Πηγή Εικόνας: απε - μπε

Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα χρονιά για τις εξελίξεις στον τομέα της Καινοτομίας και των νέων τεχνολογιών χαρακτήρισε το 2024 ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, σε χαιρετισμό του στο Συνέδριο «Innovation Greece 5.0: Η Καινοτομία στην Ελλάδα και οι φορείς που τη στηρίζουν» που πραγματοποιείται στο ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά. Η Ελλάδα είναι εδώ στους τομείς αυτούς, προσπαθεί, επιχειρεί και δίνει λύσεις, είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός, επισημαίνοντας ότι η Πολιτεία είναι δίπλα στο οικοσύστημα της Καινοτομίας.

Ο κ. Παπαστεργίου έδωσε έμφαση στις δυνατότητες της Τεχνητής Νοημοσύνης, κάνοντας ειδική αναφορά στον ψηφιακό βοηθό gov.gr, ο οποίος μπορεί πλέον να δώσει απαντήσεις και κατευθύνσεις σε 25 γλώσσες (24 πιστοποιημένες γλώσσες της ΕΕ και τα αλβανικά). Μίλησε επίσης για τις μεγάλες δυνατότητες αξιοποίησης του όγκου δεδομένων που ήδη υπάρχουν αλλά και αυτών που τώρα ψηφιοποιούνται. Η ανάλυση των δεδομένων στις συνταγογραφήσεις ή η ανάλυση ανωνύμων δεδομένων υγείας για χάραξη ανάλογων πολιτικών, η στήριξη πολιτικών για ακόμη πιο δίκαιο φορολογικό σύστημα βασισμένο σε πραγματικές δαπάνες, η επιτάχυνση απονομής της Δικαιοσύνης με την επεξεργασία των εκατομμυρίων σελίδων πρακτικών, είναι μερικά μόνον παραδείγματα είπε ο κ.Παπαστεργίου.

Ο υπουργός έκανε επιγραμματικές αναφορές και σε άλλες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης όπως στον υπερ-υπολογιστή ”Δαίδαλος”, ο οποίος θα συμβάλλει στην ανάπτυξη οικοσυστήματος γύρω από την Τεχνητή Νοημοσύνη. Ο διαγωνισμός είναι σε εξέλιξη (αφορά στην προμήθεια και εγκατάσταση προηγμένου υπολογιστικού εξοπλισμού, αποθηκευτικού χώρου και λογισμικού, για την υλοποίηση του νέου υπολογιστικού συστήματος υψηλών επιδόσεων) και η διαδικασία προχωράει, είπε.

Αναφέρθηκε επίσης σε άλλα ουσιαστικά ζητήματα όπως επενδύσεις σε υπολογιστική ισχύ και data centers, στον χώρο που θα αποθηκεύονται δεδομένα ώστε να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες που μας παρέχουν τα σύγχρονα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης στην καινοτομία με ασφάλεια.
Το συνέδριο πραγματοποιείται με την συμμετοχή περισσότερων από 150 ομιλητών από ολόκληρο το οικοσύστημα Καινοτομίας στη χώρα μας και πλήθος συνέδρων. Αποτελεί μια δράση του Smart Attica ΕDIH και συνδιοργανώνεται από το πρόγραμμα NBG Business Seeds της Εθνικής Τράπεζας, το EKEΦΕ Δημόκριτος, το Κέντρο Αρχιμήδης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, το Athens Center for Entrepreneurship and Innovation (ACEin) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων, το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, την Bayer Ηellas, το Μetavallon και το Uni.fund. Το συνέδριο υποστηρίζει η NBG Pay.