Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δρομολόγησε δέσμη μέτρων για τη στήριξη των ευρωπαϊκών νεοφυών επιχειρήσεων και των ΜμΕ στην ανάπτυξη αξιόπιστης τεχνητής νοημοσύνης (ΤΝ) που σέβεται τις αξίες και τους κανόνες της ΕΕ. Αυτό ακολουθεί την πολιτική συμφωνία που επιτεύχθηκε τον Δεκέμβριο του 2023 σχετικά με την πράξη της ΕΕ για την τεχνητή νοημοσύνη – τον πρώτο ολοκληρωμένο νόμο στον κόσμο για την τεχνητή νοημοσύνη – η οποία θα στηρίξει την ανάπτυξη, την εφαρμογή και την υιοθέτηση αξιόπιστης τεχνητής νοημοσύνης στην ΕΕ.

Στην ομιλία της για την κατάσταση της Ένωσης το 2023, η πρόεδρος φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε μια νέα πρωτοβουλία για τη διάθεση των υπερυπολογιστών της Ευρώπης σε καινοτόμες ευρωπαϊκές νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνητής νοημοσύνης για την κατάρτιση αξιόπιστων μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης. Ως πρώτο βήμα, η Επιτροπή δρομολόγησε τον Νοέμβριο του 2023 το Large AI Grand Challenge, ένα βραβείο που παρέχει οικονομική στήριξη σε νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνητής νοημοσύνης και πρόσβαση σε υπερυπολογιστές. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής, η χθεσινή δέσμη μέτρων υλοποιεί τη δέσμευση αυτή μέσω ενός ευρέος φάσματος μέτρων για τη στήριξη των νεοφυών επιχειρήσεων και της καινοτομίας στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, συμπεριλαμβανομένης μιας πρότασης για την παροχή προνομιακής πρόσβασης σε υπερυπολογιστές σε νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνητής νοημοσύνης και στην ευρύτερη κοινότητα καινοτομίας. Περιέχει:

  • Τροποποίηση του κανονισμού EuroHPC για τη δημιουργία εργοστασίων τεχνητής νοημοσύνης, ενός νέου πυλώνα για τις δραστηριότητες της κοινής επιχείρησης υπερυπολογιστών της ΕΕ. Αυτό περιλαμβάνει:
  •  Απόκτηση, αναβάθμιση και λειτουργία υπερυπολογιστών που προορίζονται αποκλειστικά για ΤΝ, ώστε να καταστεί δυνατή η ταχεία μηχανική μάθηση και η εκπαίδευση μεγάλων μοντέλων ΤΝ γενικής χρήσης (GPAI)·
  • Διευκόλυνση της πρόσβασης στους ειδικούς υπερυπολογιστές ΤΝ, συμβάλλοντας στη διεύρυνση της χρήσης της ΤΝ σε μεγάλο αριθμό χρηστών του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, συμπεριλαμβανομένων των νεοφυών επιχειρήσεων και των ΜΜΕ·
  • Παροχή υπηρεσίας μίας στάσης για νεοφυείς επιχειρήσεις και φορείς καινοτομίας, στήριξη του οικοσυστήματος νεοφυών επιχειρήσεων και έρευνας τεχνητής νοημοσύνης στην αλγοριθμική ανάπτυξη, τη δοκιμή, την αξιολόγηση και την επικύρωση μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης μεγάλης κλίμακας, την παροχή εγκαταστάσεων προγραμματισμού φιλικών προς τους υπερυπολογιστές και άλλων υπηρεσιών διευκόλυνσης της τεχνητής νοημοσύνης·
  • Δυνατότητα ανάπτυξης ποικίλων αναδυόμενων εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης που βασίζονται σε μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης γενικής χρήσης.
  • Απόφαση για τη σύσταση γραφείου τεχνητής νοημοσύνης εντός της Επιτροπής, το οποίο θα διασφαλίζει την ανάπτυξη και τον συντονισμό της πολιτικής για την τεχνητή νοημοσύνη σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς και θα εποπτεύει την εφαρμογή και την επιβολή της επικείμενης πράξης για την τεχνητή νοημοσύνη.
  • Ανακοίνωση της ΕΕ για τις νεοφυείς επιχειρήσεις και την καινοτομία στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης στην οποία περιγράφονται πρόσθετες βασικές δραστηριότητες:
  • Χρηματοδοτική στήριξη από την Επιτροπή μέσω του προγράμματος «Ορίζων Ευρώπη» και του προγράμματος «Ψηφιακή Ευρώπη» που αφορά την τεχνητή νοημοσύνη παραγωγής. Η δέσμη αυτή θα δημιουργήσει πρόσθετες συνολικές δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις ύψους περίπου 4 δισεκατομμυρίων ευρώ έως το 2027·
  • Συνοδευτικές πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της δεξαμενής ταλέντων τεχνητής νοημοσύνης της ΕΕ μέσω δραστηριοτήτων εκπαίδευσης, κατάρτισης, απόκτησης δεξιοτήτων και επανειδίκευσης·
  • Περαιτέρω ενθάρρυνση των δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων σε νεοφυείς και επεκτεινόμενες επιχειρήσεις τεχνητής νοημοσύνης, μεταξύ άλλων μέσω επιχειρηματικών κεφαλαίων ή στήριξης μετοχικού κεφαλαίου (μεταξύ άλλων μέσω νέων πρωτοβουλιών του προγράμματος επιτάχυνσης του ΕΣΚ και του InvestEU));
  • Επιτάχυνση της ανάπτυξης και εγκατάστασης κοινών ευρωπαϊκών χώρων δεδομένων, που τίθενται στη διάθεση της κοινότητας τεχνητής νοημοσύνης, για την οποία τα δεδομένα αποτελούν βασικό πόρο για την κατάρτιση και τη βελτίωση των μοντέλων τους. Χθες δημοσιεύθηκε επίσης ένα νέο έγγραφο εργασίας των υπηρεσιών της Επιτροπής σχετικά με τους κοινούς ευρωπαϊκούς χώρους δεδομένων, το οποίο παρουσιάζει τις τελευταίες εξελίξεις·
  • Η πρωτοβουλία «GenAI4EU», η οποία αποσκοπεί στη στήριξη της ανάπτυξης νέων περιπτώσεων χρήσης και αναδυόμενων εφαρμογών στα 14 βιομηχανικά οικοσυστήματα της Ευρώπης, καθώς και στον δημόσιο τομέα. Οι τομείς εφαρμογής περιλαμβάνουν τη ρομποτική, την υγεία, τη βιοτεχνολογία, τη μεταποίηση, την κινητικότητα, το κλίμα και τους εικονικούς κόσμους.

Η Επιτροπή συγκροτεί επίσης, μαζί με ορισμένα κράτη μέλη, δύο ευρωπαϊκές κοινοπραξίες ψηφιακών υποδομών (EDIC):

Η «Συμμαχία για τις γλωσσικές τεχνολογίες» (ALT-EDIC) αποσκοπεί στην ανάπτυξη κοινής ευρωπαϊκής υποδομής στις γλωσσικές τεχνολογίες για την αντιμετώπιση της έλλειψης δεδομένων ευρωπαϊκών γλωσσών για την κατάρτιση λύσεων τεχνητής νοημοσύνης, καθώς και για τη διατήρηση της γλωσσικής πολυμορφίας και του πολιτιστικού πλούτου της Ευρώπης. Αυτό θα στηρίξει την ανάπτυξη ευρωπαϊκών μεγάλων γλωσσικών προτύπων.

Το EDIC «CitiVERSE» θα εφαρμόσει εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης τελευταίας τεχνολογίας για την ανάπτυξη και ενίσχυση των τοπικών ψηφιακών διδύμων για έξυπνες κοινότητες, βοηθώντας τις πόλεις να προσομοιώσουν και να βελτιστοποιήσουν τις διαδικασίες, από τη διαχείριση της κυκλοφορίας έως τη διαχείριση των αποβλήτων.

Στρατηγική προσέγγιση για τη χρήση ΑΙ

Η Επιτροπή εξέδωσε επίσης χθες ανακοίνωση στην οποία περιγράφεται η στρατηγική προσέγγιση της ίδιας της Επιτροπής όσον αφορά τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης. Με αυτό το στρατηγικό όραμα, η Επιτροπή προβλέπει και προετοιμάζεται εσωτερικά για την εφαρμογή της πράξης της ΕΕ για την τεχνητή νοημοσύνη. Περιλαμβάνει συγκεκριμένες δράσεις σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η Επιτροπή θα αναπτύξει θεσμική και επιχειρησιακή ικανότητα για να διασφαλίσει την ανάπτυξη και τη χρήση αξιόπιστης, ασφαλούς και δεοντολογικής τεχνητής νοημοσύνης. Η Επιτροπή ετοιμάζεται επίσης να στηρίξει τις δημόσιες διοικήσεις της ΕΕ στη δική τους υιοθέτηση και χρήση της τεχνητής νοημοσύνης.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο θα εξετάσουν τώρα τις προτεινόμενες τροποποιήσεις της Επιτροπής σχετικά με τον κανονισμό για τη σύσταση της κοινής επιχείρησης για την ευρωπαϊκή υπολογιστική υψηλών επιδόσεων.

Το γραφείο τεχνητής νοημοσύνης θα συσταθεί εντός της Επιτροπής. Το γραφείο τεχνητής νοημοσύνης θα εφαρμόσει τη μελλοντική πράξη για την τεχνητή νοημοσύνη σε επίπεδο ΕΕ και θα εποπτεύει τους κανόνες για τα μοντέλα και τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης γενικής χρήσης. Θα πρέπει να καταστεί κεντρικός συντονιστικός φορέας για την πολιτική για την τεχνητή νοημοσύνη σε επίπεδο ΕΕ και να συνεργάζεται με άλλες υπηρεσίες της Επιτροπής, όργανα της ΕΕ, κράτη μέλη και την κοινότητα των ενδιαφερόμενων μερών. Θα έχει διεθνή προσανατολισμό και θα προωθεί την προσέγγιση της ΕΕ όσον αφορά τη διακυβέρνηση της τεχνητής νοημοσύνης και θα συμβάλλει στις διεθνείς δραστηριότητες της ΕΕ στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης. Γενικότερα, το Γραφείο Τεχνητής Νοημοσύνης θα πρέπει να αναπτύξει γνώσεις και κατανόηση σχετικά με την ΤΝ και να προωθήσει την υιοθέτηση της ΤΝ και την καινοτομία. Η απόφαση για την ίδρυση του γραφείου τεχνητής νοημοσύνης τέθηκε σε ισχύ χθες, 24 Ιανουαρίου, ενώ οι εργασίες θα ξεκινήσουν τους επόμενους μήνες.

Τα κράτη μέλη θα συστήσουν τώρα τις ευρωπαϊκές κοινοπραξίες ψηφιακών υποδομών ALT-EDIC και CitiVERSE EDIC με την υποστήριξη της Επιτροπής.

Οι στόχοι της ΕΕ

Όπως υπογραμμίζεται στην σχετική ανακοίνωση, εδώ και χρόνια, η Επιτροπή διευκολύνει και ενισχύει τη συνεργασία στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης σε ολόκληρη την ΕΕ, ώστε να τονωθεί η ανταγωνιστικότητά της και να διασφαλιστεί η εμπιστοσύνη με βάση τις αξίες της ΕΕ. Η Λευκή Βίβλος της Επιτροπής για την τεχνητή νοημοσύνη, που δημοσιεύθηκε το 2020, καθορίζει ένα σαφές όραμα για την τεχνητή νοημοσύνη στην Ευρώπη: ένα οικοσύστημα αριστείας και εμπιστοσύνης. Τον Απρίλιο του 2021, η Επιτροπή πρότεινε την πράξη της ΕΕ για την τεχνητή νοημοσύνη και ένα νέο συντονισμένο σχέδιο με τα κράτη μέλη, για τη διασφάλιση της ασφάλειας και των θεμελιωδών δικαιωμάτων των πολιτών και των επιχειρήσεων, με παράλληλη ενίσχυση των επενδύσεων και της καινοτομίας σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Η πράξη της ΕΕ για την τεχνητή νοημοσύνη συμφωνήθηκε προσωρινά από τους συννομοθέτες τον Δεκέμβριο του 2023 και είναι ο πρώτος ολοκληρωμένος νόμος στον κόσμο για την τεχνητή νοημοσύνη.

Δηλώσεις

Η εκτελεστική αντιπρόεδρος για μια Ευρώπη έτοιμη για την ψηφιακή εποχή, Μαργκρέιτε Βέστεϊγιερ, τόνισε: «Χρειάζεστε υπολογιστική ισχύ για να αναπτύξετε AI. Πολλά από αυτά. Θέλουμε λοιπόν να δώσουμε στις ΜμΕ και στις νεοσύστατες επιχειρήσεις προνομιακή πρόσβαση στο δίκτυο των ευρωπαϊκών υπερυπολογιστών. Δεσμευόμαστε για την καινοτομία της τεχνητής νοημοσύνης και την καινοτομία με την τεχνητή νοημοσύνη. Και θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να οικοδομήσουμε ένα ακμάζον οικοσύστημα τεχνητής νοημοσύνης στην Ευρώπη».

Από την πλευρά του ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, Τιερί Μπρετόν, υπογράμμισε: «Ανακοινώνουμε την έναρξη λειτουργίας των εργοστασίων τεχνητής νοημοσύνης, συγκεντρώνοντας τις «πρώτες ύλες» για την τεχνητή νοημοσύνη: υπολογιστική ισχύ, δεδομένα, αλγόριθμους και ταλέντα. Θα χρησιμεύσουν ως υπηρεσία μίας στάσης για τις νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνητής νοημοσύνης της Ευρώπης, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να αναπτύξουν τα πλέον προηγμένα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης και βιομηχανικές εφαρμογές. Καθιστούμε την Ευρώπη το καλύτερο μέρος στον κόσμο για αξιόπιστη τεχνητή νοημοσύνη».