«Τα πλωτά υπεράκτια αιολικά πάρκα είναι μια πρώτης τάξης ευκαιρία να δημιουργήσουμε μια εγχώρια εφοδιαστική αλυσίδα και ένα ολόκληρο ελληνικό οικοσύστημα που θα δημιουργήσουν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας και υπεραξία στην Ελληνική οικονομία» τόνισε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Hexicon Power (δραστηριοποιείται στον τομέα των πλωτών ανεμογεννητριών) Μικέλης Χατζηγάκης, μιλώντας στο 3rd Energy Law Forum.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Χατζηγάκης εμφανίστηκε αισιόδοξος σχετικά με την υλοποίηση αυτών των έργων στο χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει η Ελληνική κυβέρνηση και υποστήριξε πως «ήδη βλέπουμε σημαντικές κινήσεις όπως η εξασφάλιση του ηλεκτρικού χώρου 2GW για την ανάπτυξη των υπεράκτιων αιολικών αλλά και η ανακοίνωση για δύο πιλοτικά πλωτά που δείχνουν ότι πορευόμαστε με σοβαρότητα και βάση σχεδίου».

Το 80% των κατάλληλων διαθέσιμων περιοχών για την δημιουργία υπεράκτιων αιολικών παγκοσμίως , όπως είπε, είναι σε βαθιά νερά (άνω των 50-60 μέτρων) που καθιστά τα πλωτά αιολικά μια πολύ σημαντική πηγή ενέργειας στην διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση για αιολική ενέργεια. Μάλιστα, στην Ελλάδα αυτό το ποσοστό των βαθέων υδάτων είναι υψηλότερο και σε συνδυασμό με ένα από τα ισχυρότερα θαλάσσια αιολικά δυναμικά στην Ευρώπη που διαθέτουμε καθιστά την Ελλάδα τόπο με ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη αυτών των πάρκων.

 «Ελπίζω να αδράξουμε την ευκαιρία και να κάνουμε την Ελλάδα ένα περιφερειακό κέντρο υπεράκτιας αιολικής ενέργειας.» κατέληξε ο κ. Χατζηγάκης.