Συμμετοχή του προέδρου του Ομίλου «Σαμαράς & Συνεργάτες», Δημήτρη Ν. Σαμαρά στο CODE 01 Forum: ΣΔΙΤ και Χωροταξιακός Σχεδιασμός, τα εργαλεία για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη
Πηγή Εικόνας: samarasgroup.gr

Σημαντική παρέμβαση θεωρήθηκε η συμμετοχή του προέδρου του Ομίλου «Σαμαράς & Συνεργάτες», Δημήτρη Ν. Σαμαρά στο CODE 01 ForumConstruction & Development Forum, που φιλοξενήθηκε στο Μέγαρο Συνεδριακό Κέντρο Αθηνών, καθώς αναφέρθηκε στην αξιοποίηση των ΣΔΙΤ ως εργαλείο κτιριακών υποδομών, αλλά και για τις χωροταξιακές και πολεοδομικές ρυθμίσεις στις Εκτός Σχεδίου Δόμησης περιοχές.

Για τα ΣΔΙΤ ως ένα σύγχρονο εργαλείο στην υλοποίηση και των κτιριακών έργων την «επόμενη μέρα» της κατασκευαστικής ευφορίας, που βιώνουμε σήμερα, έκανε λόγο ο κ. Σαμαράς τεκμηριώνοντας την άποψη του ως εξής: «Τα ΣΔΙΤ είναι ένας σύγχρονος, έξυπνος και ευέλικτος τρόπος, ένα εργαλείο το οποίο προωθεί καταρχήν τη συνεργασία του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα. Εμείς ως “Σαμαράς & Συνεργάτες ΑΕ – Σύμβουλοι Μηχανικοί” μετά από διαγωνιστικές διαδικασία έχουμε επιλεγεί είτε ρόλο Τεχνικού Συμβούλου, Project Manager, Ανεξάρτητου Μηχανικού, αλλά και Μελετητή ή Επιβλέποντα σε σημαντικά έργα υποδομής μέσω ΣΔΙΤ, οπότε τα ΣΔΙΤ τα γνωρίζουμε αρκετά καλά.

Κυρίως ενεργοποιεί ιδιωτικά κεφάλαια για την υλοποίηση σημαντικών έργων υποδομής και μάλιστα, στα Ανταποδοτικά ΣΔΙΤ, όπου ο ιδιωτικός φορέας αποπληρώνεται μέσω της εκμετάλλευσης του έργου, δεν επιβαρύνεται το ΠΔΕ και ο κρατικός προϋπολογισμός, συνεπώς θα πρέπει να ενισχύσουμε τα ανταποδοτικά ΣΔΙΤ, για να κάνουμε περισσότερα έργα υποδομής στη χώρα μας.

Ο θεσμός των ΣΔΙΤ, επιτυγχάνει, τη βέλτιστη κατανομή κινδύνων, μεταξύ, δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και γίνεται κατανοητό ότι, όταν το επιχειρηματικό ρίσκο επιμερίζεται σωστά ανάμεσα στο κράτος και στον ιδιώτη, η δημόσια δαπάνη δεν προσμετράται ούτε στο δημόσιο έλλειμα ούτε στο χρέος.

Επιπλέον, μπορούμε να υλοποιήσουμε και πράσινα και έξυπνα κτίρια και καθώς όλοι οι υποψήφιοί συμμετέχουν στον ανταγωνιστικό διάλογο βελτιώνονται έτσι και οι τεχνικές προδιαγραφές. Με δεδομένο, επίσης, ότι ο ιδιωτικός τομέας έχει για 25-30 χρόνια τη συντήρηση του έργου εξ ορισμού πρέπει να είναι και πράσινο και έξυπνο και γιατί να είναι μέσα στις απαιτήσεις για τον ΙΦΣ (Ιδιωτικό Φορέα Σύμπραξης) να αποκαθιστά την κάθε βλάβη μέσα σε πολύ σύντομο διάστημα.

Με δεδομένα ότι στις δημόσιες, κτιριακές υποδομές υπάρχουν ελλείψεις, θα πρέπει να υπολογιστούν τα κόστη από την ενοικίαση, τη λειτουργία και όλα τα κόστη συντήρησης ενός κτηρίου του Δημοσίου και να τα βάλουμε σ’ ένα χρηματοοικονομικό μοντέλο στην κατηγορία των ανταποδοτικών ΣΔΙΤ και από εκεί να αποπληρώνεται ο ΙΦΣ τομέας, όπως γίνεται σε πολλές χώρες μ’ αυτόν τον τρόπο και χωρίς δημόσια δαπάνη θα μπορούμε με ΣΔΙΤ να υλοποιήσουμε πολλά έργα και να καλύψουμε τις ανάγκες σε δημόσιες κτιριακές υποδομές, δηλαδή σε σύγχρονα, δημόσια κτίρια με ανταποδοτικά ΣΔΙΤ. Έτσι τα ΣΔΙΤ θα είναι ένα χρηματοδοτικό εργαλείο που μας οδηγεί στην επόμενη μέρα. Εμείς είμαστε τεχνικοί σύμβουλοι σε διάφορα κτιριακά έργα μέσω ΣΔΙΤ, όπως το Κυβερνητικό Πάρκο της Πυρκάλ, οι φοιτητικές εστίες στην Κρήτη και στη Θεσσαλία που συνολικά ξεπερνάνε το 1 δις».

 

«Γίνεται αγώνας δρόμου για την ολοκλήρωση του Χωροταξικού σχεδιασμού της Χώρας»

Στην ερώτηση σχετικά με πως προχωράει η εκπόνηση Τοπικών και Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων σε πολλές και σημαντικές περιοχές της χώρας, στο πλαίσιο του προγράμματος «Κωνσταντίνος Δοξιάδης», αλλά και ποιες είναι οι επιπτώσεις στην Εκτός Σχεδίου δόμηση από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας να ακυρώνει τις οικοδομικές άδειες που εκδίδονται σε ακίνητα, τα οποία έχουν «πρόσωπο» σε μη αναγνωρισμένο με προεδρικό διάταγμα κοινόχρηστο δρόμο ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε: «Η Χωροταξία όπως μας δείχνει η ετυμολογία της βάζει τάξη στο χώρο άρα είναι εξ ορισμού κάτι πολύ σημαντικό. Επίσης, ορίζει χρήσεις γης, όρους δόμησης, καθορίζει περιοχές προστασίας, καθώς και επεκτάσεις σχεδίων πόλεων και ορίων οικισμών και γενικά δημιουργεί ασφάλεια δικαίου ως προς το πολεοδομικό καθεστώς στους πολίτες και τους επενδυτές.

Αυτή τη στιγμή οι μελετητές κάνουμε μια πολύ μεγάλη προσπάθεια να προλάβουμε την εκπόνηση 250 Πολεοδομικών Σχεδίων που εντάσσονται στο πρόγραμμα “Κωνσταντίνος Δοξιάδης” που είναι καθοριστικά για την ανάπτυξη, την προστασία περιβάλλοντος, την κοινωνία, αλλά και την οικονομία της κάθε περιοχής. Συμβαίνει, λοιπόν, κάτι πολύ οξύμωρο. Θέλουμε να γίνει κάτι πολύ σημαντικό, πάρα πολύ γρήγορα. Παράλληλα, όμως έχουμε την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία 10.000 οικισμοί στη χώρα βρέθηκαν να μην έχουν σωστά όρια οικισμών από πλευράς νομοθετικής ισχύος, η διευθέτηση του οποίου τέθηκε επίσης να γίνει μέσω των τοπικών και ειδικών πολεοδομικών σχεδίων. Και πρόκειται για μια σύνθετη διεπιστημονική εργασία, που προβλέπει χωροταξική, πολεοδμική, συγκοινωνιολογική μελέτη, γεωλογική, μελέτη για οριοθέτηση ρεμάτων και περιβαλλοντικές μελέτες. Γίνεται αγώνας δρόμου και πιστεύω ότι οι περισσότεροι μελετητές θα παραδώσουν έγκαιρα τις μελέτες και θα προλάβουν τα ορόσημα του Ταμείου Ανάκαμψης».

Όσον αφορά στην Εκτός Σχεδίου δόμηση, όπου δεν έχουμε χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό και μετά την υπ’ αριθμό 176/ 2023 απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ για την Πάτμο, ο ίδιος πρόσθεσε ότι, «ανατρέπεται ένα πλαίσιο που ίσχυε και δημιουργείται μια ανασφάλεια δικαίου είτε αυτός είναι ο απλός πολίτης που θέλει να κάνει το σπίτι του είτε επενδυτές σχετικά με τη νομιμότητα της έκδοσης οικοδομικών αδειών σε γεωτεμάχια με πρόσωπο σε μη αναγνωρισμένο δρόμο.

Ήρθε ο 3ος πυλώνας της δημοκρατίας, η δικαιοσύνη μέσω του Συμβουλίου της Επικρατείας, που δεν γίνεται να μην τον σεβαστούμε και ανέτρεψε τα δεδομένα, καθώς πλέον απαιτείται ο δρόμος που καλείται να έχει πρόσωπο ένα γεωτεμάχιο πρέπει να είναι αναγνωρίσιμος από πολεοδομικό σχεδιασμό, που αυτό οδηγεί σε προεδρικό διάταγμα για την αναγνώριση του δρόμου με αποτέλεσμα πολλές πολεοδομίες να μη χορηγούν πλέον οικοδομική άδεια και όσες συνεχίζουν να χορηγούν, όταν προσβάλλονται αυτές οι οικοδομικές άδειες ακυρώνονται στα διοικητικά δικαστήρια.

Στη χώρα μας με δεδομένου ότι ούτε το 2% των δρόμων δεν έχει την αναγνώρισή που απαιτεί το ΣτΕ αυτό φέρνει μια άλλη συζήτηση, που θίγει θέματα θεσμών της δικαιοσύνης που τη σεβόμαστε, αλλά έχει κοινωνικές και οικονομικές προεκτάσεις, καθότι ουσιαστικά αναστέλλει την Εκτός Σχεδίου Δόμηση στο μεγαλύτερο ποσοστό της ελληνικής επικράτειας.

Η πολιτεία προσπαθώντας να δώσει λύση στο τεράστιο αυτό πρόβλημα που ουσιαστικά αναστέλλει τη δόμηση σε εκτός σχεδίου περιοχές, ενέταξε την καταγραφή των δρόμων μέσω ειδικού προγράμματος στο Ταμείο Ανάκαμψης, ώστε στη συνέχεια να αναγνωριστούν οι δρόμοι της χώρας, όσοι βέβαια θα πληρούν τις σχετικές προϋποθέσεις. Ουσιαστικά τι λέει το ΣτΕ; Ότι δεν μπορείς στις Εκτός Σχεδίου περιοχές να χτίζεις ευκολότερα απ’ ότι στις Εντός Σχεδίου περιοχές. Ίσως περιβαλλοντικά και πολεοδομικά να είναι σωστό αυτό για πολλούς λόγους, αλλά δημιουργεί άλλα προβλήματα στην κοινωνία και την οικονομία. Σήμερα, λοιπόν, γίνεται η καταγραφή των δρόμων σ’ όλη την επικράτεια και θα ακολουθήσει η αναγνώρισή τους με προϋποθέσεις που θα καθοριστούν με Π.Δ. Τίθεται, όμως, το καίριο ερώτημα; Πόσοι δρόμοι θα πληρούν τις προϋποθέσεις και τα χαρακτηριστικά, ώστε να αναγνωριστούν και δίδουν οικοδομησιμότητα σε ακίνητα στις Εκτός Σχεδίου περιοχές; Ίσως ένα μικρό ποσοστό, οπότε που οδηγούμαστε με την Εκτός Σχεδίου δόμηση;. Μπορεί σήμερα να υπάρχουν χωροταξικά εργαλεία, όπως τα ΕΣΧΑΣΕ, τα ΕΣΧΑΔΑ ή τα ΕΠΣ, που λύνουν τα παραπάνω προβλήματα, αλλά αυτά ουσιαστικά αναφέρονται σε μεγάλες επενδύσεις. Τι γίνεται, λοιπόν, με την οικοδομική δραστηριότητα της χώρας και για μικρές επενδύσεις σε Εκτός Σχεδίου περιοχές; Αν πάμε να δημιουργήσουμε οργανωμένους υποδοχείς οι διαδικασίες είναι πολύ χρονοβόρες, και η ιδιωτική πολεοδόμηση απαιτεί χρόνο, από 5 έως 10 χρόνια, αλλά και μεγάλο κόστος. Όλα αυτά, λοιπόν, θα έπρεπε να μας απασχολούν ήδη γιατί το πρόβλημα είναι ήδη μεγάλο και με δεδομένο ότι η οικοδομική δραστηριότητα είναι βασικός συντελεστής στην υποστήριξη μικρών ή μεγάλων επενδύσεων, αλλά και στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας το θέμα αυτό είναι πλέον πολιτικό, οικονομικό, αλλά και κοινωνικό και πρέπει να δοθεί λύση από τους σχετικούς θεσμικούς φορείς της πολιτείας».