Με κριτική από τους δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης για τους οικονομικούς χειρισμούς της διοίκησης Ζέρβα, εγκρίθηκε ο ισολογισμός του οικονομικού έτους 2022 σε ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης.
«Ο δήμαρχος, η διοίκηση και το οικονομικό επιτελείο πήραμε την απόφαση να συνεχίσουμε να ανακουφίζουμε οικονομικά τους δημότες μας, απορροφώντας το λογιστικό “έλλειμμα” μας, μετατρέποντας το σε κοινωνικό πλεόνασμα. Εμείς δεν θέλουμε αριθμούς που να ευημερούν, αλλά ανθρώπους που να ευημερούν, να βελτιώνεται η καθημερινότητα και η ζωή τους», ανέφερε από το βήμα του συμβουλίου ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Σωκράτης Δημητριάδης αναλύοντας στοιχεία του ισολογισμού.
Από την πλευρά της αντιπολίτευσης, οι επικεφαλής των παρατάξεων «Θεσσαλονίκη Υπεύθυνα» και «ΠΟΛΗχρωμη Πόλη», Βασίλης Γάκης και Σπύρος Βούγιας, που επανεκλέχθηκαν με τη νεοεκλεγείσα διοίκηση του Στέλιου Αγγελούδη και θα αναλάβουν τα ηνία του δήμου από την 1η Ιανουαρίου 2024, άσκησαν κριτική για τις υπηρεσίες που προσέφερε η διοίκηση Ζέρβα προς τους πολίτες αλλά και για τους οικονομικούς της χειρισμούς.
«Είμαστε ένα πολιτικό όργανο και αξιολογούμε τις πράξεις πολιτικά. Μας ενδιαφέρει εάν αποτυπώνεται η δυναμική και η προσπάθεια του δήμου όλο αυτό τον καιρό προς τους πολίτες. Προσφέραμε το μέγιστο των υπηρεσιών;», αναρωτήθηκε ο κ.Γάκης. Πρόσθεσε, δε, πως «τα οργανικά έσοδα είναι πολύ λιγότερα από τα οργανικά έξοδα που αποτυπώνουν τη λειτουργία του δήμου και κλείνει ο ισολογισμός του 2022 με μείον 29 εκατ. υστέρηση εσόδων».
Ο κ.Βούγιας υποστήριξε πως η διοίκηση Ζέρβα αφήνει ένα «δυσαναπλήρωτο κενό στα οικονομικά και όλα ξεκίνησαν από την προεκλογική δέσμευση για μείωση των ανταποδοτικών τελών κατά 50%, που αποτελούν πολύτιμη πηγή ενίσχυσης του δήμου». Αναφέρθηκε στην αγορά των λεωφορείων της Λειψίας και σε διαγωνισμούς για τη διενέργεια έργων, λέγοντας πως δόθηκαν σε αναδόχους με μικρές εκπτώσεις.
Η δημοτική σύμβουλος, ‘Ελλη Χρυσίδου, από την παράταξη «Θεσσαλονίκη Μαζί» της Κατερίνας Νοτοπούλου ζήτησε από τη διοίκηση να παραθέσει παραδείγματα για το πώς στήριξε τους πολίτες στην καθημερινότητά τους: «Δεν δείξατε καμία ευαισθησία και για το λόγο αυτό δεν σας στήριξαν και δεν σας επέλεξαν οι δημότες», είπε χαρακτηριστικά.
Τέλος, ο Γιώργος Ορφανός, επικεφαλής του συνδυασμού «Η Θεσσαλονίκη είναι το μέλλον» στη δική του τοποθέτηση, τόνισε πως «η απερχόμενη διοίκηση κινήθηκε χωρίς σχέδιο. Είναι εύκολο να λες πως έχεις σχέδιο, δύσκολο να το πράττεις».