Οι ευκαιρίες χρηματοδότησης επενδύσεων των επιχειρήσεων από προγράμματα και δράσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρέθηκαν στο επίκεντρο ενημερωτικής εκδήλωσης που πραγματοποίησε χθες το Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ) και η EY Ελλάδος, στην αίθουσα ΕΡΜΗΣ του ΕΒΕΑ.

«Η υλοποίηση περισσότερων ποιοτικών επενδύσεων είναι ζωτικής σημασίας προτεραιότητα για την ελληνική οικονομία. Είναι προϋπόθεση για τη διατηρήσιμη ανάπτυξη του ΑΕΠ της χώρας καθώς επίσης προϋπόθεση ανταγωνιστικότητας και επιβίωσης για κάθε επιχείρηση» ανέφερε σε χαιρετισμό της η Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου, πρόεδρος ΕΒΕΑ, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Στο πλαίσιο αυτό, όπως σημείωσε, απαιτούνται σοβαρές επενδύσεις και πρόσβαση σε αποτελεσματικά εργαλεία χρηματοδότησης. Σε αυτή την προσπάθεια έχει κρίσιμο ρόλο η αξιοποίηση των προγραμμάτων και των κονδυλίων που διαθέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Κατά την τρέχουσα προγραμματική περίοδο 2021-2027 προβλέπεται η διάθεση πόρων για την ενίσχυση επενδύσεων σε όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας. Στην Ελλάδα ένα μέρος αυτών των πόρων διατίθεται μέσω των προγραμμάτων του σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0 καθώς και του ΕΣΠΑ 2024-2027. «Τα κονδύλια αυτά είναι μια μοναδική ευκαιρία για τη χώρα μας να αναβαθμίσει συνολικά την παραγωγική της βάση, να προωθήσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις, να δημιουργήσει τους όρους για βιώσιμη ανάπτυξη στα επόμενα χρόνια» ανέφερε η πρόεδρος του ΕΒΕΑ. Επιπλέον, τόνισε, ότι υπάρχουν οι δυνατότητες άμεσης χρηματοδότησης επενδυτικών σχεδίων από την Ευρωπαϊκή Ένωση με κονδύλια που διαχειρίζονται οι αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Τα στοιχεία της περιόδου 2014-2020 δείχνουν ότι η Ελλάδα κατατάσσεται αρκετά υψηλά στην αξιοποίηση των πόρων από τα προγράμματα άμεσης χρηματοδότησης όμως είναι σχετικά χαμηλό το μερίδιο των ιδιωτικών επιχειρήσεων. Υπάρχουν λοιπόν, σημαντικά περιθώρια για επέκταση της συμμετοχής τους κατά την τρέχουσα περίοδο. Με το νέο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο παρέχονται έως το 2027 ευκαιρίες για απευθείας χρηματοδότηση σε μια σειρά από κλάδους» τόνισε η πρόεδρος του ΕΒΕΑ.

Παράλληλα, προσέθεσε ότι η πρόσβαση σε αυτά τα προγράμματα μπορεί να γίνει μοχλός για την υλοποίηση σημαντικών έργων και να δημιουργήσει πρόσθετη αξία για τις επιχειρήσεις. Σε αυτή τη κατεύθυνση, το ΕΒΕΑ συμβάλλει με δράσεις ενημερωτικές προκειμένου να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να βρουν τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία. «Οι ελληνικές επιχειρήσεις πρέπει να κάνουν το μεγάλο άλμα μπροστά και σε αυτή τη προσπάθεια καλούνται να αξιοποιήσουν έγκαιρα και αποτελεσματικά κάθε διαθέσιμο εργαλείο» τόνισε η πρόεδρος του ΕΒΕΑ.

Από την πλευρά του ο πρέσβης, Ιωάννης Βράιλας, Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναφέρθηκε στη σημασία των χρηματοδοτικών εργαλείων της ΕΕ για τις επιχειρήσεις εστιάζοντας στην ανάγκη αξιοποίησής τους στο μέγιστο βαθμό προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητά τους. Όπως τόνισε οι σύγχρονες προκλήσεις για τις επιχειρήσεις είναι μεγάλες και στο πλαίσιο αυτό η Ευρωπαϊκή Ένωση ενθαρρύνει και χρηματοδοτεί, μεταξύ άλλων, τον συνεχή εκσυγχρονισμό στην παραγωγή, δημιουργία καινοτόμων προϊόντων, τη διεθνή δικτύωση και τις συνεργασίες. «Μπορούμε ως χώρα, παρά τη δύσκολη διεθνή συγκυρία, να είμαστε ικανοποιημένοι για το σημείο που έχουμε φτάσει. Η ανάκαμψη της χώρας προσφέρει ένα από τα λίγα θετικά παραδείγματα σε ένα ευρωπαϊκό τοπίο γεμάτο προκλήσεις, δυσκολίες και εμπόδια. Η υιοθέτηση ατζέντας διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων σε συνδυασμό με ένα βελτιωμένο προφίλ κινδύνου καθόσον αφορά στο δημόσιο χρέος, αναμένεται να προσελκύσει σημαντικές επενδύσεις στη χώρα. Αυτές οι ευνοϊκές εξελίξεις επικροτούνται από τις αγορές, αναβαθμίζουν συνεχώς το brand ‘‘Ελλάδα” και δημιουργούν μια ρεαλιστική προσδοκία ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ένα ‘success story’. Βεβαίως, οι κίνδυνοι εξακολουθούν να υφίστανται και έχουμε ακόμα πολύ δουλειά μπροστά μας αν θέλουμε να οικοδομήσουμε πάνω σε αυτή την επιτυχία και ιδιαίτερα σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό περιβάλλον» υπογράμμισε ο κ. Βράιλας.

Εστιάζοντας στις επιχειρήσεις, ανέφερε ότι πρέπει να εκσυγχρονιστούν και να αξιοποιήσουν τους χρηματοδοτικούς πόρους. «Κάνουμε προσπάθεια να φέρουμε πιο κοντά τις ελληνικές επιχειρήσεις με τις ευρωπαϊκές πηγές χρηματοδότησης. Εφέτος υπήρξε μεγάλη ικανοποίηση από το γεγονός ότι τρεις ελληνικές επιχειρήσεις μπόρεσαν να αντλήσουν σημαντικά κονδύλια που όλα μαζί φτάνουν περί τα 470 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Καινοτομίας, για πρώτη φορά από τότε που τέθηκε σε λειτουργία» τόνισε.

Επίσης, σημείωσε ότι για την περίοδο 2021-2017 υπάρχει μια ευρύτερη και νεότερη γενιά ευρωπαϊκών προγραμμάτων και χρηματοδοτικών εργαλείων η οποία βασίζεται σε πετυχημένα προγράμματα προηγούμενων ετών τα οποία μέσω συνεχούς βελτίωσης χρηματοδοτούν τις νέες ανάγκες των επιχειρήσεων που έχουν διαμορφωθεί σε συνέχεις της πανδημίας, της ενεργειακής κρίσης και του πολέμου. Ο κ. Βράιλας κάλεσε τις επιχειρήσεις να ενημερώνονται για τα προγράμματα χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να αξιοποιήσουν τα κονδύλια προς τη σωστή κατεύθυνση ενισχύοντας περαιτέρω την ανταγωνιστικότητά τους.

Ο Τάσος Ιωσηφίδης, Εταίρος, Επικεφαλής τμήματος Χρηματοοικονομικών Συμβούλων, Στρατηγικής & Συναλλαγών, EY Ελλάδος & Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΒΕΑ σε ομιλία του υποστήριξε ότι για πρώτη φορά υπάρχουν διαθέσιμα στη χώρα τόσα πολλά άμεσα και έμμεσα χρηματοδοτικά εργαλεία που προσφέρονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η EY για να υποστηρίξει τις επιχειρήσεις στο να εντοπίσουν και να αξιοποιήσουν τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία έχει υιοθετήσει μια ολιστική προσέγγιση στη συμβουλευτική της με εξειδικευμένες ομάδες. Ο ίδιος χαρακτήρισε πολύ σημαντική ευκαιρία ανάπτυξης για τις επιχειρήσεις τα χρηματοδοτικά εργαλεία της ΕΕ και τόνισε: «έχει ανοίξει ένα τεράστιο παράθυρο ευκαιρίας. Πρέπει οι επιχειρήσεις να αδράξουν την ευκαιρία για να κάνει η Ελλάδα το άλμα προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό και τη βιώσιμη ανάπτυξη».

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Τζαμτζής, Manager, Πρόσβαση σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα Χρηματοδότησης, Τμήμα Χρηματοοικονομικών Συμβούλων Στρατηγικής και Συναλλαγών, EY Ελλάδος σε ομιλία του τόνισε ότι τα χρηματοδοτικά προγράμματα είναι αρκετά αλλά πρέπει οι επιχειρήσεις να επιλέξουν τα σωστά. Στο πλαίσιο αυτό, ανέλυσε πρακτικές που μπορούν να ακολουθήσουν οι επιχειρήσεις δίνοντας παραδείγματα, μεταξύ άλλων, υποβολής πρότασης, συμβουλευτικής, προετοιμασίας κ.ά.