Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μικρή άνοδο σημείωσαν τα ενοίκια σε logistics χώρους στο τέλος του 2023, καθώς, όπως αναφέρεται σε σχετική έρευνα της Cushman&Wakefield Proprius, ανήλθαν στα 5,25 ευρώ/τ.μ. τον μήνα στο τελευταίο τρίμηνο 2023, κι ενώ το 2022 ήταν περίπου στα 5 ευρώ/τ.μ. ανά μήνα, με την τάση να είναι ανοδική σε βάθος 12μηνου. Τα θεμελιώδη μεγέθη της αγοράς βιομηχανικών χώρων – logistics στην Ελλάδα παραμένουν ισχυρά με τον όγκο επενδύσεων να ανέρχεται σε περίπου 60 εκατ. ευρώ στο τελευταίο τρίμηνο του 2023 και σε όλη τη χώρα, αυξημένος κατά 20% σε σύγκριση τόσο με το ίδιο τρίμηνο του 2022 όσο και με το προηγούμενο τρίμηνο του 2023. Στο Q4 2023 τα yields ανήλθαν στο 7% σε prime χώρους (όσο περίπου και το 2022, μεταξύ 9% και 11% την περίοδο 2019 – 2014), με πρόβλεψη για περαιτέρω πτωτική τάση σε βάθος ενός έτους.

Σύμφωνα με την ανάλυση, η έλλειψη σύγχρονου προϊόντος συντηρεί τα μισθώματα. Οπως σημειώνεται, είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η έλλειψη προσφοράς αποτελεί πρόβλημα για την αγορά logistics και το προϊόν δεν πληροί τις απαιτήσεις για την τρέχουσα ζήτηση, παράγοντας που οδηγεί στην αύξηση του ενοικίου στα prime logistics. Λόγω περιορισμένης προσφοράς, μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ εξαγόρασαν οικόπεδα εντός του 2023 για να κατασκευάσουν τις αποθήκες τους στην περιοχή του Ασπροπύργου. Έντονη ζήτηση για σύγχρονο αστικό προϊόν καταγράφηκε από μικρότερες έως μεσαίες εταιρείες, οδηγώντας στην αναβάθμιση μεγάλων τμημάτων του υφιστάμενου Industrial και logistics αποθέματος ακινήτων σε αστικές τοποθεσίες.
Στις αξιοσημείωτες συναλλαγές περιλαμβάνονται η απόκτηση αποθηκών 17.060 τ.μ. στη Μάνδρα Αττικής από την Trastor ΑΕΕΑΠ , μισθωμένες στην Goldair Cargo έναντι 7 εκατ. ευρώ, ενώ η αλυσίδα Σκλαβενίτης εξαγόρασε την βιομηχανική έκταση 53.000 τ.μ. της πρώην Pitsos στην περιοχή του Ρέντη, προηγουμένως ιδιοκτησία της BSH Hellas. Εγκαταστάσεις επιφάνειας 14.150 τ.μ. της Αλυσίδας στο 14 χλμ. Θεσσαλονίκης – Πολύγυρου έχουν αποκτηθεί από τα Supermarket Μασούτης, ενώ, όπως σημειώνεται στην έρευνα, η εκτυπωτική βιομηχανία Iris (38.752 τ.μ.) πωλήθηκε για 11,5 εκατ. στον Θέμη Αλαφούζο. Η Goldair απέκτησε στο ίδιο τρίμηνο νέο χώρο logistics επιφάνειας 14.000 τ.μ. στον Ασπρόπυργο, μια επένδυση 13 εκατ. ευρώ, ενώ η Samson Logistics απέκτησε αποθήκες 3.000 τ.μ. στην περιοχή της Σίνδου της Θεσσαλονίκης. Μέσα στο τρίμηνο η Neptune Land Services (NLS) απέκτησε το πλειοψηφικό μερίδιο της FERST Logistics που παρέχει υπηρεσίες logistics υψηλής προστιθέμενης αξίας στην αυτοκινητοβιομηχανία στην Ελλάδα.