Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Της Τέτης Ηγουμενίδη

Με τρεις ευχές, αντί προβλέψεων, έκλεισε την ομιλία του για τις ευκαιρίες και τους κινδύνους που προκύπτουν από την Τεχνητή Νοημοσύνη ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), Κωνσταντίνος Μασσέλος μιλώντας χθες στο Digital World Summit Greece:

«Η πρώτη ευχή είναι να καταφέρουν οι κοινωνίες μας να συμβαδίσουν με τους επαναστατικούς τρόπους με τους οποίους η Τεχνητή Νοημοσύνη θα επηρεάσει την καθημερινότητά μας στο άμεσο μέλλον.

Πρέπει πάντα να υπενθυμίζουμε στους εαυτούς μας ότι, ανεξάρτητα από το πόσο πολύ αγαπάμε την τεχνολογία, η τεχνολογία δεν λειτουργεί ‘εν κενό’ και είναι δύσκολο αλλά αναγκαίο να επιτευχθεί η σωστή ισορροπία μεταξύ της γρήγορης τεχνολογικής προόδου και των ανθρώπων που προσπαθούν να παραμείνουν ‘σχετικοί’ με το γρήγορα μεταβαλλόμενο περιβάλλον γύρω τους.

Η δεύτερη πολύ σημαντική ευχή αφορά τις εξελίξεις στις τεχνικές και τις μεθόδους της Τεχνητής Νοημοσύνης. Εύχομαι πολύ γρήγορα, η Τεχνητή Νοημοσύνη, με την ευρύτερη έννοια, να γίνει περισσότερο βιώσιμη ενεργειακά.

Να εξελιχθεί με εναλλακτικούς τρόπους, πέραν των διαρκώς αυξανόμενων μεγεθών των νευρωνικών δικτύων  των δισεκατομμυρίων, τρισεκατομμυρίων έως και τετράκις εκατομμυρίων παραμέτρων, προκειμένου να μην απαιτούνται εξαιρετικά ενεργοβόρες πλατφόρμες υλικού για την υποστήριξη της προόδου της.

Τέλος, εύχομαι τα επόμενα χρόνια να δούμε περισσότερα άλματα προόδου στους τομείς της υγείας, της ιατρικής, της εκπαίδευσης και των τεχνών με την χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης, και λιγότερα (ή και κανένα) στο πεδίο των στρατιωτικών εφαρμογών.»

Όπως είπε προηγουμένως ο κ. Μασσέλος η Τεχνητή Νοημοσύνη, ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος τομέας της τεχνολογίας σήμερα, καλύπτει ένα ευρύ πεδίο εφαρμογών και μπορεί να προσφέρει πολλά οικονομικά και κοινωνικά οφέλη, σε διαφορετικούς τομείς της οικονομίας και σε διαφορετικές κοινωνικές δραστηριότητες.

Οι τομείς στους οποίους ενσωματώνεται ποικίλουν από το λιανικό εμπόριο, την αυτοκινητοβιομηχανία, τον χρηματοπιστωτικό τομέα, τη μεταποίηση, την υγειονομική περίθαλψη, τη διαφήμιση, τα μέσα ενημέρωσης, την εκπαίδευση, την ψυχαγωγία, την έρευνα νέων υλικών και φαρμάκων, ακόμα και την ανάπτυξη και την εξέλιξη άλλων συστημάτων Τεχνητής Νοημοσύνης – δίνοντας τη δυνατότητα για καλύτερες προβλέψεις, βελτιστοποίηση διαδικασιών και κατανομή πόρων, παροχή εξατομικευμένων υπηρεσιών κ.α.»

Απαριθμώντας τους κινδύνους, μεταξύ άλλων, σημείωσε:

«Κάθε φορά που ιστορικά δημιουργούνται συνθήκες για την εμφάνιση τόσο εκτεταμένων και κομβικών αλλαγών στην εργασία, παράλληλα προκύπτουν κίνδυνοι για πιθανές αρνητικές, για τους πολίτες και την κοινωνία συνέπειες, γεννώντας προβληματισμούς ηθικής φύσης, καθώς και νομικές προκλήσεις.

Η προκατειλημμένη/biased Τεχνητή Νοημοσύνη, οι ανασφάλειες στην εργασία και οι ανισότητες, η προστασία της ιδιωτικότητας και των προσωπικών δεδομένων, τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας και οι δυσκολίες στη λογοδοσία είναι μερικές μόνο από τις προκλήσεις αυτές.

Δυσεπίλυτα παραμένουν τα σχετικά με την προστασία των έργων σε μορφή κειμένου, εικόνας, ήχου που δημιουργούνται με την χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης, ενώ προβληματίζει ιδιαιτέρως και η χρήση τους στην βιομηχανικής κλίμακας κατασκευή deepfake ειδήσεων».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΕΤΤ «στη συζήτηση για τη ρύθμιση αλλά και τις πολιτικές για την Τεχνητή Νοημοσύνη σημαντικό θα ήταν να εξετάσουμε και την ‘διττή’ φύση της Τεχνητής Νοημοσύνης στο θέμα της ενέργειας.

Από την μία πλευρά έχουμε την ‘υπόσχεση’ των επάλληλων βελτιστοποιήσεων που θα προκύψουν στις βιομηχανικές γραμμές παραγωγής και στα προϊόντα που θα σχεδιαστούν στο μέλλον, εξοικονομώντας υλικούς πόρους και ενέργεια, από την άλλη πλευρά η Τεχνητή Νοημοσύνη πιθανότατα θα εκτοξεύσει την κατανάλωση ενέργειας στα Data Centers και γενικότερα στις υποδομές Πληροφορικής και Επικοινωνιών τα επόμενα χρόνια.

Η NVIDIA προγραμματίζει ότι θα διαθέσει 1,5 εκατομμύρια νέους servers στην αγορά Τεχνητής Νοημοσύνης από σήμερα έως το 2027. Εάν μόνο αυτοί οι 1,5 εκατομμύρια servers λειτουργούν στο maximum των δυνατοτήτων τους, θα καταναλώνουν τουλάχιστον 85,4 τεραβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως.

Περίπου δύο φορές η ετήσια κατανάλωση ενέργειας της Ελλάδας.. και αυτό ισχύει με τα ισχύοντα προφίλ κατανάλωσης ενέργειας και εκπαίδευσης των μοντέλων Τεχνητής Νοημοσύνης, τα οποία πιθανότατα θα είναι ξεπερασμένα τους επόμενους μήνες, πόσο δε μάλλον μέχρι το 2027. Σίγουρα ένα ακόμα πεδίο προβληματισμού!

Και κάτι ακόμα:

Ο τομέας της Τεχνητής Νοημοσύνης παρουσιάζει μεγάλες ευκαιρίες για καινοτομία. Τα μεγαλύτερα εμπόδια για την αξιοποίηση των ευκαιριών αυτών σήμερα φαίνεται ότι θα σχετίζονται με τη διαθεσιμότητα υπολογιστικού υλικού/ολοκληρωμένων κυκλωμάτων για την υλοποίηση συστημάτων Τεχνητής Νοημοσύνης (το κόστος δεν φαίνεται να αποτελεί πρόβλημα!). Ποιος θα αποκτήσει πρόσβαση στους συγκεκριμένους πόρους, με τί κριτήρια και πως θα διασφαλιστεί η ισότιμη πρόσβαση σε επίπεδο επιχειρήσεων, κρατών και οικονομιών όλων των αναπτυξιακών φάσεων;»

Ο κ. Μασσέλος αναφέρθηκε επίσης στα στοιχεία για την πορεία της αγοράς της Τεχνητής Νοημοσύνης: «Σύμφωνα με στοιχεία της Grand View, η αξία της αγοράς της Τεχνητής Νοημοσύνης έφτασε τα 207 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023, ενώ αναμένεται να αναπτυχθεί με ετήσιο ρυθμό που θα ξεπερνά το 36%, τα επόμενα 7 συναπτά έτη, για να φτάσει στο τέλος της δεκαετίας τα 1,8 τρισεκατομμύρια δολάρια. Η χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης από ιδιώτες και εταιρείες επίσης παρουσιάζει καινοφανή χαρακτηριστικά: Το ChatGPT χρειάστηκε 5 ημέρες για να φτάσει τους 1 εκ χρήστες, όταν το Facebook χρειάστηκε 10 μήνες για το ίδιο ορόσημο, ενώ η NVIDIA, που διαθέτει ίσως την πιο ώριμη σήμερα πλατφόρμα υλικού και έρευνα και εμπορική ανάπτυξη ΑΙ προϊόντων, καταγράφει συνεχόμενα, κάθε τρίμηνο, αδιανόητα ρεκόρ εσόδων και κερδών από τις πωλήσεις των συστημάτων αυτών.»