Σύγκριση των πράσινων τιμολογίων ρεύματος των διαφορετικών προμηθευτών από τον Ιανουάριο και των πράσινων με τα κίτρινα τιμολόγια από τον Μάρτιο θα παρέχει τους καταναλωτές η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων.

Αυτό προκύπτει από τη διευκρινιστική ανακοίνωση για το νέο πλαίσιο τιμολόγησης της ηλεκτρικής ενέργειας που τίθεται σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου.

Υπενθυμίζεται ότι τα «πράσινα» τιμολόγια που θεσπίστηκαν από το ΥΠΕΝ και στα οποία θα μεταφερθούν όλοι οι καταναλωτές εκτός αν δηλώσουν ότι προτιμούν διαφορετικό τύπο τιμολογίου, θα ανακοινώνονται την 1η κάθε μήνα, αρχής γενομένης από την Πρωτοχρονιά του 2024. Έτσι οι καταναλωτές θα γνωρίζουν τα προσφερόμενα τιμολόγια από όλους τους προμηθευτές στην αρχή κάθε μήνα και θα μπορούν να επιλέξουν το συμφερότερο. Τα κίτρινα τιμολόγια είναι επίσης κυμαινόμενα αλλά το ύψος των χρεώσεων θα ανακοινώνεται απολογιστικά, στο τέλος του μήνα.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση της Αρχής:

«Η ΡΑΑΕΥ θα ανακοινώνει στην ιστοσελίδα της υπό τη μορφή πίνακα έως την πέμπτη μέρα κάθε μήνα, την Τελική Τιμή Προμήθειας του Ειδικού (πράσινου) Τιμολογίου, βάσει των στοιχείων που έχουν αποστείλει οι προμηθευτές το αργότερο έως και την 1η ημέρα έκαστου μήνα τιμολόγησης και ώρα 23:59. Παράλληλα, από τον Μάρτιο θα ενεργοποιηθεί η δυνατότητα σύγκρισης του “πράσινου” με τιμολόγια των οποίων η τιμή διαμορφώνεται μετά τον μήνα κατανάλωσης (κυμαινόμενα – κίτρινα).

Η Αρχή τονίζει ακόμη ότι θα εξετάσει τη συμμόρφωση των προμηθευτών προς την υποχρέωση πλήρους, διαφανούς και μη-παραπλανητικής ενημέρωσης των καταναλωτών, κινώντας τη διαδικασία επιβολής κυρώσεων εφόσον διαπιστωθεί ελλιπής συμμόρφωση.

Για όσους απορρίψουν το «πράσινο» τιμολόγιο διευκρινίζεται εξάλλου ότι: η άσκηση του δικαιώματος εναντίωσης δεν θεωρείται ότι έχει αναδρομική εφαρμογή και ως εκ τούτου για τις ημέρες που προηγούνται της άσκησής του οι Προμηθευτές τιμολογούν τους Πελάτες τους με τις χρεώσεις του Ειδικού Τιμολογίου, στο οποίο λογίζεται ότι μετέπεσαν για το χρονικό διάστημα που προηγείται της εναντίωσής τους. Η τιμολόγηση σύμφωνα με το νέο τιμολόγιο που έχει επιλεγεί με την εναντίωση πραγματοποιείται για τον χρόνο που έπεται της εναντίωσης.

Σε σχέση τέλος με τη σήμανση των τιμολογίων υπενθυμίζεται ότι: Τα Προϊόντα Σταθερής Τιμής Ορισμένου Χρόνου επισημαίνονται με χρώμα μπλε, το Ειδικό Τιμολόγιο με χρώμα πράσινο, τα λοιπά προϊόντα προμήθειας κυμαινόμενης τιμής με χρώμα κίτρινο και τα προϊόντα δυναμικής τιμολόγησης με χρώμα πορτοκαλί. Οι Σημάνσεις Διαφάνειας αποτυπώνονται διακριτά στην πρώτη σελίδα του λογαριασμού κατανάλωσης καθώς και σε όλα τα τυποποιημένα έντυπα του Προμηθευτή, στην ιστοσελίδα του και τις προωθητικές ενέργειες.