Μία ιδιαίτερα αισιόδοξη εικόνα για την ελληνική επιχειρηματικότητα συνθέτουν τα μηνύματα από τον εφετινό διαγωνισμό του Έλληνα «Επιχειρηματία της Χρονιάς» που διοργάνωσε για ένατη συνεχή χρονιά η EΥ. Σύμφωνα με όσα επισημαίνει μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Γιώργος Παπαδημητρίου, διευθύνων σύμβουλος EY Ελλάδος ο διαγωνισμός έχει περάσει πλέον σε μια νέα φάση, που αντικατοπτρίζει και την επανεκκίνηση και τον μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας και, κατ’ επέκταση, τον αναγκαίο μετασχηματισμό της ελληνικής επιχειρηματικότητας.

«Βλέποντας, όχι μόνο τους νικητές, αλλά και γενικότερα τους συμμετέχοντες, παρατηρούμε ότι υπάρχουν πολλά, διαφορετικά μηνύματα, που όλα μαζί συνθέτουν μια ιδιαίτερα αισιόδοξη εικόνα για την ελληνική επιχειρηματικότητα. Βλέπουμε δυναμικούς επιχειρηματίες που προβάλλουν τη χώρα μας σε ολόκληρο τον κόσμο. Που αναδεικνύουν την ανθεκτικότητα και την εξωστρέφεια. Που επενδύουν στο ανθρώπινο ταλέντο, αλλά και στην υψηλή τεχνολογία και την καινοτομία» υπογραμμίζει ο ίδιος.

«Στο πρόσωπο των επιχειρηματιών που τιμούμε, μέσα από τον διαγωνισμό, σκοπεύουμε να αναδείξουμε πρότυπα επιχειρηματικής αριστείας, ικανά να μας εμπνεύσουν και να κινητοποιήσουν περαιτέρω την ελληνική επιχειρηματικότητα» τονίζει ο κ. Παπαδημητρίου. Στο ίδιο πλαίσιο, σημειώνει ότι ο διαγωνισμός περνάει ένα σημαντικό μήνυμα για τους νέους και τις νέες στη χώρα. Κυρίως, ότι μία καλή, καινοτόμα ιδέα και η αξιοποίηση της τεχνολογίας, των συνεργιών και των οικοσυστημάτων, μπορούν να ανοίξουν τον δρόμο προς στην επιτυχία. «Θεωρούμε, ότι οφείλουμε να αναδείξουμε μέσα από τον διαγωνισμό, τη δυναμική του ελληνικού επιχειρείν στο σύνολό του και να καταστήσουμε την επιχειρηματικότητα από μία λύση ανάγκης, σε συνειδητή επιλογή καριέρας για τις επόμενες γενιές» αναφέρει ο επικεφαλής της EY Ελλάδος.

Σημειώνεται ότι τον τίτλο EY Έλληνας «Επιχειρηματίας της Χρονιάς» για το 2023 και Δυναμικά Αναπτυσσόμενος Επιχειρηματίας κατέκτησε ο Ευτύχιος Βασιλάκης, διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου ΒΑΣΙΛΑΚΗ. Επίσης, στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης διακρίθηκαν οι: Μαίρη Χατζάκου, πρόεδρος, ΜΕΒΓΑΛ ΑΕ με το Βραβείο Επιχειρηματικής Ανθεκτικότητας, Κρίστιαν Χατζημηνάς, ιδρυτής & CEO, THEON GROUP – ιδρυτής, EFA GROUP με το βραβείο Διεθνώς Αναπτυσσόμενος Επιχειρηματίας και Γιώργος Τσαρούχας, CEO & Co-Founder, DIALECTICA με το βραβείο Πρωτοπόρος Επιχειρηματίας. Ο Ευτύχιος Βασιλάκης θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον διεθνή διαγωνισμό για τον τίτλο ΕΥ World Entrepreneur Of The Year, μαζί με νικητές του αντίστοιχου βραβείου από 47 χώρες και περιοχές, τον Ιούνιο του 2024 στο Μόντε Κάρλο.

Αναγκαίος ο επιχειρηματικός μετασχηματισμός

«Ένας οργανισμός, για να παραμείνει ζωντανός και χρήσιμος, οφείλει να παρακολουθεί, να κατανοεί και να προσαρμόζεται στις εξελίξεις του περιβάλλοντός του» επισημαίνει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Παπαδημητρίου. Η διαχρονική αυτή διαπίστωση, σύμφωνα με τον ίδιο, ισχύει σήμερα περισσότερο από ποτέ, καθώς πραγματοποιούνται πρωτόγνωρες αλλαγές, υπό την επήρεια – κυρίως – τεσσάρων ισχυρών μετασχηματιστικών δυνάμεων: της εκθετικά εξελισσόμενης τεχνολογίας, της κλιματικής αλλαγής, της γεωπολιτικής ρευστότητας και των διαρκώς μεταβαλλόμενων αναγκών και προσδοκιών της ίδιας της κοινωνίας.

Οι επιχειρήσεις που θα αναπτυχθούν και θα ξεχωρίσουν στα επόμενα χρόνια, είναι αυτές που θα μετασχηματιστούν για να προσαρμοστούν έγκαιρα σε αυτές τις αλλαγές και να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που εκείνες δημιουργούν. «Στην EY, από την εμπειρία μας, βλέπουμε ότι ένας επιτυχημένος μετασχηματισμός δεν καλύπτει απλώς τις λειτουργίες ή το επιχειρηματικό μοντέλο ενός οργανισμού, ούτε περιορίζεται απλώς στην ψηφιοποίηση. Αντιθέτως, οφείλει να είναι μία ολιστική διαδικασία, που θα αξιοποιεί τη δυναμική τριών κινητήριων μοχλών – τον άνθρωπο, την καινοτομία και την τεχνολογία – και να τους τοποθετεί στο επίκεντρο της αλλαγής αυτής, εξασφαλίζοντας τόσο την επιτυχία του εγχειρήματος, όσο και τη δημιουργία προστιθέμενης, μακροπρόθεσμης αξίας. Και αν μελετήσετε τις ιστορίες των επιχειρηματιών που βραβεύτηκαν, θα δείτε ότι αυτό ακριβώς έκαναν. Είναι άνθρωποι που έχουν την ικανότητα να αντιμετωπίζουν τις άμεσες και πιεστικές προκλήσεις του σήμερα, και ταυτόχρονα να συνομιλούν με το αύριο και να σχεδιάζουν το μέλλον, με το βλέμμα στις επερχόμενες προκλήσεις, διατηρώντας αυτή τη δύσκολη ισορροπία μεταξύ του ”τώρα” και του ”έπειτα”».

Η εποχή του «ο καθένας μόνος του», έχει περάσει, τονίζει ο επικεφαλής της EY Ελλάδος και συμπληρώνει: «Η ανάγκη για άμεσες λύσεις στα πιεστικά ζητήματα τα οποία ανέφερα, θολώνουν τις αυστηρές γραμμές που διαχώριζαν τις επιχειρήσεις και τις κατέτασσαν σε αυστηρώς ανταγωνιστικά πλαίσια. Για να δώσουμε λύσεις σε προβλήματα, όπως η κλιματική κρίση, ή και άλλα πιο καθημερινά προβλήματα, χρειαζόμαστε οικοσυστήματα, συνέργιες και συνεργασίες, που θα φέρνουν μαζί οργανισμούς από κάθε επίπεδο και κλάδο της οικονομίας – ιδιωτικές επιχειρήσεις, δημόσιοι φορείς, ακαδημαϊκά ιδρύματα, ακόμη και ανταγωνιστές. Όταν μοιραζόμαστε γνώση, εμπειρίες και τεχνογνωσία, μπορούμε να προωθήσουμε την καινοτομία πολύ πιο δυναμικά. Το ίδιο ισχύει όταν ενώνουμε τους πόρους μας, όπως το ανθρώπινο ταλέντο, τη χρηματοδότηση, τα κανάλια διανομής, μειώνοντας το ρίσκο και τους κινδύνους».

Οι διαπιστώσεις αυτές ισχύουν ιδιαίτερα για τη χώρα μας, όπου έχουμε ένα μεγάλο αριθμό πολύ μικρών επιχειρήσεων που δεν έχουν την κρίσιμη μάζα για να επενδύσουν στην καινοτομία, την τεχνολογία και την εξωστρέφεια. Μέσα από συμπράξεις και συνεργασίες, οι ελληνικές επιχειρήσεις μπορούν να ξεπεράσουν αυτά τα εμπόδια, υπογραμμίζει ο κ. Παπαδημητρίου.