Πηγή Εικόνας: ΤΕΕ

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 11ου Διεθνούς Συνεδρίου που διεξήχθη στη Ρόδο από 19-22 Ιουνίου, για την αειφόρο διαχείριση αποβλήτων και την κυκλική οικονομία. Συνδιοργανώθηκε από το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Πρόεδρος του συνεδρίου ήταν η Μαρία Λοϊζίδου, ομ. καθηγήτρια του ΕΜΠ που είναι και η εμπνεύστρια των ετήσιων συνεδρίων που έχουν γίνει πια θεσμός.

Την έναρξη κήρυξε εκ μέρους του Προέδρου του ΤΕΕ Γιώργου Στασινού η ομ. καθηγήτρια του ΕΜΠ Τώνια Μοροπούλου τονίζοντας τη σημασία εφαρμογής της τεχνογνωσίας και καινοτομίας που παράγει η επιστημονική κοινότητα στην πράξη και το ρόλο του ΤΕΕ ως τεχνικού συμβούλου της Πολιτείας, που πρέπει να αναβαθμιστεί.

Στο συνέδριο απεύθυναν χαιρετισμούς ο Διευθυντής ε.τ. της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γιώργος Κρεμλής, ο Προϊστάμενος στη DGREGIO, υπεύθυνος για την Ελλάδα και την Κύπρο Carsten Rasmussen, ο Προϊστάμενος στον Εκτελεστικό Οργανισμό Έρευνας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Arnoldas Milukas, ο Αλέξανδρος Κουλίδης εκπρόσωπος Υπουργείου Περιβάλλοντος, ο Γιώργος Ηλιόπουλος Ελληνική Εταιρεία Διαχείρισης Αποβλήτων. Σημαντική ήταν η παρουσία των Φορέων Διαχείρισης Απορριμμάτων παρουσιάζοντας τις δραστηριότητες τους στο τομέα διαχείρισης αποβλήτων όπως και των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στα θέματα περιβάλλοντος-διαχείριση αποβλήτων.

Το συνέδριο, διεπιστημονικό και πολυθεματικό, κάλυψε όλο το φάσμα της διαχείρισης στερεών και υγρών αποβλήτων στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας αλλά και της γαλάζιας οικονομίας και ψηφιακής διακυβέρνησης. Συμμετείχαν πάνω από 1000 σύνεδροι από 80 χώρες, και πλέον, με 500 παρουσιάσεις και 200 poster. Σημειώνεται ότι το συνέδριο προωθεί βέλτιστες πρακτικές και νέες τεχνολογίες καθώς και καινοτόμες λύσεις που αντιμετωπίζουν τα απόβλητα ως πόρους, εναλλακτικές πηγές ενέργειας, νέα υλικά και πρώτες ύλες, ενώ συμβάλλει και στην ενεργειακή μετάβαση και την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.