Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο «Ηρακλής 3» ανοίγει το δρόμο για το σχέδιο συγχώνευσης της Attica Bank με την Παγκρήτια Τράπεζα. Το πρώτο λιθαράκι της διαδικασίας μπήκε με την ανακοίνωση της Attica Bank για την ολοκλήρωση της μεταβίβασης του χαρτοφυλακίου δανείων Omega από την εταιρεία ειδικού σκοπού «Artemis Securitization S.A.» στην Τράπεζα. Τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου ανέλαβαν, ενεργώντας για διαφορετικά τμήματα αυτού η κάθε μία, οι εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις Cepal Hellas Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις και doValue Greece Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις.

Το συνολικό ύψος  του χαρτοφυλακίου ανέρχεται στο 1,2 δισ ευρώ. Οι υπηρεσίες της τράπεζα θα προχωρήσουν στις απαιτούμενες εκ του νόμου ενημερώσεις των πελατών της εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών.

Σύμφωνα με το νέο νομοθετικό πλαίσιο η ενημέρωση των δανειοληπτών θα έχει γίνει μέχρι τα τέλη Μαρτίου. Η τράπεζα λέει ότι η παραπάνω συναλλαγή δεν έχει επίπτωση στην κεφαλαιακή θέση της Τράπεζας.

Ο «Ηρακλής 3»  ανοίγει το δρόμο και στην Παγκρήτια Τράπεζα να  διαμορφώσει  το χαρτοφυλάκιο των κόκκινων δανείων το οποίο πρέπει να αναμορφωθεί να ενταχθεί στο νέο πακέτο των εγγυήσεων του Ηρακλή 3 έτσι ώστε η διοίκηση της Παγκρήτιας να προσαρμόσει τον ισολογισμό της σε πορεία συγχώνευσης με την Attica Bank.

Οι συντελεστές και εμπνευστές του σχεδίου ξέρουν  τις δυσκολίες αλλά αισιοδοξούν ότι θα ξεπεραστούν για να δημιουργηθεί ο 5ος τραπεζικός πόλος που έχει ανάγκη η εγχώρια οικονομία όπως και η επιχειρηματική κοινότητα που θέλει μια ακόμη ανοιχτή «πόρτα»

χρηματοδότησης. Το 2023 η διοίκηση της Παγκρήτιας είχε σημαντικές επιτυχίες.

Αρχικά απορρόφησε την HSBC και με την ολοκλήρωση της διαδικασίας το ενεργητικό της ανήλθε στα 3,5 δις  ευρώ και πλέον διαθέτει ένα ευρύ πελατολόγιο άνω των 300.000 και τα σημεία εξυπηρέτησης έφτασαν τα 62.

Η επιτυχής αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας ύψους  98,7 εκατ. ευρώ, η οποία ξεκίνησε στις 06.09.2022 και ολοκληρώθηκε επιτυχώς την 27.10.2022, σύμφωνα με το στρατηγικό σχεδιασμό της. Οι Δείκτες Κάλυψης Ρευστότητας (LCR) και Καθαρής Σταθερής Χρηματοδότησης (NSFR), οι οποίοι είναι αρκετά πάνω από το ελάχιστο εποπτικό όριο του 100%.

Κεφαλαιακή επάρκεια Τράπεζας: Ο Δείκτης Κεφαλαίου Κοινών Μετοχών της κατηγορίας 1 (CET1 Capital Ratio) διαμορφώθηκε την 30.09.2023 στο 13,313%, ο Δείκτης Κεφαλαίου της κατηγορίας 1 (TIER I) στο 14,139% και ο Συνολικός Δείκτης Κεφαλαίου (Total Capital Ratio) στο 15,525%. Το πλεόνασμα στο Συνολικό Δείκτη Κεφαλαίου ανέρχεται σε 0,225% ή σε περίπου 4 εκατ. ευρώ.

Νίκος Θεοδωρόπουλος