Πηγή Εικόνας: απε - μπε

Της Τέτης Ηγουμενίδη

Η κατασκευή της πρώτης φάσης του πάρκου στο Ελληνικό εισέρχεται σε τροχιά υλοποίησης, με τη Lamda Development να έχει επιλέξει ως κατασκευαστή για το πάρκο την Άκτωρ (όμιλος Intrakat) και τη σχετική σύμβαση να οδεύει προς υπογραφή.

Το έργο «Μητροπολιτικό Πάρκο Φάση 1, Έργο Παράκτιο Μέτωπο και Δημόσιοι Ανοιχτοί Χώροι» έχει προϋπολογισμό 80 εκατ. ευρώ και στη διαγωνιστική διαδικασία για την κατασκευή του συμμετείχαν ακόμα η Άβαξ και η Μυτιληναίος.

Το συνολικό κόστος για την κατασκευή του πάρκου στην ολοκληρωμένη του μορφή, 2.000.000 τ.μ., εκτιμάται σε 250 εκατ. ευρώ και θα καλυφθεί εξολοκλήρου από την Lamda. Θα είναι 14 φορές μεγαλύτερο από τον Εθνικό Κήπο, μεγαλύτερο από το Hyde Park του Λονδίνου, καλύπτοντας το 1/3 της συνολικής ανάπτυξης στο πρώην αεροδρόμιο.

Τον σχεδιασμό και τη μελέτη του The Ellinikon Park υπογράφουν το διεθνούς φήμης αρχιτεκτονικό γραφείο Sasaki, το οποίο έχει υλοποιήσει μερικά από τα μεγαλύτερα και πιο εντυπωσιακά αστικά πάρκα σε όλο τον κόσμο, σε συνεργασία με το ελληνικό γραφείο Δοξιάδη.

Παράλληλα συνεχίζονται οι διεργασίες για τις αναπτύξεις εκπαιδευτικού και υγειονομικού χαρακτήρα. Στο Master Plan της ανάπτυξης του Ελληνικού υπάρχουν δύο σημεία στα οποία έχουν προβλεφθεί χώροι για την ανάπτυξη εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων.

Συμφωνία μακροπρόθεσμης μίσθωσης ακινήτου για την κατασκευή ιδιωτικού σχολείου, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έχει ανακοινωθεί για το πρώτο που γειτνιάζει με το πάρκο γραφείων και το Vouliagmenis Mall, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες υφίσταται αρχική συμφωνία για πώληση ενός ακόμα στο πανεπιστήμιο της Λευκωσίας.

Το κυπριακό μη κρατικό University of Nicosia (UNIC) είναι από τα πανεπιστήμια που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα, εφόσον τελικά ψηφιστεί ο σχετικός νόμος που επεξεργάζεται το υπουργείο Παιδείας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το UNIC θα ιδρύσει μεταξύ άλλων ιατρική σχολή και για το λόγο αυτό έχει έρθει σε επαφή και με φορείς που λειτουργούν ιδιωτικά νοσοκομεία και κλινικές.

Στο Ελληνικό έχει προβλεφθεί και χώρος για την ανάπτυξη δομών υγείας χωρίς μέχρι στιγμής να έχει γίνει γνωστή κάποια σχετική συμφωνία.

Στο μεταξύ από τις πρώτες συμφωνίες συνεργασίας που ανακοινώθηκαν (τον Ιούνιο του 2022) για το Ελληνικό ήταν αυτή μεταξύ Lamda, Costeas – Geitonas School (CGS) και Prodea Investments ΑΕΕΑΠ για την ανάπτυξη σχολείου στο Ελληνικό (Μνημόνιο Συνεργασίας).

Το Μνημόνιο Συνεργασίας προβλέπει τη μακροχρόνια μίσθωση οικοπέδου στην Prodea, η οποία θα αναπτύξει τις σχολικές εγκαταστάσεις τις οποίες στη συνέχεια θα εκμισθώσει στο CGS. Η τελική δεσμευτική συμφωνία δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί.