Πηγή Εικόνας: απε - μπε

Γιώργος Παπακωνσταντίνου

Το ισχυρό αγοραστικό ενδιαφέρον για πολυτελή ακίνητα στην Ελλάδα που συνεχίζεται και εντός του 2025, τόσο από ξένους όσο και από Έλληνες αγοραστές καταγράφουν και επιβεβαιώνουν στοιχεία της Barnes Greece, μέλους του διεθνούς δικτύου BARNES International Realty.

Ελκυστικός προορισμός η Ελλάδα

Όπως αναφέρθηκε σε σχετική εκδήλωση, η χώρα αναδεικνύεται σταθερά σε επενδυτικό προορισμό για διεθνείς πελάτες, Έλληνες της διασποράς αλλά και εγχώριους αγοραστές οι οποίοι αναζητούν ακίνητα υψηλής αισθητικής και υπεραξίας, είτε για ίδια χρήση είτε για επενδυτική αξιοποίηση. H BARNES Greece εξυπηρετεί τα τελευταία οκτώ χρόνια, έναν σημαντικό αριθμό αγοραστών και επενδυτών, προσφέροντας εξειδικευμένες υπηρεσίες premium real estate. Παράγοντες όπως η άνοδος της ζήτησης από digital nomads, το ευνοϊκό φορολογικό περιβάλλον για κατοίκους εξωτερικού και η αύξηση της κινητικότητας στην αγορά πολυτελούς κατοικίας, διαμορφώνουν ένα νέο τοπίο το οποίο η BARNES Greece αξιοποιεί με δυναμισμό και στρατηγικό σχεδιασμό.

Ειδικότερα, η Ελλάδα παραμένει ελκυστικός προορισμός λόγω του προγράμματος Golden Visa, του φορολογικού καθεστώτος για μη φορολογικούς κατοίκους (non-Dom), της ευνοϊκής φορολογικής μεταχείρισης των ξένων συνταξιούχων, με το 50% των αγοραστών να είναι διεθνείς, με κύρια κίνητρα τον τρόπο ζωής, την επένδυση και τους δεσμούς καταγωγής.

Ακίνητα με τη μεγαλύτερη ζήτηση περιλαμβάνουν παραθαλάσσιες βίλες σε νησιά, νεόδμητα ακίνητα στη Ριβιέρα της Αθήνας, ανακαινισμένα διαμερίσματα σε περιοχές όπως η Κυψέλη και το Παγκράτι, καθώς και επενδυτικές αγορές για ανακαίνιση ή απόκτηση άδειας διαμονής. Ανερχόμενες περιοχές όπως ο Άγιος Δημήτριος, ο Νέος Κόσμος και η Κυψέλη, καθώς και λιγότερο γνωστά νησιά όπως η Τζια και τα Κύθηρα, προσελκύουν ολοένα και μεγαλύτερο ενδιαφέρον από εγχώριους και διεθνείς αγοραστές.Οι περιοχές υψηλής ζήτησης παραμένουν στο κέντρο και τα παράλια της Αθήνας (Κολωνάκι, Γλυφάδα, Ψυχικό) και σε καθιερωμένους νησιωτικούς προορισμούς, όπως η Μύκονος, η Πάρος και η Κέρκυρα.

Η Κατερίνα Μητσοτάκη, Διευθύνουσα Σύμβουλος της BARNES Greece, ανέφερε: «Το νέο μας κατάστημα στην Αθήνα σηματοδοτεί ένα νέο κεφάλαιο για τη BARNES Greece και ενισχύει τη δέσμευσή μας για αξιόπιστες και κυρίως προσωποποιημένες υπηρεσίες υψηλού επιπέδου. Με εξειδικευμένη ομάδα και διεθνή τεχνογνωσία, αλλά και την πολύτιμη καθοδήγηση της BARNES International Realty, στόχος μας είναι να προσφέρουμε μια αναβαθμισμένη εμπειρία που να αναδεικνύει την αξία της ελληνικής αγοράς premium ακινήτων και να συνεχίσουμε να καλύπτουμε με συνέπεια τις ανάγκες πελατών με παγκόσμια κινητικότητα».

Επιβεβαιώνοντας τη στρατηγική σημασία της ελληνικής πρωτεύουσας στο παγκόσμιο δίκτυο της εταιρείας, o Πρόεδρος της BARNES International Realty, κ. Thibault de Saint Vincent, δήλωσε: «Η Αθήνα είναι πλέον ένας ώριμος και συναρπαστικός προορισμός για το διεθνές luxury real estate και η BARNES επενδύει στη δυναμική αυτής της πόλης. Είμαστε υπερήφανοι που εγκαινιάζουμε έναν χώρο αντάξιο της φιλοσοφίας και των υψηλών προσδοκιών των πελατών μας».

Mε ιστορία που ξεπερνά τα 25 χρόνια, η BARNES International Realty διαθέτει 140 γραφεία σε περισσότερες από 22 χώρες. Με κύκλο εργασιών που το 2024 άγγιξε τα 7,5 δισ. δολάρια Αμερικής, η BARNES International Realty αποτελεί σημείο αναφοράς στον τομέα του premium real estate, συνδυάζοντας διεθνή εμπειρία με τοπική εξειδίκευση. Από το Παρίσι μέχρι τη Νέα Υόρκη και από το Ντουμπάι έως το Μοντρεάλ, η BARNES διαχειρίζεται ένα παγκόσμιο χαρτοφυλάκιο με περισσότερα από 40.000 ακίνητα, προσφέροντας σε περισσότερους από 135.000 πελάτες σε όλο τον κόσμο, υπηρεσίες υψηλών προδιαγραφών.

Ποια είναι η διεθνής τάση

Σε σχέση με τη δυναμική της αγοράς Ατόμων Υπερ-Υψηλής Καθαρής Αξίας (Ultra-High-Net-Worth Individual -UHNWI), το 2024, ο παγκόσμιος πληθυσμός των ατόμων υπερ-υψηλής καθαρής αξίας (UHNWI) ανέρχεται σε 426.330 άτομα, με συνολική περιουσία 49,159 τρισ. δολάρια. Η εκτίμηση είναι ότι θα ξεπεράσουν τους 587.000 έως το 2028. Οι UHNWI συνεχίζουν να επενδύουν σε ακίνητα για τη διατήρηση της αξίας του πλούτου τους, εν μέσω ασταθούς οικονομικού περιβάλλοντος. Σημαντική αύξηση στον αριθμό των δισεκατομμυριούχων παγκοσμίως, με τις ΗΠΑ να ηγούνται (813 δισεκατομμυριούχοι). Οι 10 χώρες με τον μεγαλύτερο αριθμό UHNWI είναι: ΗΠΑ, Κίνα (χωρίς το Χονγκ Κονγκ), Γερμανία, Ιαπωνία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Καναδάς, Χονγκ Κονγκ (Ειδική Διοικητική Περιοχή), Ιταλία, Ινδία.

Η Μαδρίτη σημειώνει αύξηση 40% στα έσοδα της BARNES, προωθώντας το πρότυπο της «πόλης των 15 λεπτών», το Ντουμπάι καταγράφει αύξηση τιμών 13–15%, λόγω εισροής τεχνολογικών επαγγελματιών και διεθνών αγοραστών, ενώ το Μαϊάμι ηγείται της αγοράς μίσθωσης πολυτελών ακινήτων στις ΗΠΑ, με περισσότερες από 200 εταιρείες να μεταφέρουν την έδρα τους εκεί το 2024. Το Μονακό συνεχίζει να παρουσιάζει ισχυρή ζήτηση και περιορισμένη προσφορά, με τιμές να ξεπερνούν τα €100.000 ανά τετραγωνικό μέτρο, ενώ το Μιλάνο συγκεντρώνει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον χάρη στο ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς και την ανάπτυξη νέων περιοχών. Η Αθήνα κατέκτησε τη 16η θέση στον δείκτη BARNES City Index για το 2025, ανεβαίνοντας σημαντικά από την 33η θέση το 2024. Στην κορυφαία πεντάδα των αναδυόμενων αγορών ξεχωρίζουν Λονδίνο, Ρώμη, Κωνσταντινούπολη, Βαρκελώνη και Βουδαπέστη. Η Αθήνα και τα ελληνικά νησιά συμπεριλαμβάνονται επίσης στις αναδυόμενες επενδυτικές επιλογές, καταλαμβάνοντας για πρώτη φορά από κοινού την 11η θέση στη σχετική κατάταξη αναδυόμενων προορισμών της BARNES.