«Οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν αποδείξει ότι μπορούν και να διακρίνουν και να αξιοποιούν ευκαιρίες για εξωστρεφή ανάπτυξη» σημείωσε η πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου στην εκδήλωση του επιμελητηρίου σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η εκδήλωση, όπως αναφέρει σημερινή ανακοίνωση του επιμελητηρίου, είχε θέμα: «Ημέρα Πρόσβασης στην Αγορά – Market Access Day» και πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2023, στο ΕΒΕΑ.

Στην αρχή της εκδήλωσης, χαιρετισμό μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος, απηύθυναν ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Φραγκογιάννης και ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλδις Ντομπρόβσκις.

Στον χαιρετισμό της στην έναρξη της εκδήλωσης, η πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου, τόνισε: «Πίσω από τα τεχνικά – και συχνά δυσνόητα – κείμενα κάθε εμπορικής συμφωνίας, υπάρχουν ευκαιρίες και δυνητικά οφέλη για τις επιχειρήσεις, αλλά και για τις οικονομίες. Οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν αποδείξει ότι μπορούν και να διακρίνουν και να αξιοποιούν ευκαιρίες για εξωστρεφή ανάπτυξη». Και αυτό αποδεικνύεται από τη «δυναμική πορεία των εξαγωγών τα τελευταία χρόνια, μέσα σε ένα ταραγμένο διεθνές περιβάλλον. Το 2022 η Ελλάδα κατέγραψε μια από τις μεγαλύτερες ποσοστιαίες αυξήσεις εξαγωγών στην Ευρώπη. Η αξία των εξαγωγών αγαθών άγγιξε για πρώτη φορά τα 55 δισ. ευρώ, υπερβαίνοντας το 25% του ΑΕΠ», συνέχισε η πρόεδρος.

«Σε αυτή την προσπάθεια, βεβαίως, είναι σημαντική η στήριξη της πολιτείας μέσω των δομών της οικονομικής διπλωματίας. Τόσο η κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών και τα Γραφεία ΟΕΥ ανά τον κόσμο, όσο και ο φορέας Enterprise Greece είναι πολύτιμοι σύμμαχοι και συνεργάτες, στην κοινή προσπάθεια για την προώθηση της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων. Στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών έχουμε αναδείξει την εξωστρέφεια σε κεντρική προτεραιότητα και λειτουργούμε ως βραχίονας για τη διεθνή δικτύωση των μελών μας, με στρατηγικά στοχευμένες δράσεις, επιχειρηματικές αποστολές και συνεργασίες», είπε η κυρία Εφραίμογλου, αναφερόμενη στη συνεργασία της πολιτείας και των επιχειρηματικών φορέων για τη στήριξη των ελληνικών εξωστρεφών επιχειρήσεων.

Στη συνέχεια, ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής και επικεφαλής Αξιωματούχος για την Eφαρμογή των Eμπορικών Συμφωνιών της ΕΕ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ντένις Ριντονέτ, αναφέρθηκε στα οφέλη για τις ελληνικές επιχειρήσεις από την επιβολή και εφαρμογή της εμπορικής πολιτικής της ΕΕ. Ακολούθως, η υπεύθυνη Πολιτικής της Γενικής Διεύθυνσης Εμπορίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μπεάτα Μολεντόβσκα, παρουσίασε τα εργαλεία που προσφέρει η ΕΕ για να ενισχυθούν οι ελληνικές εξαγωγές σας και να αντιμετωπιστούν τα εμπορικά εμπόδια σε αγορές τρίτων χωρών.

Ακολούθως, ο συντονιστής Πολιτικής της Γενικής Διεύθυνσης Εμπορίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Γκιγιόμ Ντουράντ, και ο σύμβουλος Ο.Ε.Υ., Επικεφαλής του Γραφείου Εμπορικών και Οικονομικών Υποθέσεων της Πρεσβείας της Ελλάδας στη Σεούλ, Κωνσταντίνος Δασκαλόπουλος, αναφέρθηκαν συγκεκριμένα στις εμπορικές σχέσεις μεταξύ ΕΕ και Νότιας Κορέας. Αντίστοιχα, στις εμπορικές σχέσεις μεταξύ ΕΕ και Αιγύπτου αναφέρθηκαν η συντονίστρια Πολιτικής της Γενική Διεύθυνσης Εμπορίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ιουόνα Ιτζίκοβσκα, και η γραμματέας Ο.Ε.Υ. του Γραφείου Εμπορικών και Οικονομικών Υποθέσεων της Πρεσβείας της Ελλάδας στο Κάιρο, Δέσποινα Τζόβα.

Εκδήλωση «Ευρωπαϊκές χρηματοδοτικές ευκαιρίες για τον ιδιωτικό τομέα: εμπειρίες και βέλτιστες πρακτικές» στο ΕΒΕΑ, 19 Δεκεμβρίου

Στο μεταξύ, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών και η EY Ελλάδος διοργανώνουν ενημερωτική εκδήλωση, την Τρίτη 19 Δεκεμβρίου 2023, σχετικά με την αξιοποίηση των διαθέσιμων ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών ευκαιριών από τον ιδιωτικό τομέα στην Ελλάδα.

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι ο ΣΕΒ, το ΕΒΕΑ, η Enterprise Greece και ο ΣΕΒΕ διοργανώνουν ενημερωτική ημερίδα για την αγορά της Ουρουγουάης, την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2023 και ώρα 14:00, στα γραφεία του ΣΕΒ (Ξενοφώντος 5, 10557 Αθήνα) με την υποστήριξη της Eurobank. Στόχος είναι η ενημέρωση των Ελλήνων επιχειρηματιών για τις προοπτικές, τις δυνατότητες και τις επιχειρηματικές ευκαιρίες που παρουσιάζει η αγορά της Ουρουγουάης.

Την ίδια μέρα, δηλαδή την Τρίτη, 12 Δεκεμβρίου 2023 και ώρα 17:00 στο Κέντρο Επιχειρηματικότητας “Κωνσταντίνος Μίχαλος” (Αμερικής 8, Αθήνα) το ΕΒΕΑ και το CNN Greece θα πραγματοποιήσουν εκδήλωση με θέμα CNN Insights: «ESG, Βιωσιμότητα και Αειφόρος Ανάπτυξη».

Στην εκδήλωση θα παραστεί ως κεντρικός ομιλητής ο υπουργός Ανάπτυξης Κωνσταντίνος Σκρέκας. Παράλληλα, στελέχη της αγοράς, θα συζητήσουν για τη πρόκληση της αειφόρου ανάπτυξης, τη σημασία των κριτηρίων ESG, του ρόλου της ενέργειας αλλά και της πιστοποίησης. Εν συνεχεία, θα ακολουθήσει κλειστή εκδήλωση γνωριμίας και ανταλλαγής απόψεων μεταξύ των ομιλητών και συμμετεχόντων.