Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Της Τέτης Ηγουμενίδη

Επένδυση της τάξεως των 500 εκατ. ευρώ υπό την ονομασία «IFESTOS» σχεδιάζει για το εργοστάσιο του στο Καμάρι Βοιωτίας ο όμιλος Τιτάν.

Με την ολοκλήρωσή της το 2030 η προαναφερόμενη βιομηχανική εγκατάσταση θα είναι η πρώτη της τσιμεντοβιομηχανίας με μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα.

Θα δεσμεύει 1,9 εκατομμύρια τόνους CO₂ ετησίως, συμβάλλοντας σημαντικά στον στόχο της Ελλάδας για ουδέτερο ανθρακικό αποτύπωμα, ενώ θα παράγει περίπου 3 εκατ. τόνους τσιμέντου μηδενικού αποτυπώματος άνθρακα ετησίως για να εξυπηρετήσει τις αυξανόμενες ανάγκες για «πράσινες» κατασκευές στη μητροπολιτική περιοχή της Αθήνας και πέραν αυτής.

Για την «IFESTOS», αναπόσπαστο μέρος του προγράμματος της Τιτάν για μείωση των εκπομπών CO₂ και ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα έως το 2050, η τσιμεντοβιομηχανία έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση ύψους 234 εκατ. από το Ταμείο Καινοτομίας της ΕΕ.

Στο πλαίσιο αυτό χθες η διοίκηση του Τιτάνα, παρουσία μελών της κυβέρνησης, εγκαινίασε «πράσινη» επένδυση ύψους 26 εκατ. στο εργοστάσιο Καμαρίου, την οποία αποκαλεί ορόσημο στο πρόγραμμα των δράσεων του για τη μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Πρόκειται για την αναβάθμιση της γραμμής παραγωγής τσιμέντου, μέσω της χρήσης νέας τεχνολογίας αιχμής και την επιτυχή έναρξη λειτουργίας προασβεστοποιητή (pre-calciner).

Μιλώντας χθες στα εγκαίνια της προαναφερόμενης «πράσινης» επένδυσης ο πρόεδρος του Ομίλου Τιτάν (παράλληλα και του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών – ΣΕΒ) Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, σημείωσε πως το εργοστάσιο στο Καμάρι Βοιωτίας είναι πλέον σε θέση να υποκαταστήσει το 70% των αναγκαίων για τη λειτουργία του καυσίμων με υπολείμματα απορριμμάτων.

Δύναται να απορροφήσει ετησίως 200 χιλ. τόνους επεξεργασμένων υπολειμμάτων της ανακύκλωσης, μειώνοντας αντίστοιχα την ανάγκη ταφής τους και ταυτόχρονα επιτυγχάνει την μείωση κατά 150.000 τόνους ετησίως του ανθρακικού αποτυπώματος τους εργοστασίου.

Αναφέρθηκε επίσης στην εφαρμογή πρωτοποριακών τεχνολογιών συμπεριλαμβανομένης της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ).

Το 50% των εργοστασίων της Τιτάν σήμερα χρησιμοποιούν ως εργαλείο την ΤΝ για τον έλεγχο του εξοπλισμού τους με λογισμικό που έχουν αναπτύξει τα στελέχη της. Όπως επισημάνθηκε στο εργοστάσιο Καμαρίου με τη χρήση της ΤΝ η παραγωγικότητα έχει αυξηθεί 10%. Το 2025, όταν η ΤΝ θα έχει εγκατασταθεί σε όλα τα εργοστάσια, ο Όμιλος θα εξασφαλίσει επιπλέον ταμειακές ροές της τάξεως των 25 εκατ. ετησίως.

Επίσης τα στελέχη της Τιτάν έχουν αναπτύξει σύστημα τρισδιάστατης εκτύπωσης κατασκευών δημιουργώντας στο εργοστάσιο μονάδα που τυπώνει κατασκευές, βάσει της τεχνολογίας 3D printing. Η τσιμεντοβιομηχανία είναι σε θέση ήδη να προσφέρει το υλικό και τον εκτυπωτή για κατασκευές οι οποίες να σημειωθεί ότι χρειάζονται τα μισά υλικά και το ένα τρίτο του χρόνου, έναντι των συμβατικών.

Η εφαρμογή είναι στα αρχικά στάδια της ανάπτυξής της ωστόσο η Τιτάν ήδη στην Αμερική έχει διαθέσει το υλικό της. Πρόκειται για τεχνολογία που φιλοδοξεί να μειώσει σημαντικά το ανθρακικό αποτύπωμα των κτιρίων, χρησιμοποιώντας λιγότερο, αλλά πιο εξειδικευμένο τσιμέντο, σε ανταγωνιστικό κόστος.

Ο κ. Παπαλεξόπουλος μιλώντας γενικότερα για την αγορά του τσιμέντου σημείωσε ότι «υπήρξε μια δύσκολη 15τία, τώρα πάμε καλά αν και ακόμα η ζήτηση υπολείπεται αυτής πριν την οικονομική κρίση». Παρατήρησε ότι η Ελλάδα έχει διεθνώς ανταγωνιστική βιομηχανία (αν λιγότερη από ότι θα θέλαμε) που πιστεύει στην πράσινη ανάπτυξη και τον ψηφιακό μετασχηματισμό».

Σχετικά με τις προοπτικές που διαγράφονται από τις προαναφερόμενες επενδύσεις για το μηδενισμό του ανθρακικού αποτυπώματος σημείωσε ότι το ερώτημα είναι αν θα υπάρχει ζήτηση για τα προϊόντα χαμηλού αποτυπώματος άνθρακα.

Σύντομο χαιρετισμό στην τελετή των εγκαινίων έκανε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης. Μεταξύ άλλων υπογράμμισε ότι «η κλιματική κρίση είναι εδώ. Η μεγάλη δυσκολία είναι να ανταποκριθούμε στην πράσινη μετάβαση και ταυτόχρονα στην κλιματική κρίση καθώς οι πόροι είναι πεπερασμένοι» ενώ συμπλήρωσε: «Οι επενδύσεις στην απανθρακοποίηση είναι ριψοκίνδυνες σε ότι αφορά τις γεωπολιτικές εξελίξεις καθώς τις επηρεάζει η τιμή του CO₂».