Η εγκαθίδρυση μιας κουλτούρας ειρήνης στη Μέση Ανατολή περνά μέσα από την εκπαίδευση των μελλοντικών ηγετών, μέσα από τα εκπαιδευτικά συστήματα των χωρών της περιοχής, την καλλιέργεια του διαθρησκευτικού και διαπολιτισμικού διαλόγου, αλλά και μέσα από την μελέτη των οικονομικών παραμέτρων και την αξιολόγηση πρωτοβουλιών που στόχο θέτουν την πρόληψη εχθροπραξιών αλλά στην πράξη εδώ και δεκαετίες αποτυγχάνουν.  Εκπρόσωποι της πολιτικής, της θρησκείας και ερευνητικών ιντστιτούτων, συζήτησαν το θέμα αυτό στη θεματική ενότητα με τίτλο «τα Οικονομικά της Ειρήνης στη Μέση Ανατολή: Ένα μοντέλο βέλτιστων πρακτικών για την εκπαίδευση σχετικά με την κουλτούρα της ειρήνης και τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης», της Διάσκεψης Greek House Davos, που ξεκίνησε σήμερα στο Νταβός στο πλαίσιο του World Economic Forum.

«Μιλώντας για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, δισεκατομμύρια δολάρια έχουν κατευθυνθεί στη Μέση Ανατολή και ειδικά στη Γάζα και το αποτέλεσμα είναι ένας νέος πόλεμος κάθε 5 ή 10 χρόνια. Είμαστε λοιπόν εδώ για να διερευνήσουμε το μοντέλο βέλτιστων πρακτικών για να το αποτρέψουμε αυτό στο μέλλον και οι επενδύσεις των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ευρώπης και όλων των επενδυτών στη Μέση Ανατολή να αποδώσουν καρπούς και να φέρουν το μήνυμα της ειρήνης, μέσω των προσπαθειών μας», ανέφερε η διευθύντρια του διακοινοβουλευτικού συνασπισμού για την Παγκόσμια Ηθική (InterParliamentary Coalition for Global Ethics), Shoshana Nicole Bekerman.

Αναλαμβάνοντας τον ρόλο του συντονιστή της συζήτησης ο Nadeem Amar, ιδρυτής και πρόεδρος της Ohr Association, μίλησε για την κοινότητα των Δρούζων στο Ισραήλ, στην οποία και ο ίδιος ανήκει.  «Δεν είμαστε Εβραίοι. Το καλύτερο μέρος να ζήσουμε ως μη Εβραίοι για εμάς είναι το Ισραήλ. Και αν μπορούμε να το κάνουμε αυτό, αν αυτή η κοινότητα μπορεί να ζήσει ειρηνικά σε αρμονία με τον Εβραίο, με τον Άραβα, νομίζω ότι όλοι στη Μέση Ανατολή μπορούν να ζήσουν χωρίς αυτούς τους φαύλους πολέμους, τα εγκλήματα και τους τρομοκράτες. Επομένως, είμαστε το καλύτερο παράδειγμα και το καλύτερο πρότυπο για τη διάδοση της πολιτιστικής ειρήνης.
Είμαστε η γέφυρα ανάμεσα στον Εβραίο και τον Άραβα εντός του Ισραήλ και της Μέσης Ανατολής. Αυτό συμβαίνει επειδή η φύση της πίστης μας, η φύση της θρησκείας μας, είναι η ανεκτικότητα, η αποδοχή και η αποδοχή όλων των διαφορετικών θρησκειών», σημείωσε.

Ο Rabbi Abrahamson, ιδρυτής και πρόεδρος του ινστιτούτου Alsadiqin λαμβάνοντας τον λόγο επισήμανε πως η θρησκεία πάντοτε διαδραματίζει σημαντικό ρόλο σε οποιαδήποτε σύγκρουση, όμως εκεί που χάνεται χρόνος είναι στην προώθηση των λύσεων. «Όταν θέλουμε να μιλήσουμε για λύσεις, όλοι έχουν ιδέες, αλλά κανείς δεν θέλει να συζητήσει ποια ιδέα λειτουργεί πραγματικά», εξήγησε.
Σε ό,τι αφορά την εκπαίδευση των μελλοντικών ηγετών, της ευαισθητοποίησης των λαών για την ειρήνη και την καλλιέργεια της αποδοχής αποφάσεων από τους κυβερνήτες τους που θα τους οδηγούσαν στην ειρήνη ο ομιλητής εκτίμησε ότι «αυτό απαιτεί γενιές εκπαίδευσης, δοκιμής, εξέτασης, πειραματισμού εάν λειτουργεί ή όχι».
Σημείωσε δε ότι οποιοδήποτε πρόγραμμα σπουδών για την ειρήνη είναι άσκοπο να παράγεται στην αγγλική γλώσσα εάν προσπαθεί να επιλύσει ένα πρόβλημα στη Μέση Ανατολή, επομένως θα πρέπει να είναι γραμμένο στην αραβική.

Ο Imam Mohammed Tawhidi, αντιπρόεδρος του Global Imams Council και εκ των πρώτων που συμμετείχαν στην πρωτοβουλία των συμφωνιών του Αβραάμ (Abraham Accords) για την προώθηση της ειρήνης στη Μέση Ανατολή, παρουσιάζοντας το μοντέλο βέλτιστων πρακτικών που προσφέρει ο Διακοινοβουλευτικός συνασπισμός για την Παγκόσμια Ηθική, μίλησε για την οικοδόμηση ενός πλαισίου συνεργασίας για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη.
«Οι Συμφωνίες του Αβραάμ παρουσιάζουν τη συνεργασία και τις οικονομικές εταιρικές σχέσεις μεταξύ ιστορικά διχασμένων χωρών, προσφέροντας δυνατότητες υπέρβασης περιφερειακών ή ιδεολογικών ρωγμών στην παγκόσμια οικονομία. Και το Νταβός είναι μια βασική πλατφόρμα για τη συζήτηση αυτού του είδους λύσεων», είπε.
«Οι Συμφωνίες του Αβραάμ καταδεικνύουν πώς η διπλωματία και οι ειρηνικές διαπραγματεύσεις μπορούν να επιτύχουν σημαντική πρόοδο στην επίλυση συγκρούσεων, η οποία επηρεάζει άμεσα την οικονομική σταθερότητα και τις επενδύσεις  -οι ηγέτες της G7 συζητούν συχνά ανησυχίες για την παγκόσμια ασφάλεια. Οι συμφωνίες θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως μελέτη περίπτωσης για την αποκλιμάκωση και συνεργασία, δυνητικά ενημερωτικές προσεγγίσεις σε άλλες ζώνες συγκρούσεων που επηρεάζουν την παγκόσμια οικονομία», πρόσθεσε.

Ο Dr. Wafik Moustafa επικεφαλής του British Arab Network μίλησε για την ανάγκη εξάλειψης της κουλτούρας του μίσους από τα σχολικά βιβλία και τη μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος στις χώρες της Μέσης Ανατολής. «Μεγάλωσα στην Αίγυπτο, πήγα σε σχολεία στην Αίγυπτο όπου το μίσος υπήρχε σε όλα τα βιβλία που διάβασα […] Η εκπαίδευση κάνει μεγάλη διαφορά. Αν δεν ζούσα στη Δύση, αν ήμουν γιατρός στο Λονδίνο για 50 χρόνια, πιθανότατα θα ήμουν όπως οποιοσδήποτε άλλος στο Κάιρο ή στο Αμμάν ή τη Δαμασκό που θα συμπεριφερόμουν με έναν πραγματικά παράλογο τρόπο για τον κόσμο», σημείωσε ενώ εκτίμησε ότι «οι Συμφωνίες του Αβραάμ αποτελούν την πρώτη σοβαρή, πολλά υποσχόμενη πρωτοβουλία εξομάλυνσης μεταξύ των αραβικών κρατών και του Ισραήλ».

O Martin Oliner πρόεδρος του Ινστιτούτου Culture for Peace Institute διατύπωσε την άποψη ότι  «η εκπαίδευση ουσιαστικά απέτυχε και είναι καιρός να εστιάσουμε εκ νέου στα πράγματα, να πάψουμε να κατηγορούμε την θρησκεία, να κατηγορούμε διαφορετικά πράγματα». «Η εκπαίδευση είναι κρίσιμη, αλλά πρέπει να δούμε την εκπαίδευση με νέους τρόπους […] Πρέπει λοιπόν να ερευνήσουμε ποιες είναι οι παράμετροι, πώς παίζει ρόλο η οικονομία, πώς παίζουν ρόλο οι ηγεσίες; Μιλάμε για τις Συμφωνίες του Αβραάμ, μα αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς γι’ αυτό μεταξύ μας, η μόνη επιτυχία που είχαν οι Συμφωνίες του Αβραάμ είναι η δημιουργία ενός νέου είδους κουλτούρας», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον Khalid Janahi, επικεφαλής της Vision 3, η εκπαίδευση είναι σημαντική, ωστόσο, το θέμα που αναδεικνύεται είναι η έλλειψη ηγεσίας στις αντιμαχόμενες πλευρές. «Το πρόβλημα που έχουμε είναι ότι έχουμε κακούς στην κορυφή», είπε προσθέτοντας ότι «η εκπαίδευση πρέπει βασικά να φέρει την πραγματική ηγεσία, καθώς οι ηγέτες λείπουν σε ολόκληρο τον κόσμο σήμερα».

Στην ανάγκη προώθησης μιας ατζέντας βιώσιμης ειρήνης από γενιά σε γενιά αναφέρθηκε ο ευρωβουλευτής από τη Σουηδία, Michael David Alexander Lega. «Η σταθερότητα και η διεύρυνση του πλαισίου των Συμφωνιών του Αβραάμ του 2020 εξαρτάται εν τέλει από τη σημαντική πρόοδο μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων. Είναι ζωτικής σημασίας φυσικά τα μαθήματα που διδάσκονται τα παιδιά από τις πρώτες μέρες στο σχολείο», επισήμανε.
«Τα γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου μας έδειξαν επίσης, από την άλλη πλευρά, ότι η σημαντική πρόοδος μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων δεν είναι δυνατή χωρίς την υποστήριξη των εταίρων των Συμφωνιών του Αβραάμ. Πράγματι, δεν θα απείχε πολύ να πούμε ότι μια βιώσιμη λύση δύο κρατών εξαρτάται τώρα από την ισχύ του πλαισίου των Συμφωνιών του Αβραάμ. Αυτό είναι ένα βήμα προς τα εμπρός, αν και μπορεί να είναι δύσκολο να το δούμε με τον πόλεμο να μαίνεται ακόμα», εξήγησε.