Με την αντίστροφη μέτρηση για τις ευρωεκλογές να έχει ξεκινήσει, οι πόλεις και οι περιφέρειες επιβεβαιώνουν ομόφωνα την ανάγκη για μια ενισχυμένη πολιτική συνοχής, ώστε να επιτευχθεί μια δίκαιη μετάβαση ως μέρος του μελλοντικού επενδυτικού πλαισίου της ΕΕ με επίκεντρο τη στήριξη της οικονομικής, κοινωνικής και εδαφικής συνοχής, τονίστηκε κατά τη 10η Διάσκεψη των Δήμων και των Περιφερειών της ΕΕ, που πραγματοποιείται στην πόλη Μονς του Βελγίου. Την ανάγκη να ακουστεί η φωνή των περιφερειών και των πόλεων για τα βασικά ζητήματα της ΕΕ, αλλά και να ενισχυθεί η συμμετοχή τους στην ευρωπαϊκή νομοθετική διαδικασία, προέταξε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών Βάσκο Άλβες Κορντέιρο απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ. Ο Βάσκο Άλβες Κορντέιρο τόνισε πως η επόμενη θητεία του Ευρωκοινοβουλίου θα πρέπει να αντιμετωπίσει πολύ σημαντικά ζητήματα, όπως η συνοχή και η πολιτική συνοχής της ΕΕ, η διεύρυνση, η κλιματική αλλαγή, τα οποία έχουν αντίκτυπο στις περιφέρειες και στις πόλεις.


Επισήμανε πως ενόψει των ευρωεκλογών η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών της ΕΕ αναδεικνύει τις ανησυχίες της για το μέλλον της ΕΕ και πώς οι αποφάσεις που αφορούν τη συνοχή μπορούν να επηρεάσουν την Ευρώπη, αλλά και τις ίδιες τις περιφέρειες και τις πόλεις.

Πέραν των ευρωεκλογών, αναφέρθηκε στο ζήτημα αυτό καθαυτό της Δημοκρατίας, επισημαίνοντας ότι με βάση έρευνες οι περιφέρειες και οι πόλεις έχουν από τα πιο αξιόπιστα επίπεδα διακυβέρνησης, όχι μόνο στην ΕΕ. Ειδικότερα, προέταξε ως πολύ σημαντικό το γεγονός, όπως είπε, ότι οι πόλεις και οι δήμοι μπορούν να βοηθήσουν στην υλοποίηση ενός καλού αποτελέσματος στη δημοκρατική διαδικασία, κινητοποιώντας πολίτες να ψηφίσουν.

Κατά τον πρόεδρο της Επιτροπής των Περιφερειών, η Ευρώπη βρίσκεται σήμερα σε ένα σταυροδρόμι, καθώς είναι στο χέρι των Ευρωπαίων πολιτών να απαντήσουν για μια Ευρώπη με αλληλεγγύη και πρόοδο.

Τέλος, απευθυνόμενος από την ολομέλεια της Διάσκεψης, ο πρόεδρος της ΕτΠ απηύθυνε έκκληση προς τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και τις εθνικές κυβερνήσεις για μια «ανανεωμένη πολιτική συνοχής μετά το 2027 που δεν αφήνει κανέναν πίσω» και θα αποτελεί τον θεμελιώδη πυλώνα ανάπτυξης της ΕΕ.

Ντι Ρούπο στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Στις ευρωεκλογές να εξηγηθεί στους πολίτες ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Απαντώντας στην ίδια ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για τη σημασία που έχουν οι ευρωεκλογές στις περιφέρειες και στις πόλεις, ο υπουργός-πρόεδρος της Βαλονίας και πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου, Ντι Ρούπο ανέδειξε ως πολύ σημαντικό να εξηγηθεί στους πολίτες ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ειδική αναφορά έκανε στις ευρωομάδες του Ευρωκοινοβουλίου, λέγοντας ότι καλούνται να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο, καθώς σήμερα το Ευρωκοινοβούλιο συναποφασίζει σε πολλά θέματα.

Επίσης, ο Ντι Ρούπι ανέφερε πως οι ευρωεκλογές είναι μια ευκαιρία να επεξηγηθεί στους πολίτες η λειτουργία του Ευρωκοινοβουλίου και η σημασία του για τις περιφέρειες, τις πόλεις.

Σημείωσε πως σε ορισμένες χώρες-μέλη, όπως στη Γαλλία και στην Ιταλία, οι ευρωεκλογές αποτελούν έναν εθνικό ανταγωνισμό.

Λίγη ώρα αργότερα, μιλώντας στην Ολομέλεια της Διάσκεψης, ο Ευρωπαίος επίτροπος για την Απασχόληση και τα Κοινωνικά Δικαιώματα, Νίκολας Σμιτ προέταξε την ανάγκη η πράσινη και η ψηφιακή μετάβαση πρέπει να λειτουργήσουν για όλους. Αλλιώς δεν θα λειτουργήσουν καθόλου, προσέθεσε.

Αναφερθείς στη σημασία της πολιτικής συνοχής, είπε πως είναι ένα ισχυρό εργαλείο για να βοηθηθούν όσοι πλήττονται περισσότερο να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που φέρνουν οι μεταβάσεις και να βοηθηθούν όλες οι περιφέρειες να αποκομίσουν τα οφέλη. Όπως επισήμανε, η ΕΕ πρέπει να διατηρήσει τη δικαιοσύνη και την ενσωμάτωση στο επίκεντρο των πολιτικών της στο μέλλον. «Η Ευρώπη είναι οι πόλεις και οι περιφέρειές της» τόνισε χαρακτηριστικά.

Στη σημασία της πολιτικής συνοχής της ΕΕ στάθηκε και ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Ζακ Ντελόρ και πρώην πρωθυπουργός, Ενρίκο Λέτα, στον οποίο ανατέθηκε από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ να συντάξει έκθεση για το μέλλον της ενιαίας αγοράς. «Η Ενιαία Αγορά αποτελείται από πόλεις, εδάφη και πολίτες, το καθένα με τα δικά του ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Όπως πάντα υποστήριζε ο Ζακ Ντελόρ, η ολοκλήρωση της ενιαίας αγοράς πρέπει να συνοδεύεται από πολιτικές συνοχής που θα επιτρέπουν σε όλους να αξιοποιούν τις ευκαιρίες της» επισήμανε ο Ενρίκο Λέτα.