Η πολιτεία στηρίζει έμπρακτα την ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής αγροτικής παραγωγής με τις μεγάλες επενδύσεις ευρωπαϊκού επιπέδου, ύψους άνω των 20 δισεκατομμυρίων ευρώ στην ελληνική γεωργία, που σηματοδοτούν η κοινή αγροτική πολιτική της περιόδου 2023-2027 και το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας», σημειώνει στον χαιρετισμό του ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, τον οποίο μετέφερε, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Πολιτικής και  Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων Dr. Κώστας Μπαγινέτας, στα εγκαίνια της έκθεσης FRESKON που διοργάνωσε η ΔΕΘ-HELEXPO.
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναφέρθηκε στα μέτρα στήριξης για τα κόστη παραγωγής, όπως τη διασφάλιση φθηνότερου ρεύματος και την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο και συνεχάρη τη ΔΕΘ-HELEXPO, για την επιλογή να αναδείξει στην έκθεση FRESKON 2024, δύο προϊόντα που σημειώνουν μεγάλη ανάπτυξη της παραγωγής τα τελευταία χρόνια, το βερίκοκο και το ακτινίδιο.
Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων Dr. Κώστας Μπαγινέτας, που εγκαινίασε την έκθεση FRESKON υπογράμμισε πως, «η FRESKON 2024, δίνει τη δυνατότητα σε τοπικούς, ντόπιους παραγωγούς μας, αλλά και στις εταιρείες μας, να αναδείξουν και να παρουσιάσουν την ποιότητα των προϊόντων που παράγονται σε όλη την Ελλάδα και πόσο περισσότερο στην περιοχή μας, στη Μακεδονία.  Είναι μια μεγάλη ευκαιρία και αφορμή προκειμένου να έρθουν κοντά προμηθευτές και αγοραστές με συναντήσεις που όπως έχω πληροφορηθεί, θα ξεπεράσουν τις 3000 B to B, προκειμένου για άλλη μια φορά τα ελληνικά μας προϊόντα, να βρουν τη δίοδο τους στο εξωτερικό».
«Στο σύνολο των αγροδιατροφικών προϊόντων το 2000, 2021 και το 2022 για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες πετύχαμε και εμπορικό πλεόνασμα της τάξης περίπου του μισού δισεκατομμυρίου ετησίως, γεγονός ενδεικτικό των τάσεων του κλάδου. Η ποιότητα αποτελεί το κυριότερο συγκριτικό πλεονέκτημα που διαθέτουν οι ελληνικές επιχειρήσεις στο χώρο σας για να αντιμετωπίσουν τον διεθνή ανταγωνισμό», σημείωσε ο γενικός γραμματέας και αναφερόμενος στα προβλήματα του κλάδου είπε: «Γνωρίζουμε ότι για να βελτιωθεί η ελληνική παραγωγή πρέπει να αντιμετωπιστούν εγγενή προβλήματα, όπως το μικρό μέγεθος των αγροτικών εκμεταλλεύσεων και το αυξανόμενο κόστος παραγωγής σε σύγκριση με τους ανταγωνιστές μας.  Η απαξίωση και η συρρίκνωση του ρόλου των συνεταιρισμών, η εποχικότητα των προϊόντων μας, η επιμονή σε ποικιλίες που έχουν φθίνουσα ζήτηση στις διεθνείς αγορές, το υψηλό μεταφορικό κόστος, η διαπραγματευτική αδυναμία παραγωγών και εμπόρων απέναντι στα μεγάλα διεθνή δίκτυα, οι περιορισμένης έκτασης αγροτική εκπαίδευση  σε σχέση με τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η χαμηλή ενσωμάτωση τεχνολογικών καινοτομιών στην αγροτική παραγωγή».
«Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων εξαντλούμε κάθε δυνατότητα που μας παρέχει η συμμετοχή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αξιοποιούμε στο έπακρο τη χρηματοδότηση των 19,3 δισεκατομμυρίων που εξασφάλισε με τη νέα ΚΑΠ για τη χώρα μας, η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά και κάθε ενωσιακό ή εθνικό χρηματοδοτικό πρόγραμμα, με διττό στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ώστε τα προϊόντα μας να είναι ακόμα περισσότερο ανταγωνιστικά διεθνώς και την ενίσχυση της συνεργατικότητας μέσω συνεταιριστικών σχημάτων και ομάδων παραγωγών.», διευκρίνισε ο κ Μπαγινέτας.
Όπως ο ίδιος τόνισε, το υπουργείο με εντατικοποίηση των ελέγχων στην αγορά διασφαλίζει την ποιότητα των προϊόντων και αποτρέπει τις ελληνοποιήσεις. Επιπλέον, το υπουργείο είναι έτοιμο να αναλάβει πρωτοβουλίες, αλλά και να συντονίσει ενέργειες μεταξύ υπουργείων και φορέων και να στηρίξει κάθε αναπτυξιακή προσπάθεια, από την οποία ωφελημένοι θα βγουν πρωτίστως οι Έλληνες παραγωγοί αλλά και το σύνολο της οικονομίας μας.
Ο υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας-Θράκης Στάθης Κωνσταντινίδης, υπογράμμισε πως, «ο πρωτογενής τομέας είναι πάρα πολύ σημαντικός στην οικονομική ανάπτυξη του τόπου μας, ιδίως της Βόρειας Ελλάδας, ιδίως της ελληνικής περιφέρειας και έχουμε κάθε λόγο και πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να τον στηρίξουμε, να τον αναδείξουμε να τον προβάλουμε και να υποστηρίξουμε όλη αυτή την εξωστρεφή προσπάθεια. Η Ελλάδα πηγαίνει μπροστά. Οι εξαγωγές αυξάνονται, οι απειλές υπάρχουν τα προβλήματα είναι υπαρκτά και δεδομένα, αλλά πρέπει να βρούμε τους τρόπους, τα εργαλεία να τα ξεπεράσουμε προκειμένου να στηρίξουμε τον αγροτικό τομέα. Να του δώσουμε την ώθηση στο διεθνές περιβάλλον, στο ανταγωνιστικό περιβάλλον, δεδομένου ότι διαθέτουμε ποιότητα, διαθέτουμε αναγνωρίσιμα προϊόντα που έχουνε θέση στη διεθνή αγορά».
Τιμώμενη Χώρα στη φετινή FRESKON είναι η Πολωνία που έρχεται στη Θεσσαλονίκη με μια συμμετοχή 15 επιχειρήσεων φρέσκων φρούτων και λαχανικών. Ο εκπρόσωπος της τιμώμενης χώρας, αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Υποστήριξης Γεωργίας της Πολωνίας Τόπκας Σιόντικ, κατα τον χαιρετισμό του διευκρίνισε πως, «το Εθνικό Κέντρο Στήριξης της Γεωργίας είναι ένας κυβερνητικός οργανισμός. Εκτελεστικός οργανισμός, ο οποίος εποπτεύεται από το πολωνικό Υπουργείο Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης. Προωθούμε πολωνικά γεωργικά προϊόντα, για παράδειγμα, φρούτα, λαχανικά. Διοργανώνουμε διεθνείς εκθέσεις, συμμετέχουμε σε τέτοιες εκθέσεις σε όλο τον κόσμο, οπότε είναι μεγάλη η χαρά μας να είμαστε εδώ ως τιμώμενη χώρα και σας καλωσορίζουμε στο περίπτερό μας».
«Η φετινή πρώτη μέρα της έκθεσης FRESKON, η οποία συνοδεύετε και από την έκθεση Logistics, δείχνει ότι έχει καθιερωθεί σε μια διεθνή έκθεση. Υπάρχει πάρα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και ήδη η ευχαρίστηση των εκθετών είναι έντονη. Νομίζω ότι θυμάμαι την πρώτη χρονιά που πήραμε την απόφαση να οργανώσουμε μια καινούργια έκθεση όπως είναι η FRESKON που είχαμε κάποιες αμφιβολίες αν μπορούμε πραγματικά στα φρούτα που είναι ένα στρατηγικό προϊόν για τη χώρα μας, να οργανώσουμε στη Θεσσαλονίκη μια σημαντική έκθεση. Σήμερα είμαι πεπεισμένος ότι είναι πολύ σημαντική αυτή η προσπάθεια για τον κλάδο των φρούτων και των λαχανικών και μάλιστα με διεθνή χαρακτηριστικά. Είναι μια έκθεση με απόλυτα διεθνή χαρακτηριστικά», τόνισε ο πρόεδρος της ΔΕΘ-HELEXPO Αναστάσιος Τζήκας, που χαιρέτησε την τελετή εγκαινίων.
«Η 7η έκθεση FRESKON, με εντυπωσίασε σήμερα από το δυναμισμό των επιχειρήσεων που συμμετέχουν και από το εμπορικό ενδιαφέρον που βλέπω ότι αναπτύσσεται μεταξύ εκθετών και εμπορικών επισκεπτών» επισήμανε ο εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Αντιπεριφερειάρχης αγροτικής οικονομίας Γιώργος Κεφαλάς και πρόσθεσε πως, «νομίζω ότι είναι η μεγαλύτερη σε μέγεθος από τις εκθέσεις που έχουν υλοποιηθεί μέχρι τώρα. Ευχόμαστε καλή επιτυχία σε όλους τους συμμετέχοντες, καλές δουλειές και θεωρώ ότι η Θεσσαλονίκη και η Κεντρική Μακεδονία εξελίσσονται σε έναν κόμβο διακίνησης νωπών φρούτων και οπωροκηπευτικών που είναι το αντικείμενο της FRESKON και αυτό της έχει προσδώσει ένα μεγάλο δυναμισμό».
«Είμαστε πολύ χαρούμενοι που φιλοξενούμε στην πόλη μας για άλλη μια φορά την έκθεση την FRESKON μια πολύ σημαντική έκθεση για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα»,  είπε ο εκπρόσωπος δήμου Θεσσαλονίκης Αντιδήμαρχος καθαριότητας Γιώργος Δημαρέλος και τόνισε πως, «χαιρόμαστε να έχουμε τέτοιες εκθέσεις στην πόλη μας. Μας ενδιαφέρει επίσης πάρα πολύ και να αφιχθούν και θέματα τα οποία έχουν να κάνουν με την κυκλική οικονομία και την μείωση της σπατάλης του τροφίμου και της ανακύκλωσής του. Είναι μια πρόκληση και για αυτό είμαστε εδώ».
Η FRESKON, είναι το σημαντικότερο διεθνές εμπορικό γεγονός φρούτων και λαχανικών στη Βόρεια Ελλάδα. Θα διαρκέσει από τις 11 έως 13 Απριλίου και φέτος συμμετέχουν 201 άμεσοι εκθέτες από 15 χώρες (Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, Ολλανδία, Τουρκία, Βουλγαρία, Ν. Ζηλανδία, Κίνα, Μπουρούντι, Αλβανία, Κροατία, Κύπρο, Μολδαβία, Πολωνία και Ελλάδα), ενώ συνολικά ο αριθμός άμεσων και έμμεσων εκθετών είναι 267 και προέρχονται από συνολικά 28 χώρες.