της υγείας ως “έργο Πολάκη”, είχε τελικά συγκεκριμένο αποτέλεσμα.

Παρά το ότι ίσως αντίστοιχο, αν όχι μεγαλύτερο, έργο είχε και ο Γιώργος Σταθάκης στο Υπουργείο Περιβάλλοντις και Ενέργειας. Αλλά ήταν τεχνοκρατικό και όχι κοινωνικό για να “πουλήσει” στην προεκλογική περίοδο.

Ο Γιώργος Σταθάκης υπέγραψε όλες τις συμβάσεις παραχώρησης για έρευνα και εκμετάλευση υδρογονανθράκων, προχώρησε με επάρκεια το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, μεταρρύθμισε πλήρως τον πολεοδομικό τομέα (με ηλεκτρονικές εκδόσεις αδειών, νέες υπηρεσίες, αυθαίρετα κλπ) αλλά και τη χωροταξία (με νόμο – πλάισιο, αναθέσεις χωροταξικών μελετών κλπ). Όλα αυτά δεν αρκούσαν. Βαρύνεται βέβαια με ένα οιωνεί “ναυάγιο” του Κτηματολογίου και κυρίως με την κατάσταση που παραδίδει τη ΔΕΗ. Πάντως για την Κρήτη τσακώθηκε ακόμη και με την Κομισιόν ώστε να γίνει η ηλεκτρική διασύνδεση με την Αττική πιο γρήγορα ως εθνικό έργο – και να απαλλαγεί το νησί από το μαζούτ – αλλά μάλλον δεν εκτιμήθηκε, παρότι αν προχωρήσει θα κοστίζει κονδύλια εκατομμυρίων ευρώ…

Και είναι επίσης γνωστό σε όλους ότι ο Γιώργος Σταθάκης ήταν αυθύπαρκτη προσωπικότητα στον ΣΥΡΙΖΑ, δεν ανήκε δηλαδή σε ομάδες, ούτε καν στους «προεδρικούς». Ίσως και αυτό έπαιξε το ρόλο του…