«Ο καλός εργοδότης δεν έχει να φοβηθεί τίποτα από την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας» δήλωσε η γενική γραμματέας Εργασιακών Σχέσεων, Άννα Στρατινάκη, μιλώντας στο Ράδιο City Θεσσαλονίκης 106.1.

Όπως είπε, από την 1η Απριλίου 2024 προβλέπεται η επιβολή προστίμου για τις επιχειρήσεις της βιομηχανίας και, από τις 2 Μαΐου, για το λιανεμπόριο σε περίπτωση που διαπιστωθεί παραβίαση της ισχύουσας νομοθεσίας, ενώ έως το τέλος του έτους, η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας θα επεκταθεί στην εστίαση και στον τουρισμό.

Ερωτηθείσα αν εξετάζεται να δοθεί πίστωση χρόνου στις επιχειρήσεις λιανεμπορίου και βιομηχανίας, ώστε να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες εφαρμογής, η Γενική Γραμματέας Εργασιακών Σχέσεων απάντησε ότι η πιλοτική εφαρμογή θα κρίνει αν απαιτείται κάτι τέτοιο και κάτω από ποιους όρους.

Η κ. Στρατινάκη σημείωσε ότι η επικοινωνία με τις επιχειρήσεις είναι συνεχής και, στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιούνται ενημερωτικές εκδηλώσεις σε πολλές πόλεις.

«Συζητάμε με όλους τους κλάδους και δεν αιφνιδιάζουμε τις επιχειρήσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά η Γενική Γραμματέας Εργασιακών Σχέσεων και προανήγγειλε ότι, σύντομα, θα εκδοθεί εγκύκλιος, με την οποία θα αντιμετωπιστούν εφαρμοστικές στρεβλώσεις.

Μεταξύ άλλων, η κ. Στρατινάκη διευκρίνισε ότι, κάθε μήνα, οι εργοδότες θα καλούνται να επιλέγουν, αν θα δηλώσουν προκαταβολικά το ωράριο ή αν θα κάνουν χρήση της απολογιστικής διαδικασίας.

Τέλος, αναφορικά με τον κατώτατο μισθό, η γενική γραμματέας Εργασιακών Σχέσεων επεσήμανε ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας αναμένει το τελικό πόρισμα από τη διαδικασία διαλόγου μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και τις εκθέσεις του ΙΟΒΕ και της ΤτΕ, ώστε να ανακοινώσει τον νέο κατώτατο μισθό τον Μάρτιο του 2024, ο οποίος θα ισχύσει από την 1η Απριλίου 2024.