Οι μεγάλες προκλήσεις του 2024 για την Ελλάδα και τον κόσμο βρέθηκαν στο επίκεντρο εκδήλωσης που πραγματοποίησε απόψε στο αμφιθέατρο του Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή το Fortune Greece Network σε συνεργασία με την Ελληνική Ένωση Επιχειρηματιών, την Intellectica και την DLA Piper. Στην συζήτηση πήραν μέρος ο Ορέστης Ομράν, δικηγόρος, Partner & Head of Greece Country Group της DLA Piper και Head of Ε.ΕΝ.Ε International και ο Παύλος Ευθυμίου, γενικός διευθυντής της Ε.ΕΝ.Ε, εταίρος του Fortune Greece, Έταιρος της Intellectica και επιχειρηματίας.

Όπως αναφέρθηκε από τους ομιλητές την πορεία του κόσμου το 2024 θα επηρεάσουν οι γεωπολιτικές εξελίξεις, στις οποίες περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, οι πολιτικές για το κλίμα, η ενεργειακή κρίση, η «μάχη» για την καινοτομία και την περαιτέρω εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης αλλά και οι κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις (ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Ινδία, Μεξικό, Νότια Αφρική, Ταιβάν, αλλά και πανευρωπαϊκά για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο). «Η χρονιά είναι δύσκολη» σημείωσε ο κ. Ευθυμίου και συμπλήρωσε: «το 2024 είναι μια χρονιά ανάπτυξης για την Ελλάδα, μια χρονιά restart για την Ευρώπη και για τον κόσμο μια καλή ευκαιρία για reset χωρίς αναγκαστικά να σημαίνει μεγάλες εκπλήξεις για τις εκλογές που έχουμε μπροστά μας». Ο κ. Ομράν ανέφερε ότι η αβεβαιότητα χαρακτηρίζει το παγκόσμιο γεωπολιτικό σκηνικό φέρνοντας ως παράδειγμα τον πόλεμο στην Ουκρανία. «Βλέπουμε μια προσπάθεια ανακατάταξης των μεγάλων δυνάμεων στον κόσμο και δεν μπορούμε να προβλέψουμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα».

Εστιάζοντας σε μία από τις σημαντικότερες μετασχηματιστικές τάσεις που θα διαμορφώσουν το 2024, οι δύο ομιλητές ανέφεραν ότι είναι η τεχνητή νοημοσύνη και οι εφαρμογές της που έχουν περάσει σε ευρύτερα κοινωνικά σύνολα ενώ υποστήριξαν ότι η σημερινή πρωτοκαθεδρία των ΗΠΑ στην τεχνολογία αυτή, ενδέχεται να αμφισβητηθεί, κυρίως από την Κίνα. Μάλιστα, ο κ. Ευθυμίου παραθέτοντας στοιχεία από έρευνα του παρουσιάστηκε πρόσφατα στο φόρουμ Νταβός επεσήμανε ότι περίπου 69 εκατ. θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν και 83 εκατ. θα καταργηθούν μέχρι το 2027. Όπως επισημάνθηκε από τους ομιλητές η υιοθέτηση τεχνολογίας θα παραμείνει βασικός μοχλός του επιχειρηματικού μετασχηματισμού τα επόμενα πέντε χρόνια. «Το AI έχει στοιχεία κινδύνου. Ωστόσο, έχουμε και μια τεράστια ευθύνη να εξοικειωθούμε όσο περισσότερο γίνεται και να επενδύσουμε στις δεξιότητες έτσι ώστε να μεταβούμε πιο ομαλά στην εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης» τόνισε ο κ. Ευθυμίου.

Στο πλαίσιο της συζήτησης, ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην Ελλάδα και την ελληνική οικονομία. Σύμφωνα με τον κ. Ομράν τα νούμερα είναι εντυπωσιακά και η πορεία της ελληνικής οικονομίας πολύ καλή. «Το στοίχημα είναι πώς θα περάσει στους πολίτες αυτή η διαφαινόμενη ανάπτυξη. Πώς θα ζει καλύτερα ο μέσος Έλληνας» τόνισε ο κ. Ομράν και συμπλήρωσε: «Το στοίχημα περνάει μέσα από αντιμετώπιση φαινομένων όπως είναι η ακρίβεια». Στο ίδιο μήκος κύματος ο κ. Ευθυμίου σημείωσε ότι είναι πολύ μεγάλη η αύξηση τιμών των βασικών αγαθών, εκτός από το αυξημένο ενεργειακό κόστος.

Σύμφωνα με τον κ. Ομράν, πηγή τους προβλήματος της ακρίβειας είναι οι κερδοσκοπικές τάσεις εγχώριων αλλά και ξένων επιχειρηματιών. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι, σύμφωνα με έρευνες, η τιμή του ελαιολάδου αυξήθηκε τον τελευταίο χρόνο 30% και συμπλήρωσε ότι ο πληθωρισμός στα τρόφιμα είναι περίπου 12%. «Πρέπει τα φαινόμενα αυτά να αντιμετωπιστούν στην πραγματική τους διάσταση και αυτό σημαίνει έλεγχος και καταστολή» σημείωσε.

Ως γενικός διευθυντής της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών, ο κ. Ευθυμίου, στο πλαίσιο της συζήτησης, υπογράμμισε ότι το υψηλό ενεργειακό κόστος για τη βιομηχανία αποτελεί μείζον θέμα για τη χώρα. Σημείωσε επίσης ότι πρόκληση είναι το θέμα εξεύρεσης ανθρώπινου δυναμικού ενώ αυτό που πρέπει να αντιμετωπιστεί είναι το μη μισθολογικό κόστος. Πρότεινε μάλιστα αυτό να επιμερίζεται μεταξύ εργαζόμενου και εργοδότη.