Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

   Νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά την τελευταία εξαετία, ξεκίνησε φέτος η κρουαζιέρα στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, με την άφιξη του Celebrity Infinity στις 3/2 -όταν πέρυσι εκκίνησε στις 10/2, το 2022 στις 5/2 και το 2021 στις 29/6, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Το ίδιο κρουαζιερόπλοιο έδεσε στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης χθες στις δέκα το πρωί, μισή ώρα νωρίτερα έναντι το αρχικού προγραμματισμού, και βάσει προγράμματος θα παραμείνει (με διανυκτέρευση) στην πόλη για 28 ώρες και αναχωρεί σήμερα για το Κουσάντασι της Τουρκίας, ενώ μετά θα πλεύσει προς τα ελληνικά νησιά.

   Το τρέχον έτος εξελίσσεται δυναμικά το προϊόν της κρουαζιέρας, παρά τον επανασχεδιασμό που υποχρεώθηκαν να κάνουν οι ξένες εταιρείες λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων. Βέβαια, επειδή ακριβώς η κρουαζιέρα είναι ένα δυναμικό προϊόν, τα δεδομένα που είναι ανηρτημένα στην ιστοσελίδα της ΟΛΘ ΑΕ (13/2), δεν αποκλείεται να αλλάξουν.

   Πάντως, παρά τις αλλαγές που έχουν προκύψει, το λιμάνι της Θεσσαλονίκης -τουλάχιστον μέχρι στιγμής- όχι μόνο δεν μετρά απώλειες, αλλά, όπως όλα δείχνουν, το 2024 θα αποτελέσει χρονιά – ορόσημο στην ιστορία της κρουαζιέρας για την Θεσσαλονίκη.

   Ακόμη πιο δυναμική η ανάπτυξη της κρουαζιέρας το 2024

   Σταθερά στο μονοπάτι της δυναμικής ανάπτυξης συνεχίζει να βαδίζει και το 2024 η κρουαζιέρα στη Θεσσαλονίκη, με τις κορυφαίες εταιρείες διεθνώς, όχι μόνο να κάνουν πιο έντονη την παρουσία τους στην πόλη, αλλά να δρομολογούν στο λιμάνι ολοένα και περισσότερα πλοία πολυτελείας. Αυτό τουλάχιστον αποτυπώνουν τα σημερινά στοιχεία, που είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα της ΟΛΘ ΑΕ, βάσει των οποίων φέτος θα αγκυροβολήσουν στον λιμάνι της Θεσσαλονίκης 80 κρουαζιερόπλοια, έναντι 68 το 2023, 61 το 2022 και 17 το 2021.

   Στο μεταξύ, με βάση το ίδιο αναρτημένο πρόγραμμα, το τελευταίο κρουαζιερόπλοιο που θα αγκυροβολήσει στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης φέτος θα είναι το Crystal Symphony, την 1η Δεκεμβρίου, και θα καταπλεύσει στην πόλη στις οκτώ το πρωί προερχόμενο από την Κωνσταντινούπολη, για να αναχωρήσει στις 18.00 με επόμενο σταθμό τον Βόλο.

   Το Crystal Symphony της Crystal Cruises, που ειδικεύεται στα ταξίδια πολυτελείας, θα δέσει για πρώτη φορά στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης στις 20/4 και από το 2025 η πόλη θα αποτελέσει για το συγκεκριμένο κρουαζιερόπλοιο σταθμό homeporting, δηλαδή επιβίβασης ή/και αποβίβασης επιβατών επί κρουαζιερόπλοιων (όχι μόνο για εγχώριους αλλά και για ξένους επιβάτες).

   Το Celebrity Infinity, που έδεσε χθες στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, μεταφέρει 1380 επιβάτες, εκ των οποίων το 50% είναι Αμερικάνοι, 300 είναι Άγγλοι και οι υπόλοιποι διαφόρων εθνικοτήτων καθώς και πλήρωμα 1100 ατόμων, όπως επισήμανε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. στέλεχος του ναυτικού πρακτορείου «Κοσμάτος», που αντιπροσωπεύει το κρουαζιερόπλοιο.

   Σύμφωνα με τον ίδιο, κατά την παραμονή τους στην Θεσσαλονίκης, αρκετοί εκ των επιβατών του προαναφερόμενου κρουαζιερόπλοιου θα επισκεφθούν τη Βεργίνα στην Ημαθία και το Δίον στην Πιερία και κάποιοι θα περιηγηθούν στην πόλη, συμμετέχοντας στο τετράωρο city tour που έχει διοργανωθεί, με επισκέψεις σε αξιοθέατα, όπως ο Λευκός Πύργος, ο Άγιος Δημήτριος, η Ροτόντα και τα Κάστρα.

   Το Celebrity Infinity, ακολουθώντας ακριβώς το ίδιο δρομολόγιο, θα καταπλεύσει για τον υπόλοιπο μήνα και τον Μάρτιο στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, βάσει του σημερινού προγράμματος που είναι ανηρτημένο στην ιστοσελίδα της ΟΛΘ ΑΕ, στις 24/2, στις 5/3, στις 16/3 και στις 26/3.

   Βελτιώνονται οι υποδομές, αυξάνονται οι δουλειές

   Η αναβάθμιση των υπηρεσιών και των υποδομών στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης εδραιώνουν την εμπιστοσύνη των εταιρειών κρουαζιέρας που την επιλέγουν, ενώ η λειτουργία του νέου επιβατικού σταθμού κρουαζιέρας, που φέρει την ονομασία «Μέγας Αλέξανδρος», δημιουργεί νέα δεδομένα.

   Με τη λειτουργία του νέου επιβατικού σταθμού, το λιμάνι της Θεσσαλονίκης πρωταγωνιστεί, αφού αποτελεί το μόνο -μέχρι στιγμής- στην Ελλάδα, που πληροί τις προϋποθέσεις της νέας ευρωπαϊκής οδηγίας και λειτουργεί με τις νέες απαιτήσεις Σένγκεν του συστήματος εισόδου – εξόδου, σύμφωνα με την κοινοτική οδηγία 2017/2226/ΕΕ, όπως είχε αναφέρει και ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Χρήστος Στυλιανίδης, στη διάρκεια της τελετής εγκαινίων του. Με τη λειτουργία του νέου επιβατικού σταθμού, πλέον στο λιμάνι της πόλης θα μπορούν να δένουν ταυτόχρονα δύο μεγάλα κρουαζιερόπλοια που θα μεταφέρουν συνολικά 6000 άτομα, πλέον των πληρωμάτων τους.

   Ο νέος τερματικός σταθμός κρουαζιέρας τέθηκε σε πλήρη λειτουργία τον Ιούλιο του 2023, έχει συνολικό εμβαδό 2000 m2 και διαθέτει δύο επιπλέον θέσεις ελλιμενισμού. Είναι πλήρως εξοπλισμένος, ικανός να εξυπηρετεί αφίξεις homeporting και transit και δύο πλοία ταυτόχρονα στα κρηπιδώματα 9 και 10. Μερικά ακόμη χρήσιμα στοιχεία για τον νέο τερματικό σταθμό κρουαζιέρας είναι ότι το εμβαδόν κρηπιδωμάτων 9 και 10 είναι 32.300 m2 και του περιβάλλοντα χώρου 14.000 m2.