“Η Ελλάδα και οι επιχειρήσεις της έχουν γυρίσει πραγματικά σελίδα” υπογράμμισε η πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου, μιλώντας στην δεξίωση για τη νέα χρονιά, που πραγματοποιείται αυτή την ώρα στην Αθήνα και στην διάρκεια της οποίας θα απονεμηθούν και τα «Βραβεία ΕΒΕΑ 2023» για την ανάδειξη της επιχειρηματικής αριστείας.

Η πρόεδρος σημείωσε ότι το 2024 ξεκινά με θετικά μηνύματα για την ελληνική οικονομία και πρόσθεσε: «Μετά και την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, η εμπιστοσύνη στη σταθερότητα, στην αξιοπιστία και στις προοπτικές της οικονομίας μας είναι σε υψηλά επίπεδα. Η αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων, λειτουργεί ως ανάχωμα στο κλίμα επιβράδυνσης που κυριαρχεί στην Ευρώπη και παγκόσμια».

Οι συνθήκες είναι ευνοϊκές για την κινητοποίηση επενδύσεων που επιταχύνουν τον παραγωγικό μετασχηματισμό της οικονομίας, είπε η πρόεδρος και συμπλήρωσε: «Έχουμε, λοιπόν, πολλούς λόγους να αισιοδοξούμε. Όμως αυτή η αισιοδοξία δεν πρέπει να μας αποκοιμίσει. Γνωρίζουμε καλά πλέον ότι η εισροή πόρων στην οικονομία, δεν διασφαλίζει από μόνη της όρους ανάπτυξης. Δεν μας αρκούν μερικά χρόνια ισχυρής μεγέθυνσης του ΑΕΠ. Δεν μας αρκεί μια εφήμερη ανάπτυξη, που στηρίζεται στην εύκολη ρευστότητα και στις ενισχύσεις. Θέλουμε μια ανάπτυξη με διάρκεια και ποιότητα».

Η πρόεδρος τόνισε ότι χρειάζεται μία ανάπτυξη που στηρίζεται στη σύνεση, στην παραγωγικότητα, στην εξωστρέφεια, στην καινοτομία, στη γνώση. Ταυτόχρονα, δυναμική αλλά και κοινωνικά δίκαιη, η οποία θα δημιουργεί όρους ευημερίας για τους πολλούς.

«Η πρόκληση για τις επιχειρήσεις, αλλά και για την πολιτική ηγεσία της χώρας, είναι η ολική ανάταξη της ελληνικής οικονομίας κι αυτό το κοινό πρόταγμα οφείλει να μας ενώσει. Να κρατά τα πόδια μας γερά στο έδαφος και το βλέμμα μας στραμμένο στο μέλλον» είπε η πρόεδρος. Όπως εξήγησε, αυτό το πρόταγμα για ολική ανάταξη «οφείλει να κινητοποιεί σωστές επιλογές και αποφάσεις σε όλα τα επίπεδα: Από την άσκηση της οικονομικής πολιτικής και την προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών, μέχρι τη χάραξη επιχειρηματικών στρατηγικών, επενδυτικών σχεδίων και προτύπων διακυβέρνησης».

Η πρόεδρος υπογράμμισε τέλος, ότι φέτος, το επιμελητήριο συμπληρώνει 105 χρόνια λειτουργίας και ταυτόχρονα, γιορτάζει τα 10 χρόνια της Θερμοκοιτίδας Νεοφυών Επιχειρήσεων Αθήνας. «Μίας δομής, που το ΕΒΕΑ ίδρυσε την περίοδο της οικονομικής κρίσης, θέλοντας να δώσει ένα μήνυμα πίστης στην επιχειρηματικότητα, ως δύναμη δημιουργίας, ως δύναμη αναγέννησης για την οικονομία, για τη χώρα» όπως είπε.


Τα βραβεία


Τα βραβεία λαμβάνουν οι εξής:


– Βραβείο εξαγωγικής δραστηριότητας – διεθνούς παρουσίας: GRANTEX A.E.
– Βραβείο έρευνας – καινοτομίας και τεχνολογικής ανάπτυξης: NANOBIONIC

– Βραβείο περιβάλλοντος και πράσινης ανάπτυξης: Antipollution

– Βραβείο εταιρικής κοινωνικής ευθύνης: Coca Cola Hellas

– Βραβείο ενίσχυσης της απασχόλησης: METRO ΑΕΒΕ

– Βραβείο ηλεκτρονικής επιχειρηματικότητας: KEYVOTO

– Βραβείο Νέου Επιχειρηματία: ‘Αγγελος Σταυράκης – Safesize

– Βραβείο Αναπτυσσόμενης ΜμΕ: DP PUMPS – DRAKOS POLEMIS

– Βραβείο νεοφυούς επιχειρηματικότητας: ENSIGHT

– Βραβείο γυναικείας επιχειρηματικότητας: ΜΑΙΡΗ ΧΑΤΖΑΚΟΥ – ΜΕΒΓΑΛ Α.Ε.

– Βραβείο συμπερίληψης: Microsoft Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας