Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ - ΜΠΕ

   Αντιμετωπίζουμε ένα πρόβλημα φοροδιαφυγής με θάρρος και την κοινή λογική, ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, για το φορολογικό των ελευθέρων επαγγελματιών, απαντώντας στα διακομματικά «πυρά» που δέχθηκε στη Βουλή το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο, για τις νέες διατάξεις του νομοσχεδίου για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, υπογραμμίζει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Πρέπει να απαντήσουμε «αν θέλουμε να τα πληρώνουν όλα οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, να το ξέρουμε. Εμείς πάντως δεν θέλουμε», είπε ο κ. Χατζηδάκης και πρόσθεσε: «Στο τέλος της ημέρας, για τον καθένα από εμάς, υπάρχει και η συνείδησή μας, η δική μου τουλάχιστον λέει ότι δεν μπορώ να δέχομαι ο ελεύθερος επαγγελματίας να πληρώνει πολύ λιγότερο φόρο από τον μέσο υπάλληλό του».

   Ο υπουργός απάντησε με «δέκα αλήθειες» στους «δέκα μύθους» που έχουν λεχθεί στο δημόσιο διάλογο για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

   Ειδικότερα: 
 
1. Στον ισχυρισμό ότι η κυβέρνηση «στοχοποιεί τους ελεύθερους επαγγελματίες», ο υπουργός απάντησε ότι η κυβέρνηση «στοχοποιεί τη φοροδιαφυγή», γιατί τα επίσημα στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν ότι το 71% των ελεύθερων επαγγελματιών δηλώνει εισόδημα χαμηλότερο από τον κατώτατο μισθό, το 54% δήλωσε πέρυσι μηδενικά εισοδήματα ή με ζημιές και το 27% δηλώνει κατ’ εξακολούθηση για πέντε συναπτά έτη – το 2018, 2019, το 2020, το 2021 και το 2022 – ζημιές ή μηδενικά εισοδήματα. Επίσης, μέσα στον κλάδο των ελευθέρων επαγγελματιών, υφίσταται μια πολύ μεγάλη αδικία, αφού το 4% σήμερα πληρώνει το 50% των φόρων του κλάδου των ελευθέρων επαγγελματιών. Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, είπε επίσης ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες που δηλώνουν από 10.000 ευρώ και κάτω, πληρώνουν σήμερα φόρο 867 φόρο το χρόνο, ενώ ο μέσος μισθωτός που μπορεί να είναι και υπάλληλός τους, πληρώνει 1160 ευρώ το χρόνο. «Είναι κάτι που πρέπει να σκεφτούμε. Ο υπάλληλος να πληρώνει περισσότερα από τον εργοδότη του», είπε ο κ. Χατζηδάκης.

  1. Στον ισχυρισμό ότι η κυβέρνηση είχε κρυφή ατζέντα και δεν είπε προεκλογικά ποια θα είναι η παρέμβασή της, ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι η κυβέρνηση προεκλογικά είχε πει πως θα καταργήσει το τέλος επιτηδεύματος σε ορίζοντα 3ετίας. «Το καταργούμε σε ορίζοντα διετίας, φέροντας πιο μπροστά την κατάργηση του. Είχαμε επίσης δηλώσει ότι αυτό θα συνδυαστεί με τη φορολογική συμμόρφωση του κλάδου και αυτό επιδιώκουμε να κάνουμε αυτή την ώρα», είπε ο κ. Χατζηδάκης.
  2. Στον ισχυρισμό ότι με τις προωθούμενες διατάξεις «τσουβαλιάζονται οι ελεύθεροι επαγγελματίες με ένα οριζόντιο μέτρο», ο υπουργός απάντησε: «Εκείνο που κάνουμε, είναι ότι θεσπίζουμε τεκμήριο με σημείο αναφοράς τον κατώτατο μισθό και λέμε ότι η προσωπική συνεισφορά ενός ελεύθερου επαγγελματία στην επιχείρησή του, δεν είναι εύλογο να αποτιμάται χαμηλότερα από τον μισθό του εργαζομένου που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό». Επ’ αυτού δε, υπάρχουν εξαιρέσεις και διαβαθμίσεις, για παράδειγμα προς τα κάτω υπάρχουν εξαιρέσεις για τις νεοσύστατες επιχειρήσεις. Το τεκμήριο μειώνεται για τους νέους επαγγελματίες, για όσους δραστηριοποιούνται σε περιοχές με μικρό πληθυσμό, τους μονογονείς με ανήλικα τέκνα, τους πολύτεκνους. Πλήρης απαλλαγή ισχύει, μεταξύ άλλων, όταν συντρέχουν ειδικοί λόγοι (π.χ. ασθένεια, στρατιωτική θητεία, φυσικές καταστροφές, λόγοι ανωτέρας βίας κ.λπ.), για τους αυτοαπασχολούμενους με ΑΠΥ σε έως 3 εργοδότες («μπλοκάκια»), καθώς και για τους αγρότες. Από την άλλη, το ύψος του τεκμηρίου μεταβάλλεται ανάλογα με τα χρόνια της επαγγελματικής δραστηριότητας, το σύνολο της μισθοδοσίας και το ύψος του τζίρου της επιχείρησης σε σχέση με το μέσο όρο του κλάδου. Κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης, λάβαμε υπόψη μας παρατηρήσεις για το κριτήριο του τζίρου, εισάγαμε τρόπο πιο γραμμικό και πιο δίκαιο, «αλλά πάντως δεν το λες και οριζόντιο μέτρο με τόσες διαβαθμίσεις και εξαιρέσεις», ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης.
  3. Στον ισχυρισμό ότι «η κυβέρνηση θεσπίζει εξαιρέσεις, όμως υπάρχουν ελεύθεροι επαγγελματίες που αδικούνται παρόλα αυτά και μπορεί όντως να βγάζουν λιγότερα από τον εργαζόμενό τους», ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών επισήμανε ότι στο νομοσχέδιο έχει προβλεφθεί, πως όποιος θεωρεί ότι αδικείται, μπορεί να πάει στις αρμόδιες αρχές και να αποδείξει ότι αδικείται. Αυτή άλλωστε είναι μια δυνατότητα που προβλέπεται στο τεκμήριο διαβίωσης που ισχύει εδώ και πολλά χρόνια (πέρυσι προσέφυγαν 46 πολίτες).
  4. Στον ισχυρισμό ότι πρόκειται για μέτρο που κυνηγάει την επιχειρηματικότητα, ο κ. Χατζηδάκης συνέστησε να μην συγχέεται η επιχειρηματικότητα με την παραβατικότητα. ‘Αλλωστε, έχουν ληφθεί μέτρα για την ενθάρρυνση της υγιούς επιχειρηματικότητας.
  5. Στον ισχυρισμό ότι το τεκμήριο συνιστά πισωγύρισμα, ο κ. Χατζηδάκης επισήμανε ότι σήμερα εφαρμόζεται το σύστημα των αντικειμενικών αξιών, για να υπάρχει τρόπος για την αποτίμηση της αξίας των ακινήτων στις αγοραπωλησίες. Υπάρχει επίσης το τεκμήριο διαβίωσης και λαμβάνεται υπόψη για τη φορολογία, σε περίπτωση που κάποιος έχει πισίνα, εξοχικό, μεγάλο αυτοκίνητο κοκ.. Αυτά είναι τεκμήρια που έχουν εφαρμοστεί από πολλές κυβερνήσεις, επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών και υπογράμμισε ότι τέτοιου είδους τεκμήρια ισχύουν και σε άλλες χώρες όπως η Γαλλία ή η Ιταλία.
  6. Στον ισχυρισμό ότι η κυβέρνηση δεν αξιοποιεί την τεχνολογία για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε στη διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές, στα ηλεκτρονικά τιμολόγια και το MyData, πρόκειται για παρεμβάσεις που επίσης περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο.
  7. Στον ισχυρισμό ότι η κυβέρνηση δεν ασχολείται με τα «μεγάλα ψάρια» και αφήνει εκτός μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής, ο κ. Χατζηδάκης απάντησε ότι στο νομοσχέδιο υπάρχουν παρεμβάσεις για τα καύσιμα. Υπενθύμισε τις επιβαρύνσεις των ηλεκτροπαραγωγών τα τελευταία χρόνια, τις επιβαρύνσεις των διυλιστηρίων, το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια από τον φόρο των νομικών προσώπων εισπράττονται ολοένα και περισσότερα ποσά. Πρόσθεσε δε, ότι με το σύστημα του τεκμαρτού προσδιορισμού θα απελευθερωθεί τμήμα του ελεγκτικού μηχανισμού, για να επικεντρωθεί στα «μεγαλύτερα ψάρια».
  8. Στον ισχυρισμό ότι οδηγούνται σε φορολογική εξόντωση οι ελεύθεροι επαγγελματίες, ο υπουργός απάντησε πως η φορολογική επιβάρυνση είναι 0,8, θα πάει στο 1,1 – και αυτό ενώ στην ΕΕ η επιβάρυνση είναι 2,1. «Όπως και να το μετρήσετε, πάμε λίγο παραπάνω από τον μέσο μισθωτό. Αυτό συμβαίνει. Πρέπει να έχουμε όλη την εικόνα. Τι πληρώνει ο ελεύθερος επαγγελματίας, τι πληρώνει ο συνταξιούχος, τι πληρώνει ο μισθωτός. Αν θέλουμε να τα πληρώνουν όλα οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, να το ξέρουμε. Εμείς πάντως δεν θέλουμε», είπε ο κ. Χατζηδάκης.
  9. Σε όσους κατηγορούν την κυβέρνηση ότι αγνοεί-κωφεύει στις αντιδράσεις, ο υπουργός απάντησε: «Καθόλου δεν τις αγνοούμε. Συζητάμε με όλους ανεξαιρέτως. Δώσαμε σε διαβούλευση το νομοσχέδιο και κάναμε σημαντικές παρεμβάσεις μετά τη διαβούλευση αυτή. Φυσικά συζητάμε και συνεχίζουμε και στη Βουλή και με τις κοινωνικές ομάδες. Ακούμε κάθε εύλογη παρατήρηση. Στο τέλος της ημέρας, για τον καθένα από εμάς υπάρχει και η συνείδησή μας. Η δική μου τουλάχιστον λέει ότι δεν μπορώ να δέχομαι ο ελεύθερος επαγγελματίας να πληρώνει πολύ λιγότερο φόρο από τον μέσο υπάλληλό του», είπε ο κ. Χατζηδάκης. Χ. Θεοχάρης: Η πλειοψηφία της κοινωνίας είναι υπέρ αυτής της μεταρρύθμισης    

    «Εισάγουμε ένα σύστημα το οποίο αντιμετωπίζει σε μεγάλο βαθμό τα ζητήματα της φοροδιαφυγής στους ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρεί να περιορίσει τη φοροδιαφυγή, με μέτρα πολυεπίπεδα», ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής.

    Είναι χαρακτηριστικός ο τρόπος με τον οποίο ο κ. Θεοχάρης σχολίασε τις παρεμβάσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής. «Αν σας άκουγε κανείς όλες αυτές τις ώρες θα νόμιζε ότι ερχόμαστε να σφάξουμε κόσμο, να καταστρέψουμε επαγγελματίες, αναξιοπαθούντες και το παράδοξο είναι, πως είναι δυνατόν οι δημοσκοπήσεις να μας λένε ότι η πλειοψηφία της κοινωνίας είναι υπέρ αυτής της μεταρρύθμισης», σχολίασε ο κ. Θεοχάρης.

    Ο υφυπουργός Οικονομικών επικαλέστηκε στοιχεία που δείχνουν ότι με την αύξηση των ηλεκτρονικών πληρωμών, ελεύθεροι επαγγελματίες ανεβάζουν ισόποσα έσοδα και έξοδα. «Από το 2020 και μετά και λόγω των ηλεκτρονικών πληρωμών, βλέπουμε το τζίρο να ανεβαίνει. Αρχίζει ο τζίρος να μην είναι τόσο εύκολο να κρυφτεί, γιατί όλοι μας χρησιμοποιούμε τις κάρτες. Τι βλέπουμε, όμως, να συμβαίνει; Ανεβαίνουν, ισόποσα και τα έξοδα. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες λοιπόν, αυξάνουν τα έξοδά τους όσο χρειάζεται ώστε, να μένουν τα κέρδη τους σταθερά και να μην πληρωθεί παρά ο ίδιος φόρος. Αν θέλεις να αντιμετωπίσεις τη φοροδιαφυγή, δεν μπορεί να κλείνεις τα μάτια σε αυτά», ανέφερε ο κ. Θεοχάρης και πρόσθεσε: «Αν επιμένουμε και συνεχίζουμε να θέλουμε να αντιμετωπίσουμε τη φοροδιαφυγή πρέπει κάτι να κάνουμε για αυτά. Δεν μπορούμε να το αγνοήσουμε. Όσοι λοιπόν έχουμε συνείδηση, συναίσθηση ότι στην πολιτική είμαστε εδώ, για να φέρουμε κάποιο αποτέλεσμα, αυτά τα φαινόμενα δεν μπορεί να συνεχίζονται στο διηνεκές».

    «Ας μην υποτιμούμε και το γεγονός, ότι πολλοί από τους ελεύθερους επαγγελματίες έπαιρναν επιδόματα που δεν τα δικαιούνταν, γιατί ακριβώς υποδήλωναν τα εισοδήματά τους. Αυτό θα θεραπευτεί με αυτές τις διατάξεις και θα επιτρέψει αυτά τα ίδια χρήματα να δοθούν πίσω στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής ώστε στοχευμένα να μειώσουμε ακόμα περισσότερο τη φτώχεια, την παιδική φτώχεια, την ανέχεια, τους κοινωνικούς δείκτες ανισότητας», είπε ο κ. Θεοχάρης.

    Ο υφυπουργός Οικονομικών ανέφερε επίσης ότι με τις προωθούμενες διατάξεις δίνεται και ώθηση στον επαγγελματισμό, στις βραχυχρόνιες μισθώσεις. «Ζητάμε από τους ιδιοκτήτες των ακινήτων, όταν έχουνε πάνω από δύο ακίνητα ή τρία και πάνω, να ανοίξουν βιβλία, να το δούνε πιο επαγγελματικά, να μπορέσουν να φορολογηθούνε καλύτερα. Διότι μπορούν να περάσουν τα έξοδά τους και να φορολογούνται με 22% οριζόντια και έτσι δεν φτάνουνε σε φορολόγηση του 45% που είναι η φορολόγηση των μισθωμάτων», δήλωσε ο Χάρης Θεοχάρης.

    «Το νομοσχέδιο θα περιορίσει τη φοροδιαφυγή με μέτρα που είναι πολυεπίπεδα, μελετημένα και αποφασιστικά. Πρώτα από όλα με την ολοκλήρωση της διασύνδεσης των POS με τις ταμειακές μηχανές, με διορία ολοκλήρωσης της διαδικασίας μέσα στους πρώτους μήνες του 2024. Επεκτείνουμε τα κίνητρα για τα ηλεκτρονικά τιμολόγια, ώστε κάποιος να τα επιλέξει, και έχουμε ξεκινήσει τη διαδικασία για να πάρουμε την ειδική άδεια από την Κομισιόν, ώστε να γίνουν υποχρεωτικά», δήλωσε επίσης ο υφυπουργός Οικονομικών.

    Σημαντικές χαρακτήρισε ο Χάρης Θεοχάρης και τις διατάξεις για την πάταξη της λαθρεμπορίας καυσίμων. «Για πρώτη φορά μια κυβέρνηση τολμά να απαγορεύσει στις εταιρείες εμπορίας καυσίμων να συνεργάζονται είτε με πρατήριο, στο οποίο έχει γίνει λαθρεμπορία, νοθεία ή και ελλειμματική παράδοση, δηλαδή κλοπή πάνω στην αντλία, είτε με τα φυσικά πρόσωπα, οι οποίοι είναι ιδιοκτήτες αυτών των πρατηρίων καυσίμων», είπε ο υφυπουργός Οικονομικών και επισήμανε ότι με το νομοσχέδιο επιβάλλεται περιορισμός της χρήσης των μετρητών στις συναλλαγές για τα ακίνητα. 

    Αντιρρήσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης

    Σοβαρές αντιρρήσεις για τη σύντμηση των χρόνων που ορίζει ο Κανονισμός, ως προς το χρόνο συζήτησης και ψήφισης των νομοσχεδίων, διατύπωσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης με την έναρξη της συζήτησης του νομοσχεδίου για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, στην επιτροπή Οικονομικών της Βουλής.

    Θέμα με τον χρόνο εισαγωγής του νομοσχεδίου αλλά και τα χρονικά περιθώρια για τη συζήτηση του από την επιτροπή Οικονομικών και την Ολομέλεια ήγειραν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που υπογράμμισαν ότι δεν μπορεί η Βουλή να συνεχίσει να νομοθετεί με συνθήκες μνημονίων. Σε κάθε περίπτωση ο κεντρικός πυρήνας του νομοσχεδίου, που αφορά τη φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων, βρίσκει σύσσωμη την αντιπολίτευση κάθετα αντίθετη, τονίζει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    Τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν πληθώρα φορέων που καλούνται να διατυπώσουν τις θέσεις τους επί του νομοσχεδίου, σε συνεδρίαση που προγραμματίστηκε την προσεχή Δευτέρα στη μία το μεσημέρι και με διάρκεια τρεις ώρες.

    «Το νομοσχέδιο απαντά σε ένα κομβικό ερώτημα το οποίο οι αλαλάζουσες κραυγές της αντιπολίτευσης επιχειρούν επιμελώς να συσκοτίσουν. Ποια δικαιοσύνη υπηρετείται εξαιτίας της αποκρυβείσας φορολογικής ύλης από συμπολίτες μας που απολαμβάνουν προνόμια που δεν τους αναλογούν, ενώ θα έπρεπε να κατευθύνονται στους αληθινά ευάλωτους;», ανέφερε ο εισηγητής της ΝΔ Ξενοφών Μπαραλιάκος. «Στόχος μας είναι να ενισχύσουμε τη φορολογική δικαιοσύνη, ώστε σημαντικοί πόροι άνω των 100 εκατομμυρίων ευρώ, που κατευθύνονταν σε επιδόματα σε πολίτες που δεν τα δικαιούνταν, τώρα να κατευθυνθούν στους ευάλωτους και εκείνους που πραγματικά έχουν ανάγκη. Η κοινωνική δικαιοσύνη δεν είναι ευχολόγιο για εμάς, αλλά βασική συνιστώσα της ιδεολογικής μας ταυτότητας που δεν την χαρίζουμε σε κανέναν. Για να ασκήσουμε πιο έντονη κοινωνική πολιτική, δεν θα υποθηκεύσουμε το μέλλον των επόμενων γενιών, επαναλαμβάνοντας λάθη του παρελθόντος. Το νομοσχέδιο θα περιορίσει τη φοροδιαφυγή, θα καλλιεργήσει φορολογική συνείδηση και θα βοηθήσει να κατευθυνθούν πόροι για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής, για την υγεία και την παιδεία», είπε ο κ. Μπαραλιάκος. «Η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και η υψηλότερη φορολογική συμμόρφωση αποτέλεσε βασικό πρόταγμα του οικονομικού μας προγράμματος και σήμερα ερχόμαστε να υλοποιήσουμε με συνέπεια αυτή τη δέσμευση. Σαφώς και δεν ευαγγελιζόμαστε ότι θα εκμηδενίσουμε το φαινόμενο της φοροδιαφυγής. Όμως αταλάντευτη επιδίωξή μας είναι να περιορίσουμε το μέγεθός της και να αποτρέψουμε τις αρνητικές επιπτώσεις της», είπε ο εισηγητής της ΝΔ.

    Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Γαβρήλος κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση δεν φορολογεί τα υπερκέρδη των εταιρειών της ενέργειας, δεν αγγίζει τις τράπεζες και τα «μεγάλα ψάρια που φοροδιαφεύγουν», αλλά ίδια ώρα, νομοθετεί βάσει της κρυφής της ατζέντας που κινείται στις ράγες της έκθεσης Πισσαρίδη και της βούλησης του ΣΕΒ. 

    Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, δεν μπορεί να γίνει με οριζόντια μέτρα, κατηγόρησε την κυβέρνηση για υποκρισία σε βάρος της μεσαίας τάξης και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας. Κυρίως δε κατήγγειλε ότι για την εισαγωγή του τεκμαρτού εισοδήματος, η κυβέρνηση επιχειρεί να επαναφέρει συνθήκες κοινωνικού αυτοματισμού, βάζοντας απέναντι από τους μισθωτούς του δημοσίου και τους συνταξιούχους, τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.

    Ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ Π. Κουκουλόπουλος είπε ότι το κόμμα του έχει κάθετη αντίθεση με την επιβολή του οριζόντιου φόρου στους ελεύθερους επαγγελματίες. Υπό την έννοια αυτή, ο βουλευτής είπε ότι ο πυρήνας του νομοσχεδίου, μας γυρίζει πίσω τριάντα χρόνια, είναι άδικος, θυμίζει κεφαλικό φόρο και είναι αμφίβολο αν θα πιάσει η κυβέρνηση τους στόχους για τις εισπράξεις. «Η φορολογική πολιτική πρέπει να είναι εργαλείο ανάπτυξης και αναδιανομής, ιδίως σε αυτή την περίοδο της έξαρσης των κοινωνικών ανισοτήτων και ενώ την ίδια ώρα οι φορολογικοί παράδεισοι κυριαρχούν», είπε ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ. Για όλες τις νομοθετικές πρωτοβουλίες πρέπει να μην ξεχνάει κανείς το ορόσημο του 2032, όταν λήγει η χαμηλή εξυπηρέτηση του χρέους και συνεπώς ως τότε η Ελλάδα πρέπει να εξασφαλίζει έσοδα σε υγιή βάση, είπε ο κ. Κουκουλόπουλος και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι απέκρυψε προεκλογικά πως θα φορολογήσει το επάγγελμα αντί για το εισόδημα, ενώ θα έπρεπε να προωθήσει την πλήρη ψηφιοποίηση και να δώσει σοβαρά κίνητρα για την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών.

    Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Χρήστος Τσοκάνης είπε ότι με το νομοσχέδιο μπαίνει ταφόπλακα για χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους, επιστήμονες, με διατάξεις «φοροεξόντωσης». «Στηρίζουμε τον δίκαιο αγώνα τους απέναντι σε μια άδικη πολιτική», είπε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ και πρόσθεσε ότι «επιβάλλονται εξοντωτικοί φόροι για κατά φαντασίαν εισοδήματα», την ίδια ώρα που μεγαλώνει η λίστα των πλειστηριασμών και των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης και που «το μεγάλο κεφάλαιο όχι φόρο δεν πληρώνει, αλλά μπουκώνεται συνεχώς με ζεστό χρήμα». «Το νομοσχέδιο σας έχει δημιουργήσει τεράστια αγανάκτηση ακόμα και σε κόσμο που ψήφισε την κυβέρνηση, γιατί προεκλογικά υποσχεθήκατε ότι δεν θα προχωρήσετε σε αύξηση φόρων, αλλά είπατε ψέματα», είπε ο Χρήστος Τσοκάνης και ζήτησε απόσυρση του τεκμαρτού τρόπου φορολόγησης.

    Το νομοσχέδιο είναι πρόταση του ΔΝΤ, είπε ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης Βασίλης Βιλιάρδος. «Το νομοσχέδιο είναι ένα ακόμα μνημείο φοροεπιδρομής και παραπληροφόρησης», είπε ο κ. Βιλιάρδος που κατήγγειλε ότι «ο κεφαλικός φόρος» που θα αντικαταστήσει το τέλος επιτηδεύματος, ήταν μέρος της κρυφής ατζέντας της κυβέρνησης. «Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι φέρνει νομοσχέδιο για τη φοροδιαφυγή για να νομιμοποιήσει το νέο χαράτσι. Πρόκειται για την υπεξαίρεση των ψήφων των ελευθέρων επαγγελματιών, που σήμερα η κυβέρνηση τους χαρακτηρίζει φοροφυγάδες, αλλά προεκλογικά τους έλεγε ότι δεν θα βάλει κανένα νέο φόρο», είπε ο κ. Βιλιάρδος και σχολίασε πως ενώ η ΝΔ, ως κόμμα, δηλώνει ετήσια έσοδα 13 εκατομμύρια και έξοδα 57 εκατομμύρια με ζημίες 44,5 εκατομμύρια το 2022, και με χρέη 435 εκατομμυρίων ευρώ, έχει το θράσος να λέει στους ελεύθερους επαγγελματίες πως αν δεν έχουν έσοδα ας κλείσουν.

    Ο ειδικός αγορητής του κόμματος «Σπαρτιάτες» Ιωάννης Κόντης είπε ότι το φορολογικό αυτό νομοσχέδιο είναι η συνέχιση της αντίληψης της κυβέρνησης ότι οι Έλληνες, στην πλειοψηφία τους φοροδιαφεύγουν. Έτσι φέρνει οριζόντια μέτρα, για τις χαμηλές και μεσαίες τάξεις, ενώ υπάρχει ασυλία, για τους μεγάλους επενδυτές και τις τράπεζες. Ο βουλευτής ανέφερε ότι εισάγεται τεκμηριοποίηση στην οικονομία επειδή είναι ανίκανη η κυβέρνηση να ελέγξει τις συναλλαγές και έτσι καταλήγει ότι οι φορολογούμενοι φοροδιαφεύγουν και προσδιορίζει μίνιμουμ ποσό σε όλους. Αυτό, όπως υπογράμμισε, προωθείται, ενώ «δεν αγγίζονται» οι μεγάλοι όμιλοι, που με τις τριγωνικές συναλλαγές, μεταφέρουν τα κέρδη τους στο εξωτερικό.

    O ειδικός αγορητής της «Νίκης» Ανδρέας Βορίλας είπε ότι το φορολογικό σύστημα πρέπει να έχει βασική αρχή τον δίκαιο καταμερισμό των βαρών στους πολίτες. «Διαβάζοντας κανείς το νομοσχέδιο θα πίστευε ότι στην Ελλάδα, η φοροδιαφυγή προέρχεται 100%, από ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους», είπε ο ειδικός αγορητής της «Νίκης» που ζήτησε το ενδιαφέρον της κυβέρνησης να στραφεί στους μεγάλους εγχώριους ομίλους και τις πολυεθνικές που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Ο κ. Βορίλας, ειδικότερα για τις διατάξεις που αφορούν σε ατομικές επιχειρήσεις, στους μικρούς επιτηδευματίες, θα προτιμήσουν να διακόψουν τη δραστηριότητά τους, έστω και εικονικά. «Η τεκμαρτή φορολογία ευνοεί τη φοροδιαφυγή», είπε ο ειδικός αγορητής της Νίκης και πρόσθεσε ότι στερείται επιστημονικής τεκμηρίωσης ο προσδιορισμός του τεκμαρτού εισοδήματος. Επισήμανε, παράλληλα, ότι πολλά άρθρα του νομοσχεδίου θα χαρακτηριστούν αντισυνταγματικά, αν γίνουν προσφυγές στο ΣτΕ.

    Η ειδική αγορήτρια της Πλεύσης Ελευθερίας Ελένη Καραγεωργοπούλου, επισήμανε ότι «το τεκμήριο αθωότητας είναι βασική αρχή της δικαιοσύνης, αλλά η κυβέρνηση κατηγορεί όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες ως φοροφυγάδες και πρέπει να αποδείξουν την αθωότητά τους. Συνεπώς, η κυβέρνηση αντιστρέφει το τεκμήριο αθωότητας». Η βουλευτής που επισήμανε ότι υπάρχουν οικογενειάρχες που δεν τα βγάζουν πέρα και γι’ αυτό εργάζονται εκ περιτροπής. «Αμφισβητείτε το τεκμαιρόμενο; Ζητήστε έλεγχο, μας λέτε. Επιθυμείτε να απασχολούνται οι υπάλληλοι της ΑΔΑΕ και των ελεγκτικών κέντρων με τις επιχειρήσεις των 10.000 ευρώ, για να μην προλαβαίνουν και να παραγράφονται οι χρήσεις των επιχειρήσεων με τζίρους εκατομμυρίων ευρώ», είπε η βουλευτής της Πλεύσης Ελευθερίας, η οποία επικαλέστηκε στοιχεία που δείχνουν τηλεοπτικούς σταθμούς να δηλώνουν περισσότερα έξοδα από έσοδα, για να αναρωτηθεί εκείνοι «πως τα βγάζουν πέρα», σύμφωνα με το σκεπτικό της κυβέρνησης για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

    Οι φορείς 

    Την προσεχή Δευτέρα, στη διαδικασία ακρόασης φορέων, στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής έχουν σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ προσκληθεί:

    Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ταξί και Αγοραίων, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας, η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας, η Ομοσπονδία Συλλόγων Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας και Θράκης, η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, η ΕΣΑμεΑ, ο Σύνδεσμος Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδος, η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, ο Εκπρόσωπος Παρόχων Υπηρεσιών Πληρωμών και Μέσων Πληρωμών, η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (ΠΟΕ-ΟΔΥ), η ΑΑΔΕ, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Εφετείων Αθηνών -Πειραιώς- Αιγαίου & Δωδεκανήσου, η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Μισθωτών Περιπτέρων, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών και ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος Ελλάδος.