Στις αρχές του 2024 αναμένεται να ξεκινήσει η φιλόδοξη προσπάθεια του υποχρεωτικού προσεισμικού ελέγχου των δημόσιων κτιρίων που έχει αναλάβει να φέρει σε πέρα το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας.

Στόχος είναι οι έλεγχοι να έχουν ολοκληρωθεί σε ένα σημαντικό ποσοστό που θα ξεπερνάει το 90% εντός ενός έτους. Συνολικά οι έλεγχοι αφορούν 80 έως 100.000 κτίρια του Δημοσίου. Συγκεκριμένα θα ελεγχθούν σχολεία, νοσοκομεία, πυροσβεστικοί σταθμοί και αστυνομικά τμήματα, καθώς πρόκειται για υπηρεσίες κρίσιμες σε περίπτωση σεισμού.

Ως προς τη διαδικασία, οι έλεγχοι θα υλοποιούνται από δύο μηχανικούς και θα τα στοιχεία του ελέγχου θα καταγράφονται σε συγκεκριμένη εφαρμογή που θα υπάρχει στο κινητό ή tablet. Μόλις καταχωρούνται τα στοιχεία, αυτόματα θα προκύπτει και το αποτέλεσμα του πρώτου ελέγχου, ώστε να καταγράφεται το ποσοστό επικινδυνότητας.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, δεύτερο έλεγχο θα χρειαστεί ένα ποσοστό που θα κυμαίνεται στο 5% του συνόλου των κτιρίων. 

Αξίζει να υπογραμμιστεί ότι, οι έλεγχοι θα γίνονται ηλεκτρονικά, ταυτοποιημένα και σε πραγματικό χρόνο από δύο μηχανικούς οι οποίοι θα έχουν και την ευθύνη των ελέγχων.

Σημειώνεται ότι οι μηχανικοί που θα κληθούν να ελέγξουν τα κτίρια πρόκειται να λάβουν ειδική εκπαίδευση, ενώ το σύνολο των κτιρίων που θα ελεγχθούν συγκεντρώνονται από τον ΟΑΣΠ. Αντίστοιχα, το Μητρώο των μηχανικών που θα πραγματοποιούν τους ελέγχους έχει ξεκινήσει από τον Νοέμβριο του περασμένου έτους.

Ειδικότερα, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας είχε αναλάβει για λογαριασμό της Πολιτείας την κατάρτιση ηλεκτρονικού Μητρώου Μηχανικών Προσεισμικού Ελέγχου, οι οποίοι θα διενεργήσουν τον πρωτοβάθμιο προσεισμικό έλεγχο των κτιρίων όπου στεγάζονται φορείς δημοσίου ενδιαφέροντος καθώς και κρίσιμες εν γένει λειτουργίες του ιδιωτικού τομέα, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στη σχετική νομοθεσία. 

Σύμφωνα με το αρμόδιο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, οι έλεγχοι αυτοί θα γίνουν, κατά σειρά προτεραιότητας, σε κτίρια που στεγάζονται δημόσιες και ιδιωτικές εκπαιδευτικές μονάδες όλων των βαθμίδων, δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία και κέντρα υγείας, υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος, δημόσιες επιτελικές υπηρεσίες για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών από σεισμό και, εν συνεχεία, στα υπόλοιπα κτίρια.

Το Μητρώο ωστόσο θα παραμείνει ανοιχτό τόσο κατά τη διάρκεια του πρώτου προγράμματος ελέγχων προτεραιότητας όσο και αργότερα, για να μπορέσει σταδιακά να υλοποιηθεί προσεισμικός έλεγχος στο σύνολο του δομημένου περιβάλλοντος της χώρας.

Το Ηλεκτρονικό Μητρώο Μηχανικών Προσεισμικού Ελέγχου Κτιρίων καταρτίζεται με τη μορφή ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων. Την υλοποίηση, τεχνική διαχείριση και συντήρηση του πληροφοριακού συστήματος του Μητρώου ανέλαβε και υλοποιεί το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας. Υποστηρίζεται από πληροφοριακό σύστημα, το οποίο ακολουθεί κανόνες και πρότυπα για τη διασύνδεση και διαλειτουργικότητα με τρίτα πληροφοριακά συστήματα και ιδίως με την Ηλεκτρονική Πλατφόρμα καταγραφής αποτελεσμάτων του πρωτοβάθμιου προσεισμικού ελέγχου κτιρίων που υλοποιείται από τον Ο.Α.Σ.Π., στην οποία οι αρμόδιες υπηρεσίες θα εισάγουν τα απαραίτητα στοιχεία των προς έλεγχο κτιρίων.