Ανασχεδιάζουμε την πλατφόρμα του e-katanalotis ώστε ο καταναλωτής να ξέρει πόσο κοστίζουν τα προϊόντα που θέλει να αγοράσει στα σούπερ-μάρκετ που έχει γύρω από το σπίτι του και που θα βρει τις φθηνότερες τιμές.

Αυτό ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας μιλώντας σήμερα στον ΑΝΤ1 και όπως εξήγησε: «Δηλαδή, ο καταναλωτής μπορεί να φτιάχνει ένα καλάθι με τις αγορές του και να βλέπει πόσο κοστίζει σε κάθε αλυσίδα και να κάνει τις επιλογές του. Σε αυτήν την πλατφόρμα θα υπάρχουν πάνω από 3.000 κωδικοί προϊόντων, που είναι το 70-80% των προϊόντων ευρείας κατανάλωσης».

Τις επόμενες μέρες θα παρουσιαστεί η νέα λειτουργία στην πλατφόρμα e-katanalotis όπως είπε ο υπουργός και υπογράμμισε πως οι καταναλωτές έχουν τη δύναμη να συμβάλλουν στην μείωση τιμών. Ως παράδειγμα είπε «λέμε σήμερα ότι το φρέσκο γάλα πωλείται προς 1,60-1,80 ευρώ το λίτρο. Σήμερα υπάρχει ελληνικό φρέσκο γάλα σε σούπερ-μάρκετ με 1 ευρώ το λίτρο. Αν οι καταναλωτές διαλέξουν το γάλα με το 1 ευρώ, λέτε την άλλη εβδομάδα οι τιμές στα άλλα να είναι ίδια; Όχι, οι εταιρείες θα μειώσουν τις τιμές στο 1,10-1,20 ευρώ, πιο κοντά στο 1 ευρώ, για να μπορέσουν να σταθούν στην αγορά».

«Θέλουμε να ενδυναμώσουμε τα νοικοκυριά μας και φέρνουμε στην οθόνη τους αυτό που κάνουν σήμερα τα νοικοκυριά, που πάνε από κατάστημα σε κατάστημα αναζητώντας τις φθηνότερες τιμές στα αγαθά» προσέθεσε ο ίδιος.

Απαντώντας σε ερώτηση για τους ελέγχους είπε ότι «οι έλεγχοι συνεχίζονται και επιβάλλονται πρόστιμα, όπου υπάρχουν παρανομίες ενώ έχει εισπραχθεί ή βεβαιωθεί το 80% των προστίμων που έχει επιβληθεί. Μάλιστα, τα πρόστιμα για την αθέμιτη κερδοφορία, για την αισχροκέρδεια πληρώνονται στο 100% και μετά μπορεί να προσφύγει κάποιος εάν θέλει κατά του προστίμου».

Ειδικά για τα είδη που έχουν αυξημένη κατανάλωση, αυτό το διάστημα της Σαρακοστής, ο υπουργός ανέφερε ότι έχουν ζητηθεί στοιχεία και τιμολόγια και γίνονται «σαρωτικοί έλεγχοι σε θαλασσινά και αλιεύματα».

Ο κ. Σκρέκας υποστήριξε ακόμη ότι «σε σχέση με πριν από δύο μήνες, η ντομάτα και το μαρούλι ενδεικτικά έχουν χαμηλότερη τιμή κατά 20-30%. Όσο παίρνουμε μέτρα για υπερτιμολογήσεις, ηλεκτρονικά τιμολόγια και παρεμβάσεις γενικότερες βλέπουμε μια μείωση των τιμών. Δεν αποδίδουν από την μια ημέρα στην άλλη αυτά τα μέτρα. Θα συνεχίζουμε να παίρνουμε μέτρα. Έχουμε λάβει μέτρα που δεν έχει πάρει καμία κυβέρνηση, αλλά ο αγώνας κατά της ακρίβειας συνεχίζεται».

Ο υπουργός τόνισε: «Έχουμε πάρει σειρά από μέτρα που έχουν αποδώσει πχ. στο βρεφικό γάλα, μου στέλνουν αποδείξεις γονείς ότι φθήνυναν κατά 4-5 ευρώ οι συσκευασίες» ενώ πρόσθεσε ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχει μεσοσταθμική μείωση τιμών της τάξης του 15% στις τιμές πολλών αγαθών.

Όπως σημείωσε ο υπουργός «η ακρίβεια δεν έχει να κάνει μόνο με την αισχροκέρδεια. Υπάρχει κερδοσκοπία και προσπαθούμε να την αντιμετωπίσουμε, αλλά παράλληλα αυξάνεται και η μισθοδοσία, τα κόστη για τις πρώτες ύλες παγκοσμίως έχουν αυξηθεί, οι τιμές στην Ενέργεια μειώνονται, αλλά δεν έχουν φτάσει στα επίπεδα που ήταν προ της κρίσης».